Manal Keferna (30) gråter sammen med svigerinnen Najwa Keferna. Mange fikk sett ødeleggelsene på husene sine på nært hold under våpenhvilen lørdag. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Manal Keferna (30) gråter sammen med svigerinnen Najwa Keferna. Mange fikk sett ødeleggelsene på husene sine på nært hold under våpenhvilen lørdag. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

– Jeg klarer ikke engang kjenne meg igjen. Jeg finner ikke huset mitt

En kortvarig våpenhvile ga mange palestinere muligheten til å oppsøke hjemmene sine. Antall drepte palestinere har steget til over 1000. 206 av dem er barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var palestinske helsemyndigheter som lørdag meldte at antall drepte har oversteget 1000 personer. Til sammenligning ble 1300 palestinere drept da Israel angrep Gaza vinteren 2008/2009.

Antall drepte palestinere har steget raskt etter at en 12-timers humanitær våpenhvile startet lørdag morgen og opprydningsarbeidet så smått er kommet i gang.

SISTE: Israel godtok sent lørdag kveld å utvide våpenhvilen på Gazastripen med 24 timer, fram til midnatt søndag. Hamas har avvist våpenhvilen.

– Ingen humanitær våpenhvile er gyldig før Israelske tanks trekker seg vekk fra Gazastripen, borgere blir i stand til å reise tilbake til sine hjem og ambulanser kan bevege seg fritt rundt i Gaza, sier talsmann for Hamaz, Fawzi Barhum, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tidligere lørdag kom Israel med et ønske om forlenget våpenhvile i fire timer. Dette ble også avvist av Hamas, som sendte tre raketter mot Israel etter at den 12 timer lange humanitære våpenhvilen var over klokken sju.

Finner døde i ruiner

Over 100 døde mennesker er funnet i ruiner under oppryddingen, og mange palestinere får for første gang se hvor omfattende skadene i nabolaget er.

– Jeg kjenner meg ikke igjen engang. Jeg ser ikke hvor huset mitt pleide å være, sier en kvinne til TV-kanalen EPTV. 

En palestinsk gutt skriker i sinne og sorg over å ha mistet familien sin.

Det israelske militæret melder at de mistet ytterligere tre soldater før våpenhvilen gikk i gang, og dermed er det israelske tapet til sammen på 40. Tre sivile liv er drept på israelsk side etter rakettangrep fra Gazastripen.

Les Fredriks Græsviks reisebrev fra Midtøsten: «Ingen vinner denne krigen. Alle taper»

Ønsker forlenget våpenhvile

Et samlet møte av utenriksministre fra en rekke land ber om at den humanitære kortvarige våpenhvilen på Gazastripen blir forlenget med ytterligere 12 timer.

– Vi ber partene om å utvide den humanitære våpenhvilen, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius etter møtet i Paris.

Toppdiplomater fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia, Qatar, Tyrkia og EU deltok under møtet, som hadde konflikten mellom Israel og militante fra Hamas på agendaen.

– For Israel sin del er det ingen grunn til å hindre de sivile på Gaza fra å sikre seg forsyninger, så lenge militæret kan fortsette sitt arbeid med tunnelene. Krigen er ikke mot sivilbefolkningen, sier en tjenestemann som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Tid til å få inn humanitær hjelp

En kortvarig våpenhvile på 12 timer startet lørdag klokken 7 norsk tid. Våpenhvilen ble foreslått av FN og skal gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp på Gazastripen.

Samtalene om hvordan en våpenhvile kan komme i stand fortsetter etter at statsminister Benjamin Netanyahus indre sikkerhetskabinett fredag kveld enstemmig avviste forslaget til våpenhvile som Kerry har lagt fram.

Under møter i Kairo tidligere denne uken sa en etter hvert ganske utålmodig Kerry at det fortsatt er uenighet om ordlyden i forslaget han i dagevis har forsøkt å få de to stridende partene til å akseptere.

– Jakt på tunneler som en krimroman

Israels militære inngikk en våpenhvilen lørdag morgen på den betingelse at militært personell kunne fortsette søket inne på Gazastripen etter tunneler som brukes av krigerne i Hamas.

Israelske soldater sammenligner jakten på Hamas' tunneler med detektivarbeid. Så langt er 30 slike funnet.

Israel har satt seg som hovedmål å finne og ødelegge tunnelnettverket til Hamas. Tunnelene brukes av palestinerne til å få inn all slags forsyninger inn i området som har vært under blokkade av Israel i sju år.

Det er den eneste måten å få alt fra mat, medisiner, hygieneartikler til husdyr og leker inn til Gaza. Israel påpeker at tunnelene også er måten Hamas får tak i våpen.

– Å forsøke å finne disse tunnelene føles som å være en detektiv som forsøker å løse et mordmysterium med et visst antall ledetråder. Det er en rekke deler i puslespillet, inkludert etterretning og teknologi, sier oberstløytnant Max i ingeniørbataljonen.

Foreløpig har israelerne funnet 30 tunneler og over 100 sjakter som leder til dem.

Fredag fikk utenlandske medier bli med i deler av tunnelnettverket. Tunnelene er 1,75 meter høye, og 70 centimeter brede. Sidene er forsterket med betongblokker, og taket er forsterket med buede betongplater.

– Hamas kunne sendt igjennom flere titalls, kanskje flere hundre, terrorister til Israel før vi hadde oppdaget det, sier Max, som ikke ønsker oppgi sitt fulle navn.

(NTB/TV 2)