«Panservognen» rullet over alt og alle

Mens Péraud og Pinot sørget for to franskmenn på pallen for første gang på 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var bare én favoritt til å vinne lørdagens tempoetappe, og Tony Martin viste seg favorittbetegnelsen verdig.

«Panservognen», som han kalles, lagde vei i vellinga i den 54 kilometer lange løypen og vant i overlegen stil. Nærmeste utfordrer var Tom Dumoulin (Giant-Shimano), hele 1.39 bak. Jan Barta (NetApp-Endura) fulgte på tredjeplass, mens Vincenzo Nibali økte ledelsen i sammendraget ytterligere med å ta fjerdeplassen.

Med det tok Martin sin andre etappeseier i årets ritt og fjerde totalt.

– Dagens seier var mer eller mindre som ventet. Min første seier (etappe ni) var en stor overraskelse. Også måten jeg vant den etappen på var veldig bra. Tour de France som helhet har vært perfekt for meg, sa han etter å ha sett den ene konkurrenten etter den andre komme for sent i mål til å slå tiden hans. 

To franskmenn på pallen
Bak kampen om etappeseieren, kjempet Jean-Christophe Péraud, Thibaut Pinot og Alejandro Valverde om de siste to plassene på pallen bak Nibali. 

Den kampen tapte spanjolen.

Valverde er spansk tempomester av året og var ventet å ta seg forbi Pinot, men Movistar-veteranen var aldri i nærheten. 34-åringen slet fra første pedaltråkk og måtte til slutt seg seg slått av franskmennene. I mål var han hele fire og et halv minutt bak Martin.

– Valverde har jo kollapset totalt, kom det fra Johan Kaggestad.

Péraud kjørte raskest av de tre og tok andreplassen med syvendeplass på etappen - det til tross for en veldig dårlig timet punktering som du kan se i videovinduet til venstre. Pinot viste igjen hvor mye han har forbedret seg i kampen mot klokken og berget den siste plassen på podiet komfortabelt med sin 12. plass på etappen.

Det gjør at Frankrike fikk to mann på pallen sammenlagt for første gang siden 1984.

Helt i fronten av sammendraget viste Nibali seg igjen overlegen. Italieneren kom inn på fjerdeplas, 1.58 bak Martin, og økte ledelsen til nummer to i sammendraget til 7.58.

Det betyr at han i praksis har vunnet årets Tour de France. Alt som gjenstår for Astana-kapteinen er å komme seg til mål på morgendagens sjarmøretappe i Paris. 

Kristoff: – Bedre enn forventet
For Alexander Kristoff handlet det meste om å spare krefter til søndagens spurtoppgjør på Champs-Élysées, og nordmannen var fornøyd etter å ha fullført etappen til en foreløping 12. plass.

– Det kjentes egentlig ganske bra ut. Jeg ble tatt igjen av en fyr, men jeg tok også igjen en annen, så da får det være greit, sa han til TV 2.

– Hva synes du om 12. beste tid så langt?

– Det er ganske bra egentlig, det. Bedre enn forventet. Jeg kjørte egentlig ikke så veldig på, så bena var greie.

– Hvilke svar fikk du av kroppen dagen før den siste etappen?

– Det kjentes helt OK ut - litt bedre enn forventet egentlig. Så svarene var gode sånn sett. Jeg har en mulighet i morgen, men jeg tror det skal bli vanskelig. Men jeg har jo vært bra i spurtene i det siste, så jeg tror jeg kommer til å være helt der oppe, sa han.

Katjusja-spurteren endte til slutt på en 87. plass, nesten syv og et halvt minutt bak Martin.