HJELPER POLITIET: Forsvaret skal bistå politiet for å håndtere terrortrusselen mot Norge.  Her er elever ved Forsvarets Ingeniørhøgskole under øvelse Cyber Endurance avbildet. Foto: Daniel Nordby / Forsvarets ingeniørhøgskole / Forsvaret.no
HJELPER POLITIET: Forsvaret skal bistå politiet for å håndtere terrortrusselen mot Norge.  Her er elever ved Forsvarets Ingeniørhøgskole under øvelse Cyber Endurance avbildet. Foto: Daniel Nordby / Forsvarets ingeniørhøgskole / Forsvaret.no

Forsvaret bistår i terrorberedskap

Politiet har fått klarsignal til å bruke Forsvaret til å håndtere terrortrusselen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen godkjente fredag kveld politiets anmodninger om å bruke ressurser fra Forsvaret til å håndtere trusselsituasjonen mot Norge.

BAKGRUNN: PST frykter terrorangrep mot Norge

SAMLESIDE: Les alt om terrortrusselen her

Forsvaret er klare

Forsvaret bekrefter overfor TV 2 at de står klare til bruk dersom politiet har behov for det.

– Det betyr at vi er klare til å bistå med det politiet anmoder om, sier Major Eystein Kvarving, pressetalsmann for Forsvarssjefen.

– Og dette innebærer bruk av blant annet Heimevernets styrker? Spesialstyrker?

– Jeg kan ikke kommentere alle detaljene i anmodningen fra politiet. Hvordan politiet eventuelt vil bruke ressurser fra Forsvaret ledes av politiet. Vi ønsker ikke å røpe for mye om hvilke kapasiteter som er tilgjengelig da det vil kunne gi informasjon til kriminelle vi ikke ønsker de skal ha, sier Kvarving til TV 2.

Politidirektoratet vil heller ikke kommentere detaljer i bistandsanmodningene, men politidirektør Odd Reidar Humlegård sa i går til TV 2 at det kontinuerlig vurderes om beredskapen skal heves.

DITT DISTRIKT: Dette gjør politiet der du bor

Vurderer å heve beredskapen

– Om nødvendig er vi beredt til å heve beredskapen. Vi jobber for å forberede muligheten til å øke beredskapen, få inn flere folk, og også ta i bruk utrykningspolitiet på en annen måte. Vi ser også på samarbeid med Forsvaret og Heimevernet.

Politiet har tidligere fått innvilget anmodningen om økt helikopterberedskap fra Forsvaret.

– Når fikk Forsvaret vite om terrortrusselen?

– Det jeg kan si er at har vært og er et godt samarbeid mellom Etterretningstjenesten og PST, også i denne saken.

Etter 22. juli-terroren holdt Heimevernet og Garden vakt utenfor Stortinget og andre viktige bygg i Oslo etter at politiet ba om bistand.