Flyforbud over Bergen sentrum
Store politistyrker passer på landets største folkefest 

Med over en halv million besøkende, er festivalen Tall Ships Races i Bergen blant politiets hovedprioriteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med en terrortrussel hengende over seg og en halv million besøkende i Vestlandets hovedstad denne helgen, er det spesielle dager for politiet i Bergen. Lørdag var politiets innsatsledere ute blant de besøkende under folkefesten Tall Ships Races.

– Vi ønsker å ha som mål å være godt synlige i bybildet, sier innsatsleder Ivar Kvant.

Tall Ships Races begynte torsdag og avsluttes søndag morgen. Byen er stappfull, og da er det viktig å vite hva man skal se etter.

– Når vi går rundt, ser vi etter ting som kan virke unormalt. Da tenker jeg både på hendelser og hvordan folk oppfører seg, forklarer innsatsleder Tor Øyvind Johannessen i Hordaland politidistrikt.

STORT ARRANGEMENT: Terrortrusselen fører til at  politiet er godt synlig i gatene rundt The Tall Ships Races-arrangementet i Bergen, her fra torsdag ettermiddag.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
STORT ARRANGEMENT: Terrortrusselen fører til at politiet er godt synlig i gatene rundt The Tall Ships Races-arrangementet i Bergen, her fra torsdag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Flyforbud i sentrum

På toppen av den spente situasjonen, ble det i dag innført flyforbud over Bergen sentrum. Forbudet gjelder over et område med radius på 1,4 nautiske mil, det vil si rundt 2,6 kilometer – og dekker blant annet sentrum, Kronstad, samt deler av Laksevåg, Årstad og Sandviken.

Politiet opplyser til TV 2 lørdag kveld at selv om Tall Ships Races avsluttes søndag, oppheves ikke flyforbudet før tirsdag.

– Hensikten er å få kontroll over det ukontrollerte luftrommet over Bergen. Bakgrunnen er den økte trusselsituasjonen vi har hatt siden torsdag. Det er viktig å få presisert at det ikke endringer i trusselvurderingen, sier stabssjef Gustav Landro til TV 2.

Forbudet gjelder opp til 2500 fot, og gjelder småfly, hangglidere og de populære fjernstyrte dronene som ofte er utstyrt med kamera.

Ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård fra Politidirektoratet er det det store antall droner som har vært til bekymring for hordalandspolitiet, og forårsaket flyforbudet.

En drone som filmer Tall Ships Races er forhåndsgodkjent og har tillatelse til å fly. Det samme gjelder et helikopter som får fly i Vågen. 

Flyforbudet gjelder ikke luftambulanser, SAR, militæret og politiet.

I likhet med resten av landets politidistrikt har man i Hordaland økt tilstedeværelse på trafikale knutepunkt som flyplass, tog- og busstasjoner siden torsdag.

Pressekontakt ved Bergen lufthavn Flesland Aslak Sverderup sier til TV 2 at flyforbudet ikke vil ha betydning for reisende.

– Flytrafikken går som normalt, og vi forventer at den vil fortsette å gå som normalt, sier Sverderup.

Ingen andre luftrom i Norge er stengt i forbindelse med trusselsituasjonen, bekrefter Avinor til TV 2.