Kyvåg klar for Norway Cup: – Vi er privilegerte og stolte 

Søndag sparkes verdens største fotballturnering i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Norway Cup på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo fra i morgen.

– 4200 kamper, 400 dommere og 75 baner. Det begynner å bli høye tall av dette her?

– Ja, det begynner å bli stort rundt omkring i Oslo nå. Det er ikke akkurat bare Ekebergsletta lenger!

I morgen sparkes Norway Cup i gang, og generalsekretær Frode Kyvåg var i dag morges gjest hos TV 2 Nyhetskanalen. 

Kyvåg gleder seg til fotballfest, og lover at Norway Cup vil avvikles som normalt - men med ekstra sikkerhet etter de siste dagers hendelser.

Roser politiet

– Turneringen går definitivt som planlagt. Vi har en beredskapsplan, og det har vi hatt de siste 15-20 årene. Den har vi brukt masse tid, ressurser og penger på, og vi føler oss veldig trygge på den. 

Dialogen med Oslo-politiet er svært god, ifølge Kyvåg.

– Vi har stor tillit til Oslo-politiet og har et godt, intimt samarbeid. Politiet kommer til å ha noe hyppigere tilstedeværelse.

Stolt over dugnadsånden

– Hva kan du si om årets Norway Cup? Er det større, raskere, høyere, bedre? 

– Vi er privilegerte, heldige og stolte over å ha etablert en såpass stor interesse. Det er den nest største utgaven av Norway Cup noensinne, kun slått av 2012-utgaven. Det betyr at vi for første gang i historien skal spille på alle feltene i Oslo. Nå er vi oppe i 75 baner og skal bespise flere mennesker enn noensinne før. Det er nesten så jeg blir litt nervøs av å prate om det, humret Kyvåg.

Årets turnering har over 30.000 deltakere fordelt på 1550 lag fra 55 nasjoner, selv om enkelte riktignok har meldt forfall etter terrortrusselen. Kyvåg er imidlertid ikke bekymret for logistikken.

– Vi har en fantastisk stab og en arrangementskomité på flere hundre mennesker. Vi har kontroll!

Kyvåg hyllet også de mange ildsjelen som jobber i kulissene av verdens største fotballturnering.

– Jeg er veldig stolt over klubben min Bækkelaget. 60 000 dugnadstimer år ut og år inn. Kulturen, samholdet og fellesskapet er helt unikt. Du må nesten oppleve det for å forstå hva jeg snakker om.

Norway Cup på TV 2

Turneringen kan du følge på TV 2, og kommentator Kasper Wikestad er klar for mye fotballmoro. Også han var med på Nyhetskanalen i morges.

– Vi sender fem kamper hver eneste dag, så det blir kamper annenhver time gjennom hele dagen. Det blir stor geografisk spredning på de norske lagene, og vi sender selvfølgelig også kamper med utenlandske lag. 

– Er Norway Cup et sted hvor man kan oppdage virkelig store fotballtalenter?

– Det kan man, men det er egentlig ikke arenaen for det. Dette er arenaen for de store minnene. Alle de store fotballspillerne i Norge tenker tilbake på minnene og husker gjerne målet fra Norway Cup bedre enn målet de scoret mot Rosenborg.

Som kommentator har han også varme minner.

– I fjor sendte vi en kamp med Sandnessjøen. Målscoreren visste at kampen var TV-sendt, og da han scoret dro han drakten over hodet. På t-skjorten under sto det «David Moyes - are you watching?», humret Wikestad, med henvisning til Manchester Uniteds tidligere trener.

Fotballen som brobygger

For Kyvåg er fotballen et helt unikt verktøy for å bryte ned fordommer og hat.

– Gjennom 20-30 år har dette vært budskapet vi har ønsket å forankre. Gi barna en ball, og de leker sammen. Uansett hudfarge, religion og kultur. 

Turneringssjefen gir et konkret eksempel.

– I Brumunddal hadde man et uttrykt problem med rasisme, men i de siste 15 årene har man vært vennskapsklubb med Mathare United. Nå er problemet helt borte. Jeg var der nylig på et stort arrangement og det var så man fikk tårer i øynene av det fellesskapet.

I år får Norway Cup selskap fra Sør-Sudan.

– Endelig! Vi har holdt på i ukesvis og de kom opp hit i går. Det er helt fantastisk, og det er det Norway Cup handler om.  

Turneringen starter i morgen, men allerede i kveld er det åpningskonsert. Den ser du på TV 2 Zebra klokken 21.30!