– Dette er kriminelle grupper som misbruker religion for å mobilisere

Flere av gruppene som deltar i kamper i Syria, står i realiteten fjernt fra islam, forteller leder i Minotenk Linda Alzaghari.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterkant av at terrortrusselen mot Norge ble gjort kjent torsdag denne uken, har det radikaliserte muslimske miljøet i Norge blitt trukket fram.

– Foreløpig har deres fokus vært rettet mot Syria, og Irak og andre muslimske land, sier leder i Minotenk, Linda Alzaghari til TV 2.

Les alt om terrortrusselen i Norge her!

– Men det er klart at det også har vært en del sinne og aggresjon rettet mot norske interesser og norske myndigheter.

Vår sterkeste forbindelse til de mest ekstreme gruppene i Midtøsten akkurat nå er at vi har flere titalls unge menn og noen få kvinner fra Norge der nede, mener Alzaghari.

Et annet aspekt er at Norge er medlem av NATO, og at vi er nær alliert med USA. Hun forteller at det at Jens Stoltenberg fikk generalsekretærjobben har opprørt mange i et ekstremistisk miljø.

– Det er klart at det legges merke til, det er jo en veldig profilert stilling. Vi merket jo det på sosiale medier at det var noe som ble diskutert i ganske aggressive og hatefulle ordlag, sier Alzaghari.

Dette knytter hun opp til verdensforestillingen om Vesten i krig med islam, og alt som kan underbygge en slik idé brukes veldig aktivt.

Likevel er mange av gruppene som kjemper i Syria egentlig svært fjernt fra islam.

– Dette er kriminelle grupper som misbruker religion for å mobilisere, og nettopp for å bygge opp om dette verdensbildet.

Linda Alzaghari stilte til nettmøte på TV2.no, les hva hun svarte her: 

Live Blog Spør om trusselmeldingen i Norge