Fyller du bensin på en dieselbil - da kan det fort bli svært kostbart. Her gjelder det for all del å ikke starte bilen - ikke engang for å flytte den bort fra bensinpumpa. Foto: NAF.
Fyller du bensin på en dieselbil - da kan det fort bli svært kostbart. Her gjelder det for all del å ikke starte bilen - ikke engang for å flytte den bort fra bensinpumpa. Foto: NAF.

Liten glipp på bensinstasjonen kan koste deg over 100.000 kroner

Og nå på sommeren skjer det oftest.

annonse

Svinger du sommervarm og stresset inn på bensinstasjonen og skal skynde deg å fylle tanken - da er det også ekstra stor sjanse for at du gjør det du absolutt ikke bør gjøre her: Nemlig fylle feil drivstoff.

I sommermånedene øker  feilfylling med nesten 60 prosent sammenlignet med ellers i året. Det viser assistanse-statistikken fra NAF.

Sløve i varmen

-  I fjor sommer hjalp vi 879 bilister, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Engebretsen tror feilfylling skyldes hastverk, og stress i de fleste tilfeller.

– Vi nordmenn blir sløve i varmen, og da er det flere som tar feil pistol ved bensinpumpa. Bare fra 1. juli til 23. juli i år har vi hjulpet 168 bilister som har fylt bensin på dieselbilen, sier Engebretsen, i en pressemelding.

Slik sparer du drivstoff - og penger

Kan bety katastrofe

Og hvis du oppdager at du har fylt feil drivstoff, gjelder det for all del å ikke starte bilen, ikke engang for å flytte den fra pumpene. 

Feil drivstoff kan nemlig bety katastrofe. Verst er det hvis du har dieselbil. Bensin kan gjøre store skader på en dieselmotor. NAF har hørt om reparasjoner på over 110.000 kroner etter feilfylling.

- Hvorfor bruker mange biler mye mer enn de skal?

Betydelig verkstedbesøk

–  Hvis det har gått så langt at bilen har begynt å fuske kan det bety ganske omfattende reparasjoner. Det blir i alle fall et betydelig verkstedbesøk for å sjekke at ingenting er ødelagt, sier Engebretsen.

–  Er du heldig har ikke bensinen rukket å trekke inn i dieselpumpa, men går fortsatt på diesel. Da kan du slippe unna med rengjøring av tank og drivstoffsystem til noen tusenlapper, sier Engebretsen.

To biler

Siden økningen i antall dieselbiler kom fra 2007, har feilfylling økt som assistanseårsak hos NAF.

– Ofte skjer tabben i familier som kjører to biler, en på diesel og en på bensin. Er det en dieselbil du ikke bruker så ofte, har man en tendens til å fylle feil. 

Eiere av bensinbiler er heller ikke feilfrie, I juni, juli og august 2013 feilfylte også 44 bilister diesel på bensintanken.

Trodde de fylte bensin - fikk noe helt annet på tanken