ID-krav for alle reisende inn til Norge

På grunn av terrortrusselen må også reisende fra land innenfor Schengen ha med seg pass eller annen gyldig ID. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På grunn av terrortrusselen mot Norge har Norge innført krav om pass eller annen gyldig ID for alle reisende, inkludert for reisende fra land innenfor Schengen.

Det bekrefter Politidirektoratet overfor TV 2.

– Når politiet gjennomfører kontroller, må alle reisende kunne legitimere seg, sier pressevakt Vemund Aabø i Politidirektoratet.

Politiet skriver følgende om ID på sin informasjonsside:  

«På grunn av delvis kontroll på indre Schengengrenser må nordiske borgere som skal ut å reise ha med pass eller førerkort, EU-borgere som skal ut å reise ha med pass eller godkjent identitetskort.»

De presiserer at nordmenn ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake i Norge. 

«Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge.»

Uvisst hvor lenge

Politiet har varslet EU og andre Schengen-land om gjeninnføringen av grensekontrollen.

– For den enkelte reisende betyr det ikke annet enn at man kan bli bedt om å legitimere seg, sier Jon Ståle Stamnes i Politidirektoratet til TV 2.

– Det er norsk politi som kommer til å gjennomføre denne kontrollen.

Dette er ikke for å begrense adgangen som Schengen-avtalen gir. Stamnes sier de ønsker at reiseaktiviteten skal være på samme nivå, og ingen skal tenke at de ikke skal reise til Norge.

– Dette er for at vi skal ha mulighet til å skjerpe grensekontrollen hvis det blir nødvendig.

Gyldig identitet er i hovedsak pass, ifølge Stamnes.

– Men du har også førerkort som vil være gyldig innenfor Norden, og så har du for EU-borgere andre identitetspapirer som vil være gyldig med reise til Norge.

Det er foreløpig uvisst hvor lenge krav om ID ved innreise fra Schengen-land vil vare.

Mandag mulig terrordag

I en gradert trusselvurdering Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utarbeidet, er høytiden Id, avslutningen på fastemåneden ramadan, spesifikt nevnt som dagen der et mulig terrorangrep mot Norge kan skje.

I forbindelse med terrortrusselen mot Norge har politiet også i dag kontrollert hovedferdselsårene inn til landet. 

Totalt er det 78 veier inn over grensen til Norge, bare et fåtall er bevoktet. TV 2 kunne for eksempel ikke se noe politi ved gamle E6 ved Svinesund i går.