SÅRET: En palestiner fraktes i ambulanse til Beit Jala-sykehuset. FOTO: AFP PHOTO/ MUSA AL SHAER
SÅRET: En palestiner fraktes i ambulanse til Beit Jala-sykehuset. FOTO: AFP PHOTO/ MUSA AL SHAER

Familie på 18 drept rett før tolv timers våpenhvile

Det blir en pause i kamphandlingene på Gazastripen fra klokken 08.00 lørdag morgen lokal tid.
 18 personer fra samme familie drept da tanks angrep huset deres rett før våpenhvilen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israelske tanks angrep huset til en familie på Øst-Gaza og drepte 18 personer rett før en 12-timers våpenhvile mellom Hamas og Israel trådte i kraft på Gaza-stripen 07.00 norsk tid. En talsmann for palestinske helsemyndigheter opplyser til nyhetsbyrået Reuters at familien hadde vært innesperret og uten mulighet til å forlate boligen sin siden torsdag. 

Liten pause

Lørdag blir det en pause i angrepene på Gazastripen, etter at både Israel og Hamas har godkjent en tolv timers lang humanitær våpenhvile.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) kom enigheten kun timer etter at USAs forsøk på å forhandle fram en lengre våpenhvile mislyktes.

Til tross for intenst diplomati, er det ikke ennå ikke blitt noen enighet om en lengre våpenhvile.

FÅR PAUSE: En mann forsøker å slukke en brann i en bil, etter at den ble truffet av et israelsk luftangrep 25. juli. Nå skal Hamas og Israel være enige om en tolv timers humanitær våpenhvile fra lørdag morgen. FOTO: AFP PHOTO / EZZ AL-ZAANOUN
FÅR PAUSE: En mann forsøker å slukke en brann i en bil, etter at den ble truffet av et israelsk luftangrep 25. juli. Nå skal Hamas og Israel være enige om en tolv timers humanitær våpenhvile fra lørdag morgen. FOTO: AFP PHOTO / EZZ AL-ZAANOUN

Fryser tilstanden

– Våpenhvilen gjelder fra klokken 07.00 til 19.00 norsk tid - altså fra åtte til åtte lokal tid, sier Bjørn Hermann, talsmann for det israelske militæret, til TV 2.

Han forteller videre at sivilbefolkningen i det området av Gaza som har blitt bedt om å evakuere, ikke må benytte våpenhvilen til å dra tilbake.

– Det er en humanitær våpenhvile, så meningen er kun å fryse tilstanden. Under avtalen har også det israelske militæret rett til å lete etter og ødelegge tuneller, men uten bruk av sprengstoff, sier Hermann.

Han legger til at målet med operasjonen, som Israel satte i gang 8. juli, er en langsiktig fjerning av det han omtaler som «trusselen mot Israel».

FN håper avtalen kan utvides

Det er USA som har meklet fram våpenhvilen, i samarbeid med FN. Generalsekretær Ban Ki-moon har uttrykt håp om at den kan utvides til å gjelde i syv dager, melder CNN.

En talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhiri, uttalte fredag at gruppen hadde blitt enige om en tolv timer våpenhvile, slik at sivile kunne få tilgang til hjelp og mulighet til å evakuere til tryggere steder, melder AP.

Mustafa Barghouti, medlem av det palestinske parlamentet, sa til CNN at Hamas vil holde våpenhvilen. 

– Selvsagt vil de det. Ikke bare Hamas, men alle palestinere, sa han. 

Verken Israel eller Hamas skal imidlertid ha godtatt forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

– Det har gått i ett

På telefon fra Gaza sier Mats Gilbert til TV 2 at våpenhvilen blir ett bittelite pusterom. 

– Det er skuffende at Israel ikke gikk med på USAs forslag om en lengre humanitær våpenhvile, så folk fikk samlet seg og funnet sine døde, og kanskje plukket noen eiendeler fra sitt hus, og feiret Id, som er den største hellige festen i Islam, sier Gilbert. 

– Dersom den tolv timers våpenhvilen har et momentum i seg av innspill som kan løse floken, og vi kommer videre til en permanent våpenhvile, vil det være viktig. Hvis det kun blir tolv timer, spørs det om det forandrer så mye, legger han til. 

Dødstallene stiger

Til sammen skal flere enn 881 palestinere ha mistet livet etter at Israel startet sin militæroffensiv 8. juli. Ifølge FN skal flere enn tre fjerdedeler av ofrene være sivile. 

I løpet av det samme tidsrommet skal Hamas ha sendt flere enn 2.500 raketter mot Gaza, som så langt har tatt livet av tre israelske sivile.

Fredag ble to israelske soldater drept i kamp på Gazastripen. Dermed er antall israelske soldater som er drept siden Israels offensiv mot Gazastripen startet 8. juli, kommet opp i 37.

(©NTB/TV 2)