ØYNER PARIS: Vincenzo Nibalis triumfferd i Tour de France vil gå inn i historiebøkene som en av de mest overlegne i nyere sykkelhistorie. FOTO: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG.
ØYNER PARIS: Vincenzo Nibalis triumfferd i Tour de France vil gå inn i historiebøkene som en av de mest overlegne i nyere sykkelhistorie. FOTO: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG.

Nibali kan gjøre noe ingen har gjort på 44 år 

19 dager i gult var ikke engang Armstrong eller Indurain i nærheten av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange år siden sist verden har vært vitne til en like overlegen vinner som Vincenzo Nibali ser ut til å bli i år. 

29-åringen har vært uten likemenn siden Chris Froome og Alberto Contador måtte bryte, men selv før det hadde han et solid grep om det gule tekstilet. 

På samme måte som Peter Sagan ikke liker å dele på den grønne trøyen, har italieneren gjort den gule til sin egen denne sommeren.

Gjør som Eddy Merckx
Holder han gult de neste to etappene, noe bare en alvorlig skade kan hindre ham i å gjøre, vil han ha ledet sammenlagt etter 19 av 21 etapper. 

Det er en ekstraordinær prestasjon i moderne sykkelsport. Vi må helt tilbake til 1970 og Eddy Merckx, kongen over alle sykkelkonger, for å finne sist gang en og samme rytter hadde den gule trøyen i like mange dager i en og samme Tour. 

Tunge navn i internasjonal sykkelsport som Lance Armstrong og Miguel Indurain var aldri i nærheten av å gjøre noe lignende. 

Bare fem andre i Tourens 111 år lange historie har gjort det samme eller holdt den i enda flere dager, og de fleste av disse utrettet sine bragder før andre verdenskrig. 

Se oversikt over

– Ja, det kan være skuespill
I fraværet av et helt kobbel av verdens beste sammenlagtryttere, Froome, Contador, Nairo Quintana, Rigoberto Urán, Cadel Evans, Fabio Aru og Andrew Talansky for å nevne noen, har Nibali nesten cruiset til seieren. 

Om ikke Nibalis overlegenhet er demoraliserende nok for konkurrentene, har han i tillegg sagt at han har til gode å gå helt i kjelleren i årets Tour.

–  Han har sett ut som han har hatt full kontroll hele veien. Rytterne klamrer seg til hjulet når han går, og han har åpenbart full kontroll. Men det er jo litt trist for de andre at han da sier at han har et gir til. Kanskje er det for å svare de som sier at han ikke er en verdig vinner i og med at så mange andre av de største rytterne ikke er tilstede. Han virker nesten litt fornærmet når folk antyder det. Her prøver han å signalisere at han ville ha slått de uansett. Om det er skuespill at han sier at han har et ekstra gir? Ja, det kan det godt være. Dopingspørsmålene har han tatt pent, men han blir åpenbart fornærmet når han blir spurt om han er en verdig vinner, sier Mads Kaggestad. 

Svart på hvit vil han uansett se ut som en verdig vinner. Før lørdagens tempo har han et forsprang på syv minutter og ti sekunder ned til andremann. Sjansen er stor for at den avstanden blir større etter lørdagens tempo, men allerede før kampen mot klokken har han en uvanlig stor ledelse.

Ikke siden Armstrong slo Joseba Beloki med syv minutter og 17 sekunder i 2002 har noen vært i nærheten av en lignende seiersmargin. 

Se oversikt over de største seiersmarginene til høyre

– Hans måte å si takk for hjelpen på
Mens enkelte mener at han ikke er en verdig vinner av verdens største sykkelritt, er det også de som mener det motsatte. 

I klassisk Contador-stil har han angrepet gang på gang i den gule trøyen uten å strengt tatt trenge å gjøre det. Hans kjørevilje og offensive tankesett står i stor kontrast til mer konservative mestere som nevnte Armstrong, Indurain, Evans og Bradley Wiggins. Det har fått flere eksperter til å hevde at han gjør ære på den gule trøyen.

– Jeg synes han har et snev av impulsivitet. Det er ikke så forutsigbart som det ofte er når andre har ledertrøyen. Hvorfor ikke vinne sykkelløp? Det kommer alle på laget til gode - også støtteapparatet. De er glade for at han vinner mye, og det er hans måte å takke laget for hjelpen på. Han spiser jo mye av kaka selv, da, og det er jo ikke uvanlig at man har respekt for konkurrentene og derfor lar de få noen av «trøstepremiene». Men Tour de France har nå blitt så stort at det er mindre og mindre «gaver» å se, sier Kaggestad. 

Team Skys har vært det ledende Grand Tour-laget de siste årene, men ikke alle er like tilfredse med måten de gjør ting på. Deres nærmest mekaniske og ofte vitenskapelige tilnærming til sporten har møtt motstand innad i et sykkelmiljø som tidvis ser ut til å lengte etter gamledager. I denne «gamle garden» i sporten er de italienske rytterne og lagene godt representert.

– Italienerne elsker ham og folk digger at han er så offensiv. Fansen elsker å se ham vinne, og han ærer de ved å vinne så mye. Italienere er romantikere, så det å vinne med den gule trøyen har en symbolsk verdi - det er en måte å vise at han er størst på. Han sykler mye mer impulsivt enn mange andre. Froome har jo blitt kritisert for å sitte og se på wattmåleren, men Nibali gjør ikke det i samme grad, mener den tidligere proffsyklisten.