Nå skal også de norske damene få sykle på Champs-Élysées

– Sykkelsporten bør ta damene på alvor, sier Ole Kristian Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å sykle på Champs-Élysées på den siste dagen av en Tour de France er noe av det største en sykkelrytter kan få oppleve.

Nå skal også de kvinnelige proffsyklistene få muligheten til det. 

Se kvinnerittet på TV 2 og TV 2 Sumo fra klokken 13.30!

– Velfortjent for damene
La Course by Le Tour de France er et endagersritt for kvinner som i år arrangeres for første gang. Bare timer før mennene skal avslutte sin Tour de France i Paris' gater, skal damene sykle opp og ned Champs-Élysées og ha sitt eget prestisjetunge sykkelritt.

RØDT, HVITT OG BLÅTT: 22 år gamle Emilie Moberg er et at de største norske håpene i årene som kommer. Her fra London-OL i 2012. Foto: Maja Suslin/SCANPIX.
RØDT, HVITT OG BLÅTT: 22 år gamle Emilie Moberg er et at de største norske håpene i årene som kommer. Her fra London-OL i 2012. Foto: Maja Suslin/SCANPIX.

Tour de France-arrangøren arrangerer rittet for å øke oppmerksomheten for kvinnesykling. Omsider skal de få sin velfortjente plass på et sykkelkart som år etter år domineres av mennene. 

– Dette tror jeg blir en suksess. Det er velfortjent for damene å de får en mulighet til å vise seg frem. Vi får håpe arrangøren tar det et skritt lenger og lager et ti dager langt løp om et år eller to, sier Ole Kristian Stoltenberg, sykkelekspert i TV 2. 

– Et utstillingsvindu for sporten
Det norske profflaget Team Hitec Products blir å se på startstreken. Cecilie Gotaas Johnsen, Tone Hatteland Lima og Emilie Moberg får alle muligheten til å delta i det historiske rittet. Sistnevnte klarer nesten ikke å vente.

– Jeg gleder meg - det har jeg gjort i over et halvt år nå. Det blir det viktigste rittet i år, bortsett fra VM. Det blir sendt direkte på TV over hele Europa, og det kommer til å bli et utstillingsvindu for sporten vår. Endelig får folk mulighet til å se damesykling på TV. De fleste lagene har også planer om at vi skal få til et spennende ritt og på den måten gjøre et godt inntrykk, sier Moberg.

Halden-jenta er den av de norske det kanskje knyttes størst forventning til før rittet: i Mai ble hun nemlig nummer fire i et verdenscupritt i Kina. Det er det beste en norsk kvinnelig syklist noen gang har prestert i verdenscupen.

– Vi har et sterkt lag med oss. Vi har med oss en god spurter, australske Melissa Hoskins, som kan være med helt i teten, men det kommer litt an på hvordan vi legger opp taktikken. Hvis det ender opp med at jeg skal spurte, så er målet å komme blant de ti beste, sier hun.

– Hvorfor kan ikke damene sykle over Tourmaelet to timer før herrene?
– Føler du et prestasjonspress, i og med at dere skal sykle rett før guttene på selve avslutningsdagen av Tour de France?

– Ja, vi føler jo litt på det. Det er et stort ritt med mange tilskuere. Ser man bort fra OL, vil vi nok aldri sykle foran flere folk enn vi skal på søndag.

Stoltenberg sier han ser frem til å se damene sykle på de berømte brosteinene, og håper samtidig rittet bare er begynnelsen på noe større.

– Også sykkel bør ta damene på alvor. Dersom det er mulig, tenker jeg at man kunne kjørt et Tour de France for damer parallelt med herrene. Mye logistikk må da ordnes, men man kunne jo latt jentene gå i mål litt før herrene og fått litt av rittet på TV. Hvorfor kan ikke de sykle over Tourmalet to timer før herrene? Publikum ville likt det, så jeg heier på damene her, sier han. 

Kvinnesykling er etter mange år i skyggen av mennene på vei opp og frem. Ritt som La Course er med på å bidra til det, mener Stoltenberg. 

– Jeg synes man skal øke oppmerksomheten rundt damesykling for å se hvor populært det kan bli. Dersom man hever statusen på sporten, vil den bli mer verdt å sponse, det vil bli mer snakk om den... VM-rittene for damer er fantastisk gøy å se på - de er ofte like underholdende som mennenes, avslutter han.