TRUSSEL: Bevæpnet politi patruljerer Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRUSSEL: Bevæpnet politi patruljerer Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er vanskelig for folk å takle uvissheten 

Flere av landets største hjelpetelefoner er i beredskap etter terrortrusselen mot Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble Norge informert om at landet er truet av personer tilknyttet en ekstrem islamistisk gruppe i Syria. 

Sjef i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Benedicte Bjørnland sier det er ventet et terrorangrep mot Norge i løpet av de nærmeste dagene. 

Uvissheten rundt hvem, hvor og hvordan angrepet skal gjennomføres skaper usikkerhet blant befolkningen. På sosiale medier har ryktene om konkrete mål og antall terrorister startet, men PST sier folk skal stole på myndighetene og politiets informasjon. 

Redde for uvissheten 

Torsdag satt Helsedirektoratet krisestab, som innebærer at landets helsepersonell er satt i beredskap. 

Kirkens SOS sin krisetelefon har opplevd en økning i antall henvendelser etter at terrormeldingen kom for over et døgn siden. 

– Det har vært en konkret økning i forbindelse med terrortrusselen. Det er mange som er redde og som føler seg alene. Det er vanskelig for folk å takle uvissheten, sier generalsekretær i Kirkens SOS, Janne Stukka til TV 2.

Hun forteller at det er stor forskjell på hva folk har behov for å snakke om. 

– Noen føler seg alene, og det kan være spesielt vanskelig om natten. Det kan være vanskelig å sove, og noen hjelper vi bare med å puste rolig, forteller Stukka. 

Tøff uke

Stukka sier terrortrusselen mot Norge er én av mange dramatiske hendelser den siste uken. 

– Det har vært en tøff uke for mange. Det har vært en dramatisk flystyrt i Ukraina, markering av 22. juli og nå dette. Det har mange behov for å prate om, sier hun. 

Kirkens SOS er landets største krisetelefon, og et av mange tilbud folk kan benytte seg av. 

Organisasjonen Mental Helse sier de hele tiden vurderer om de skal øke bemanningen på deres hjelpetelefon. 

– Vi var litt overrasket over at det ikke var større trykk i går. Men det er jo fortsatt tidlig, og vi er klare for å bemanne opp ved behov, sier daglig leder ved Hjelpetelefonen, Aslaug Timland Dale. 

Hun trekker fram at mange også kan føle en trygghet ved at politiet har vært tidlig ute med informasjon, og at det er en trygghet i å bli inkludert. 

– De som har snakket med oss om dette trekker frem usikkerheten i situasjonen, sier Timland Dale. 

Røde Kors Norge opplyser at de ikke har merket en økning i henvendelser. De vurderer situasjonen fortløpende. 

Godt rustet

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Cecilie Daae sier til TV 2 at de har god oversikt over situasjonen i hele landet.

Fredag formiddag har Helsedirektoratet fått rapporter fra landets fylkesmenn og fra helseforetakene. Det har de gjort for å få oversikt, et døgn etter den første terrormeldingen. 

– Det er ingen merkbar økning i pågangen, men man er i beredskap til å sikre tilbudet ved behov, sier Daae. 

Hun sier det over hele landet er iverksatt tiltak 

– Hele helsetjenesten er godt rustet i forhold til den situasjonen vi står i. Vi har gått gjennom beredskapsplaner og iverksatt tiltak, som blant annet betyr å kalle inn ekstra personell, sier Daae.