EN VINNER ETAPPER, DEN ANDRE TRØYE: Alexander Kristoff slår Peter Sagan på den 12. etappen av årets Tour de France. FOTO: AP Photo/Peter Dejong
EN VINNER ETAPPER, DEN ANDRE TRØYE: Alexander Kristoff slår Peter Sagan på den 12. etappen av årets Tour de France. FOTO: AP Photo/Peter Dejong

Tour-bloggen: Kristoff kan knuse Sagans drøm

Peter Sagan vil krone årets Tour med en etappeseier i den grønne trøyen. Men slovakens styrke er blitt hans svakhet, skriver Ole Kristian Stoltenberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi håper selvsagt på en ny etappeseier til Alexander Kristoff på dagens etappe.

Det er en småkupert avslutning på den 19. etappen, hvor rytterne er på toppen av siste kneika med bare 13 kilometer igjen til mål. Det er en fjerdekategori på 1,3 kilometer med snitt stigningsprosent 7,6.

Vi tar alltid høyde for at et brudd kan gå inn, men for alle spurterne med hjelpere som nå har slitt seg gjennom fjellene, tror jeg de gir alt for å samle det igjen før målgangen i Bergerac. Så det har vært verdt kampen mot klokka i fjellene.

Ramler spurterne av mot slutten i småkneikene, er Peter Sagan garantert der. Men det kan det godt hende at Alexander Kristoff også er.

Og kanskje velter nordmannen drømmen til Sagan: Vinne en etappe i tillegg til den grønne trøya.

Peter Sagan har vært helt suveren i kampen om grønn trøye de siste tre utgavene av Tour de France. I fjor vant han med 97 poeng på Mark Cavendish, i 2012 skilte det 141 poeng til André Greipel.

Før de siste tre etappene i årets utgave leder han med 155 poeng og har avgjort kampen om Touren’s nest viktigste trøye, selvsagt med mindre han ikke fullfører rittet.

Men det mangler noe: Etappeseier.

Sagans styrke har blitt hans svakhet. Den sterke avslutningen gjør at kun de rendyrkede spurterne våger møte slovaken på oppløpet.

Mot de aller raskeste er Peter Sagan bare nesten god nok i årets Tour. På etapper hvor kraftspurtere som Greipel og Kittel er borte, blir det et taktisk spill han ikke behersker. Eller har mulighet til å vinne. Alle mot en. Peter Sagan er litt for god i avslutningene. Alle vet det. Angriper en, ser resten på Sagan. Kjører Sagan inn luka, angriper neste.

Nesten litt passivt og urettferdig av de øvrige spør du meg, men kanskje den eneste muligheten de har til å vinne. Og mulig svakt taktisk spill av Cannondale som enkelte har påpekt på twitter. Uansett er det ikke så enkelt å være mannen alle frykter.

Ti ganger topp ti og ni ganger topp fem er selvsagt imponerende tall fra årets ritt for Sagan. Rekken 2-4-2-4-4-5-2-9-2-3 er det ingen som matcher i kampen om poengtrøya.

Og vi som har sett Hushovd vinne grønn trøye to ganger, en gang med etappeseier og en gang uten, må huske akkurat det navnet: Poengtrøye. Det gjelder å prestere jevnt og nettopp sanke poeng, ikke bare være raskest på oppløpet på de flate etappene. Det er stor prestisje i å ikle seg den grønne trøya i årets viktigste etapperitt, det er en enorm prestasjon å vinne den.

Men jeg tror Peter Sagan så inderlig ønsker å krone det hele med en etappeseier, slik som han klarte både i fjor (en etappeseier) og i 2012 (vant hele tre etapper).

Som alle andre vinnerskaller, det har vært misnøye å spore med rekken av nesten-etapper for Sagan. Han har vært mindre sprudlende i intervjuene etter «nære på seier» etappene. Han har sett litt skuffet ut. Slik skal det være, men jeg er usikker på om frustrasjonen går ut over tankene om fremtiden.

Spørsmålet om Alexander Kristoff snart skal ta opp kampen om den grønne trøya med Peter Sagan har blitt reist. Det er i alle fall ikke utenkelig. Da må Kristoff bli sterkere i bakkene og stå i fare for å miste litt spurtkraft.

Et annet spørsmål er om Sagan skal rendyrke enda mer, enten satse tøffere i spurtene eller bli ytterligere sterkere i stigningene. Det vil gå på bekostning av det ene eller andre. Det kan virke som Sagan kan kjøre i poengtrøye i flere år fremover hvis han vil, men kanskje blir det flere år hvor seieren sitter langt inne, siden han er en ganske unik syklist med de kvalitetene han besitter. Eller så handler det om litt flaks eller uflaks, litt bedre taktikk.

Det hele kan snu seg i dag, og det er selvsagt en mulighet på søndagens avslutning i Paris også, selv om den på papiret ser verre ut for Sagan. Men det er mulig slovaken står foran et veivalg, grønn trøye til «evig tid» eller få enda tydeligere spisskompetanse.

Vinner Alexander Kristoff foran Peter Sagan på dagens etappe, kunne det være moro å vite om de ville ha byttet CV fra årets ritt. Tre etapper mot poengtrøya.

Jeg ville ha gått for etappeseirene denne gang.

Men personlig så synes jeg Peter Sagan er en helt fantastisk syklist og type. Jeg håper han fortsetter å være det fyrverkeriet han pleier å være på sykkelen. Han er fortsatt ung og har både en lysende klassiker- og Tour de France fremtid foran seg tror jeg.

Vi trenger en rytter som ikke er satt i bås som spurter, tempohest eller sammenlagtrytter. Vi trenger en som lager sin egen bås, en Peter Sagan-rytter. Det er en som har spisskompetanse det, i sin egen kategori. Og jeg tror seirene også kommer trillende i fremtiden, mannen med grønt foreløpig til odel og eie, slår tilbake.

Kanskje allerede i dag.