Disse 16 øyeblikkene husker vi fra Tour de France 2014

Kristoff-triumfer, saltoer på brosteinen og toalettbesøk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tour de France er over for i år, men som vanlig har rittet gitt oss mange uforglemmelige øyeblikk vi kan glede oss over helt til neste juli.

Alexander Kristoffs to triumfer vil huskes så lenge Tour de France eksisterer, og det samme gjelder mindre grasiøse hendelser som improviserte dobesøk i campingbiler og tilskuere som er mer opptatt av å snakke i telefon enn å se på syklistene.

Under følger de 16 øyeblikkene vi kommer til å huske best fra Tour de France 2014 - i tilfeldig rekkefølge.

1: Vi begynner med det verste og morsomste: Diaré-Démare, Drite-Démare, Do-Démare eller hva du vil kalle ham. På den 14. etappen stakk plutselig Arnaud Démare, årets franske mester, fra feltet mot toppen av Col de Lautaret. I stedet for å angripe, stoppet han plutselig opp og sprang inn i en bobil ved siden av veien. Spurteren måtte nemlig så fryktelig på do. Etter å ha tømt seg i noen minutter var han tilbake på sykkelen og fullførte etappen. Det første han gjorde etter å ha kommet i mål var selvsagt å på do igjen.

2: Så over til noe som både er mer gledelig og saklig. Alexander Kristoff ble den femte nordmannen i historien som kan skryte av å ha en Tour-etappe på CVen etter den 12. etappen. Tre etapper senere gjorde han det igjen. Noe vi nesten husker like godt, er kommentator Christian Paasches som vanlig ekstatiske feiring.

3: En annen skandinav som markerte seg i Touren var Lars Bak. Dansken vant ingen etapper, men fikk oppmerksomhet for sin salto på brosteinsetappen. Den må til og med en tøffing som Bak ha kjent. 

4: En annen som gikk i bakken så det sang var Mark Cavendish. Den tidvis ustyrlige briten måtte bryte Touren allerede etter første etappe etter en omdiskutert kollisjon med Simon Gerrans på oppløpet.

5: En annen som veltet og kranglet var Andrew Talansky. Det amerikanske sammenlagthåpet gjorde som Cavendish og gikk i bakken etter en kollisjon med Gerrans. I motsetning til Cavendish tok han dog ikke på seg skylden og pekte fingeren og snakketøyet mot australieren. Få skjønte hva han pratet om og fikk liten sympati for Garmin-Sharp-rytteren, men det forandret seg noen dager senere da han skadet og gråtende gikk av sykkelen, satte seg ned og deretter bestemte seg for å fullføre etappen med store smerter i ryggen. Talansky rørte både sine egne lagkamerat og millioner av tv-seere. 

6: En annen mann som havnet i krangel var Orica-GreenEdges Luke Durbridge. Australieren veltet etter å ha krasjet med en Movistar-hjelper, og valgte å reagere på følgende måte:

7: Så tilbake til noe som har med selve syklingen å gjøre. Vincenzo Nibali var på en egen planet i store deler av Touren, og aldri var det mer tydelig enn da han valgte å gå solo mer enn ti kilometer fra toppen av Hautacam. Selve definisjonen på en maktdemonstrasjon.

8: Tidligere på samme etappe syklet Nibali i en kvinnelig tilskuer ved siden av veien. Italieneren gikk ikke i bakken, men det gjorde damens mobiltelefon.

9: Mannen som kanskje kunne ha hamlet opp med Nibali, Chris Froome, måtte bryte på brosteinsetappen etter flere velt. Å miste den regjerende mesteren så tidlig var en stor nedtur for alle som hadde håpet på en jevn kamp om den gule trøyen.

10: Nedturen ble større da også Alberto Contador måtte stå av. Rittet mistet med det sine to kanskje største profiler.

11: Sky-fansen vil minnes brosteinsetappen med gru, men for alle andre var det en dag med stor underholdningsverdi. Etappen var spennende fra start til slutt og fortjener å stå igjen som en av de meste innholdsrike og spektakulære etappene på denne siden av tusenårsskiftet. Her har dere et sammendrag av etappen:

12: Alexander Kristoff var som alle andre lite imponert over Cavendish' manøver som resulterte i krasjen på den første etappen. Det skulle han aldri ha sagt høyt. Briten vurderte en stund å saksøke nordmannen, men de to spurtkanonene fikk etterhvert skværet opp. «Cav-Kristoff-gate» vil uansett ikke gå i den metaforiske glemmeboken med det første.

13: Nibali måtte på podiet ganske mange ganger i løpet av rittet for å få den gule trøyen. Ikke alle gangene gikk det like bra. Kleint ble det da den ene podiedamen snudde seg vekk da Nibali bøyde seg frem for et kyss. Heldigvis fikk han kysset han ville ha neste dag.

14: Så noe verken vi eller noen andre har video av - men som fotograf Graham Watson fanget på kamera. Luca Paolini som i 60 kilometer i timen tok seg tid til å skrive en SMS, sende Snapchat eller hva han gjorde. Spektakulært bilde.

15: Tony Martin er en fantastisk syklist. Det han gjorde på den niende etappen er vanskelig å beskrive med ord. Se heller videoen under.

16: Og så Peter Sagan, da. Samme om han ikke vant noen etappe i år, stod han likevel for underholdning nesten hver eneste dag - det være seg mens han ble intervjuet, mens han syklet eller mens han prøvde å tatovere seg selv. Her er det beste fra syklisten vi alle liker: