Knusende rapport etter storbranner i Norge

Mange brann- og redningsvesen har ikke den nødvendige kompetansen som trengs til å lede store hendelser, ifølge ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da en trailer tok fyr i Guddvangatunnelen i august i fjor, satt flere mennesker fast inne i tunnelen og politiet slet med å få oversikt over hvor mange det dreide seg om.

Ingen mistet livet, men svært mange ble sendt til sykehuset i Lærdal med ambulanse.

I januar et halv år senere var det nettopp i Lærdal at en ny storbrann brøt ut. Brannen krevde ingen menneskeliv, men ødela 40 bygninger, flere enn noen annen bybrann i Norge siden 1945. Mange privatpersoner bidro i slukningsarbeidet.

En uke senere startet en voldsom brann i Flatanger kommune. Nesten 100 bygninger ble rammet av brannen. Få dager senere startet en lyngbrann på Frøya i Sør-Trøndelag. 200 personer ble evakuert.

Felles for brannene var den sterke vinden som først til rask brannspredning.

Må øve på kommunikasjon

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kommer nå med to evalueringsrapporter, om brannene i Lærdal, Flatanger og Frøya og i Guddvangatunnelen.

De konkluderer med at mange brann- og redningsvesen har ikke den nødvendige kompetansen til å lede store hendelser.

– Det vi har funnet ut er at de små kommunene ikke er i stand til å håndtere store og komplekse hendelser på en god nok måte, sier avdelingsdirektør i DSB Anne Rygh Pedersen til TV 2.

Direktoratet har også flere råd for å forhindre slike storbranner fremover. Blant annet bør brann i store kjøretøy i tunneler resultere i umiddelbar utkalling av store ressurser.

Uklart hvem som ledet

– Den lokale beredskapen anbefaler vi opprettholdt, men vi har behov for større kompetanse rundt ledelsesapparatet, sier Rygh.

I rapporten beskrives ledelsesproblemer, og at det har vært uklarhet rundt hvem som har ledelsen under slike hendelser.

– Vi trenger mer profesjonelt lederskap i brann- og redningsvesenet. Ledelsesapparatet bør regionaliseres, sier Rygh.

Det bør også øves i å takle utfordrende kommunikasjonsforhold, ifølge rapporten. Noe som var spesielt en utfordrende under bybrannen i Lærdal.