Norge er verdens beste land å bo i – igjen!

For tidende år på rad er Norge på topp i rangeringen som gjennomføres av FN's utviklingsprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er verdens beste land å bo i. Det slås fast i en fersk rapport fra FN’s utviklingsprogram, UNDP.

FN’s utviklingsprogram rangerer hvert år 187 land etter befolkningens helsetilstand, utdanning og inntekt. Og for tiende år på rad troner Norge på toppen av listen.

– Det som måles er brutto nasjonalinntekt, tilgang til utdanning og levealder. Og der skårer da Norge på toppen i verdensammenheng, sier nestleder i UNDP, Trygve Olfarnes, til TV 2.

Fokus på velferdsordning

Årets rapport viser at selv om utviklingen på verdensbasis har steget, går den jevnt over saktere enn tidligere år. Forbedringen i menneskelig utvikling i perioden fra 2000 - 2008 var større enn i perioden fra 2008 - 2013.

I toppen av rankingen får Norge selskap av Australia, Sveits, Nederland og USA. Helt nederst på listen ligger Sierra Leone, Chad, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Niger. Slik har det vært de siste årene, ifølge UNDP.

Samtidig ser noen av de mindre utviklede landene på rankingen ut til å oppleve en forbedring i menneskelig utvikling raskere enn andre land. Det gir grunn til å tro at gapet mellom utviklede og mindre utviklede land blir stadig mindre, skriver UNDP i en pressemelding. 

For eksempel har Zimbabwe gjort et byks på rankingen, fordi forventet levealder har økt med 1.8 år fra 2012 til 2013. 

Oslo  20140517.
Barnetoget på vei opp Karl Johans gate mot slottssplassen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20140517. Barnetoget på vei opp Karl Johans gate mot slottssplassen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Sats på velferdsordninger

Rapporten setter fokus på at flere land bør satse mer på velferdsordninger:

– Hovedbudskapet i årets rapport er at en bør investere i velferdsordninger, og i land som man ikke tror har råd til det. Denne rapporten avviser at fattige land ikke har råd til velferdsordninger, sier Olfarnes.

Det er Kongo og Niger som er på bunnen av listen. Og det er nettopp disse landene som bør satse mer på velferdsordninger, mener Olfarnes.

– Det dreier seg om grunnleggende sosiale tjenester som helse, utdanning og sanitære investeringer. Der det er politisk vilje, så skal alle ha råd til det. Og i lengden så vil de faktisk tjene på denne typen investeringer, sier Olfarnes.