Frp vil ha eget dyrepoliti

Ifølge Fremskrittspartiet er det langt mer dyremishandling enn før og partiet vil opprette en ny politienhet. Det er mange dyrevenner enige i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble hunden Lucas bundet fast til en sementblokk og dumpet fra Krapfossbrua i Moss.

Saken har vagt oppsikt i hele landet og folk reagerer sterkt på mishandlingen. Flere hundre personer var i Moss onsdag på minnemarkering for hunden Lucas.

Vil ha dyrepoliti

Flere møtte opp sammen med sine firbente venner og det var bred enighet blant hundeeierne om at mishandling av kjæledyr er uakseptabelt.  

– Håpet vårt er at det igjen skal opp på Stortinget om innføring av et eget dyrepoliti. Det må bli stilt større krav til de som anskaffer seg kjæledyr, det må være et krav av folk er skikket til å ha et kjæledyr, sier Jan Erik Borge. 

Heidi Kjørvik (45) og Jan Erik Borge (48) var de som hentet opp Lucas fra vannet. Med støtte fra både NOAH og Dyrevernalliansen krever de nå at reglene strammes inn

Den tråden har Frp nå plukket opp. Partiet går nå inn for at dagens todelte ordning med Mattilsynet og politiet slås sammen til én enhet - et felles dyrepoliti.

– Vi ønsker å samle dette i en enhet med spesialkompetanse slik at man kan komme fortere i inngrep, få en bedre etterforskning å få langt flere saker frem til retten og til dom, sier stortingsrepresentant, Hans Andreas Limi (Frp). 

Møter motstand

Men Frp møter motstand på Stortinget, blant annet fra Arbeiderpartiet.

– Det er ikke fordi vi ikke ønsker dyrenes ve og vel for det gjør vi i aller høyeste grad. Men vi mener det ville være feil å ta de ressursene som vi har i dag i Mattilsynet og politiet og bare flytte de til noe annet. Det blir ikke mer tilsyn eller reaksjoner av det, sier Eirin Sund, stortingsrepresentant for Ap. 

Flere tar til orde for at det må innføres strengere straffer for mishandling av kjæledyr. 

– Grove brudd på dyrevelferdsloven har strafferamme på 3 års fengsel. Imidlertid er denne rammen hittil ikke brukt på tross av en rekke grove saker, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen til TV 2.

Også Frp mener strengere straffer bør diskuteres.

– Vi mener mellom ett og tre år er en lav straff og kommer til å ta opp med justisministeren om han vil vurdere om ikke strafferammen bør økes, sier Limi. 

Se hele debatten mellom Sund (Ap) og Limi (Frp) øverst i saken.