NSO: – Det mangler 15.000 studentboliger

Charlotte (21) mangler bolig
- tre uker før studiestart

Og det er hun ikke alene om. Norsk Studentorganisasjon mener det er boligkrise blant norske studenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristiandsands-jenta Charlotte Ausland har de siste to månedene pendlet jevnlig til Bergen. Om snaue tre uker begynner hun som studiene i byen, og hun gleder seg stort til studiestart.

– Jeg gleder meg til det sosiale som studentlivet byr på, og gleder meg også til å komme inn i de faste studierutinene, sier hun .

HUSLØS: Charlotte Ausland ser frem til å finne et sted å bo. Foto: Lars Christian Økland/TV 2.
HUSLØS: Charlotte Ausland ser frem til å finne et sted å bo. Foto: Lars Christian Økland/TV 2.

21-åringen har likevel, tross gjentatte forsøk, fortsatt ett problem.

– Jeg har foreløpig ikke funnet meg et sted å bo, sier hun.

Kampen presser prisene opp

Hovedutfordringen, slik den ferske Bergens-studenten ser det, er at det er svært mange som melder seg inn i kampen om de ledige leilighetene.

– Det fører til flere utfordringer. Prisene presses opp, og ofte er leilighetene av markedet bare timer etter de blir lagt ut. Det gjør det spesielt vanskelig om man i utgangspunktet bor utenfor byen man skal studere i, sier hun.

– Boligkrise

Situasjonen som Charlotte beskriver, er hun ikke alene om å oppleve i disse dager. I forrige uke fikk titusener av studenter svar på hvor de kom inn, og i hvilke byer de får ta sin høyere utdanning. Nå starter kampen om leilighetene.

Studentboligundersøkelsen er en rapport som årlig utarbeides av landets største studentorganisasjon, Norsk Studentorganisasjon (NSO). I år har de samlet inn tall fra alle norske studentsamskipnader.

I den ferske undersøkelsen kommer det frem at 86,2 prosent av norske studenter bare kan glemme å få plass i en offentlig studentbolig.

– Denne undersøkelsen viser at vi har en boligkrise blant studenter, og at det blir enda vanskeligere enn før å finne seg en plass å bo som student, sier leder i NSO, Anders Kvernmo Langset til TV 2.

Mangler 15 000 studentboliger

NSO-lederen mener at den lave dekningsgraden, altså hvor mange prosent av studentene det er plass til i studentboliger, fører til utfordringer i det private leiemarkedet.
– Under 14 prosent av landets studenter får muligheten til å bo i en studentbolig. Dette øker presset på leiemarkedet for alle. Boligkrisen er høyst levende. Løsningen er flere studentboliger, mener Kvernmo Langset.

Han mener studenter ikke har blitt prioritert godt nok.

– Vi har et mål om 20 prosents dekningsgrad, altså at en av fem studenter skal ha muligheten til å bo i en studentbolig. Da mangler vi 15 000 studentboliger. Vårt krav er 3000 studentboliger i det kommende statsbudsjettet. Det er på tide at regjeringen prioriterer studentene, sier NSO-lederen.

I rapporten kommer det også frem at 74 prosent av studiestøtten til norske studenter, går direkte til boligutgifter.

– Det gjør at hele 94 % av studentene har inntekt ved siden av studiestøtten, og for flertallet av disse er studiestøtten en sekundærinntekt. Dette gjør at studenter må jobbe så mye at NSO frykter det går utover studiekvaliteten, sier NSO-lederen.

Har fortsatt troen

Charlotte Ausland har nå snaue tre uker på seg til å finne et sted å bo i Bergen. Selv om nærmere 50 henvendelser til ulike utleiere allerede har blitt avslått, er hun fortsatt optimist.

– Det har vært utfordrende å finne leilighet, spesielt fordi jeg nå bor i annen by enn den jeg skal studere i. Men jeg har håp om at jeg skal komme meg i hus til slutt.

Nå satser 21-åringen på at lykken i boligjakten snart snur.

– Ting tar tid, og jeg vet at det ikke er verre for meg enn for andre studenter. Vi er alle i den samme situasjonen. Man må bare prøve å se positivt på det, og holde øynene åpne for de mulighetene som dukker opp, sier hun.