SYK: Sheik Umar Khan er ekspert på virussmitte.. Foto: Reuters.
SYK: Sheik Umar Khan er ekspert på virussmitte.. Foto: Reuters.

Har behandlet 100 for ebola – nå har han selv fått sykdommen

39 år gamle Sheik Umar Khan som har kjempet for livene til andre mennesker i ukesvis, står nå selv i livsfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har ledet kampen mot det fryktelige ebolaviruset som har herjet en rekke vestafrikanske land det siste halvåret, og har blitt kalt en «nasjonal helt» av Sierra Leones helseminister.

Nyhetene om at overlegen selv har blitt smittet, skaper sterke reaksjoner.

– Jeg vil gjøre alt og hva som helst som er i min makt for at han skal overleve, skriver helseminister Miatta Kargbo i en uttalelse fra presidentkontoret i Sierra Leone, ifølge The Independent.

– Frykter for livet

Kargbo sier hun begynte å gråte da hun fikk nyheten om at den anerkjente overlegen var blitt syk av viruset som dreper 90 % av sine ofre.

– Jeg frykter for livet, det må jeg si. Jeg setter veldig stor pris på livet, sa Khan i et intervju for en tid tilbake.

Det er uklart hvordan Khan har blitt smittet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters var legen alltid veldig nøye med å beskytte seg selv, både med ansiktsmaske, hansker og beskyttende klær.

600 døde

Til nå er mer enn 600 mennesker døde av det store ebolautbruddet som har rammet Guinea, Liberia og Sierra Leone. Bare de siste fire dagene har 19 mennesker dødd, ifølge WHO.

Khan ble fraktet til et ebolamottak som drives av Leger uten grenser i Sierra Leone, og er langt fra den første helsearbeideren som har blitt smittet under behandling av pasienter.

Ifølge BBC døde nylig tre helsearbeidere ved et sykehus i byen Kenema.