KASTER INN HÅNDKLEET: Sesongen er over for Andreas Thorkildsen. Hoftenproblemer setter en stopper for nordmannens vei tilbake til toppen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KASTER INN HÅNDKLEET: Sesongen er over for Andreas Thorkildsen. Hoftenproblemer setter en stopper for nordmannens vei tilbake til toppen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sesongen er over for Thorkildsen

Spydkasteren sliter med smerter i hoften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andreas Thorkildsen (32) har gjennomgått flere medisinske og fysiske tester denne uken. Konklusjonen er at sesongen er over for nordmannen.

Stoppes av hofteproblemer
I en pressemelding skriver Olympiatoppen at «han har så krevende utfordringer med hoften, at det er medisinsk mest forsvarlig å avslutte sesongen umiddelbart. Det blir ikke aktuelt for ham å delta i EM i Zürich i august.»

I juni ble det klart at Thorkildsen ville ta en pause for å få svar på problemene. Han sto dermed over lag-EM i Estland - nå viser det seg altså at en trøblete sesong er over. 

– Det er ingen annen utvei enn å erkjenne at utfordringene med hoften er så krevende at jeg må avslutte sesongen nå. Det er frustrerende å ha smerter som hemmer meg, og som vi ikke finner ut av, sier Thorkildsen.

– Jeg har trent godt både i forkant av sesongen og gjennom sommeren, men får dessverre ikke uttelling for treningsarbeidet. Nå ser jeg fram til å få diagnostisert problemene, og få behandling som gjør at jeg kan komme tilbake i trening med tanke på neste sesong, sier Andreas Thorkildsen.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, er klar på at avgjørelsen er viktig for at Thorkildsen skal kommet tilbake på toppnivå.

– Vi skulle gjerne hatt med oss Andreas til EM. Han er, og har vært, en av våre mest markante utøver med tanke på hva han har prestert tidligere. Nå er det viktig at han får utredet hva som har skapt problemer for han denne sesongen. Derfor er det viktig med medisinske undersøkelser nå, sier Nilsen til TV 2.

– Alle de meldingene og treningsrapportene har vært positive, men han har ikke fått ut resultater i stevner. Det virker som det har vært en underliggende årsak til at han ikke har fått det til. Det virker som vi kan få et svar på det nå.

Må gjennom flere tester
Resultatene har uteblitt for Norges beste spydkaster denne sesongen. Under Bislett Games endte 32-åringen helt sist. I Glasgow 12. juli ga Thorkildsen seg etter fire mislykkede kast.

Hans beste kast for sesongen kom i Paris 5. juni da spydet landet på 80.79 meter. Det er 32-åringens dårligste sesongbeste siden 2000.

Ove Talsnes er legen som behandler Thorkildsen. Han opplyser at det er usikkert hvor smertene som plager Thorkildsen kommer fra.

– Det er usikkert om smertene kommer fra ryggen, hoften eller bekkenet. Derfor vil vi gjennomføre en omfattende utredning med MR, røntgen og ulike tester de neste ukene. Deretter vil vi sette i gang behandling med sikte på at han skal bli helt frisk og kvitt smertene, slik at han kan trene seg opp igjen, og komme tilbake neste sesong, sier Ove Talsnes.

Nilsen håper at Thorkildsen kan gjenoppstå som den desiderte ener i norsk friidrett.

– Jeg håper selvfølgelig at dette skal medføre at han kommer tilbake som den utøveren han har vært for norsk friidrett i så mange år, sier Nilsen.