Usain Bolt (t.h.) mener Det internasjonale friidrettsforbundet håndterte dopingsaken til Tyson Gay dårlig. Her fra et Diamond League-stevne i Stockholm i 2010. (AP Photo/Michael Probst)
Usain Bolt (t.h.) mener Det internasjonale friidrettsforbundet håndterte dopingsaken til Tyson Gay dårlig. Her fra et Diamond League-stevne i Stockholm i 2010. (AP Photo/Michael Probst)

Bolt langer ut mot Gays reduserte dopingdom

– Det sender feil signal, sier Usain Bolt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. juli i fjor ble det kjent at toppsprinteren Tyson Gay hadde testet positivt for bruk av anabole stereoider. Amerikaneren fikk bare ett års utestengelse siden han samarbeidet med Det amerikanske antidopingbyrået (USADA). 

Det får verdens raskeste mann, Usain Bolt, til å reagere.

– Jeg er virkelig ikke fornøyd med situasjonen og hvordan den ble løst. Asafa Powell fikk 18 måneders straff, mens Tyson Gay for i overkant av ett år for å samarbeide. Jeg mener at det sender feil signal til sporten om at du kan gjøre det (dope journ.anm), men dersom du samarbeider med oss, så reduserer vi straffen din, sier Usain Bolt til Reuters.

Powell testet positivt for det forbudte stoffet «stimulant oxilofrine», men forrige uke ble det kjent at han fikk straffen redusert fra 18 til seks måneder da saken ble tatt opp i Idrettens voldgiftsrett.

Til angrep på Friidrettsforbundet
Gay var tilbake i konkurranse allerede 3. juli i år da han løp inn til 9.93 på 100 meter i Lausanne. 31-åringen fra Kentucky var hele tiden klar på at han ville samarbeide med antidopingmyndighetene.

– Vi er takknemlig fordi han kom til oss og ville samarbeide, sa USADA-sjef Travis Tygart da dommen ble kjent.

Både Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har anerkjent straffen Gay ble tildelt. Bolt er lite imponert over at IAAF gikk med på den reduserte straffen.

– Jeg tror ikke det er den riktige veien å gå, fordi du forteller på mange måter at det finnes en vei å snike seg unna på. At det er en måte å vinne over systemet på, så personlig mener jeg at IAAF ikke har håndtert dette veldig bra, sier Bolt.

Blake mister hele sesongen
Gay er verdens nest raskeste mann på 100 meter gjennom tidene. Den plassen deler han med Yohan Blake. Jamaicaneren blir imidlertid ikke å se i aksjon denne sesongen.

Avisen Jamaica Gleaner skriver at 24-åringen mister resten av sesongen etter å ha gjennomgått en operasjon for å reparere en muskelskade.