Slik sammenlignet Nordlie sin nye jobb med tidligere redningsaksjoner

– Å legge blåpapir på det jeg har gjort tidligere blir helt feil, sier Sandnes Ulfs nye trener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Nordlie ble onsdag presentert som ny Sandnes Ulf-trener, og han har fått jobben med å redde klubben som ligger nederst på Tippeliga-tabellen fra nedrykk.

Tidligere har han lyktes i lignende situasjoner med Viking i Tippeligaen og Kongsvinger i Adeccoligaen, i tillegg til å mislyktes med Fredrikstad i Tippeligaen.

På pressekonferansen da han ble presentert var Nordlie tydelig på at hans nåværende jobb ikke direkte kan sammenlignes med de foregående.

– Det krever erfaring å vite hva slags type ledelse du trenger i enhver situasjon. Det å legge blåpapir på det jeg gjorde i Viking eller Kongsvinger blir helt feil. Det blir å ta med deg grunnpilarene i tankegangen, og så å tilpasse det til det som er her, sa Nordlie.

– Det er vanskelig, men mulig
Han vil ikke være med på at dette er hans spesialitet som fotballtrener.

– Jeg har vært trener i 27-28 år, og jeg har vært med på det i tre korte perioder a sju uker, men det er ofte det man husker. Men det er jo ikke noe negativt i å være med og redde noen, men jeg er lite verdt som enkeltperson hvis du ikke har spillerne og klubben med deg.

– Jeg må prestere gjennom andre mennesker, så sånn sett er jeg ikke noen redningsmann. Men jeg hadde ikke tatt på meg oppgaven hvis jeg ikke det var en stor utfordring og jeg hadde trodd det var mulig. Så er det litt sånn at jo vanskeligere det ser ut, desto mer trigget blir du på det. Det er vanskelig, men mulig, utdypet han overfor til TV 2 Sporten.

– Måtte få Viking-spillerne til å innse at de kunne rykke ned
Nordlie bekreftet at han i sitt forrige mirakuløse Tippeliga-redningsarbeid med Viking i 2006 hadde en mye større kunnskap om spillergruppen han skulle overta.

– Jeg har brukt noen dager på å sette meg inn i det mest mulig med video, og så har jeg snakket med tidligere assistent-trener Bjarte Lunde Aarsheim fire-fem ganger.

Da Nordlie overtok Viking høsten 2006 var den gjengse mening at klubben var «for gode til å rykke ned». Allikevel lå de under streken da siste serierunde startet.

– I Viking forventet folk og næringslivet og alle at de skulle ta medalje. Jeg måtte få dem til å innse at de kunne rykke ned, sa Nordlie.

– Hadde det vært høyvann i Glomma hadde KIL-spillerne druknet alle mann
Tre år senere overtok han et Kongsvinger-lag som lå fem poeng under streken, for så å lede dem til trygg plass med fem poengs margin.

– Folk satt med hodet mellom beina. Hadde det vært høyvann i Glomma hadde de druknet alle mann. Jeg var på vei til Inter Sport for å kjøpe dykkermasker til alle sammen. Jeg kunne ikke få dem til å innse at de kunne rykke ned, forklarer den nyansatte Sandnes Ulf-treneren.

I stedet var det helt andre knapper han trykket på for å få Kongsvinger ut av den situasjonen de befant seg i.

– Jeg måtte vise dem video fra sist de var gode. «Du har spilt cupfinale i Sverige, du er norsk mester, og så videre». Jeg måtte få de til å tro at de var gode, fortalte han.

Mener det er en fordel at spillerne har vært der før
Når han nå tar over Sandnes Ulf ser han på utfordringen som en mellomting av sine to foregående vellykkede snuoperasjoner.

RETUR: Tom Nordlie er tilbake i Tippeligaen. Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix
RETUR: Tom Nordlie er tilbake i Tippeligaen. Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

– Her var målet å komme midt på tabellen, men nedrykk er «forventet» av hele Norge at Sandnes Ulf som gjennom tre år har greid seg i siste liten. Så har det blitt en selvoppfyllende profeti, men kanskje er det en god prestasjon uti fra ressursene at Sandnes Ulf greier seg i Tippeligaen, sa han.

Lagene som ligger over Sandnes Ulf på tabellen er Brann, Aalesund og FK Haugesund, tre lag som de siste sesongene ikke har vært involvert i bunnstrid.

– Når du først havner i bunnen så tror jeg det er en fordel at spillerne har vært vant til det, framfor lag som for eksempel Viking som forventet at de var i andre enden av tabellen, sa han.

– Han kan samle laget på kort tid
TV 2s fotballekspert Freddy dos Santos tror Nordlie er riktig mann for den tøffe Sandnes Ulf-jobben.

– Han har hatt suksess i slike roller før, og det at han ansettes bekrefter på mange måter hans «standing» akkurat nå. Han er blitt den typiske redningsmannen. Han er ekstremt tydelig, og det tror jeg at de trenger akkurat nå. Det har vært rotete i Sandnes Ulf de siste månedene og ukene ikke minst. Tom Nordlie kan på veldig kort tid samle et lag rundt en spillestil og en tro på det de driver med, sier dos Santos.

– Sandnes Ulf er mer forberedt enn de andre lagene i bunnen. Hva betyr det?

– Det er både positive og negative ting i det. Sandnes Ulf er forberedt på at dette blir en sesong med ryggen mot veggen, der de må kjempe og slite. I Viking var det et lag som hadde underprestert og som ikke hadde forventet å være der. Da er det vanskeligere å være forberedt. Sandnes Ulf har alt å vinne, og det må vi bare få inn i hodene på spillerne. «Vi har bare plusser. Vi kan klare å holde oss.»

– Det handler om det å omstille seg. Brann gikk ut og sa at de skulle ta gull, Haugesund tok medalje i fjor og Aalesund har vært i toppen. De lagene var i utgangspunktet ikke forberedt på å havne i den situasjonen, så de må bare tro på at det de skal gjøre framover. De har et lag som er kapable til å greie seg. Spesielt på hjemmebane har de vist hva de har i seg, med enorm entusiasme. Tom Nordlie er flink til å skape entusiasme på kort tid.