DÅRLIG TID: Alexander Kristoff er bekymret for tidsfristen på den 17. etappen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
DÅRLIG TID: Alexander Kristoff er bekymret for tidsfristen på den 17. etappen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

– Dette er en krisedag for meg

Alexander Kristoff og de andre spurterne får det travelt på onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg den 17. etappen i vårt livesenter fra klokken 13.00.

En av Tourens aller hardeste etapper står for tur onsdag. 

På den andre dagen på rad i Pyreneene må rytterne bestige fire fjelltopper. De tre første er førstekategorier, og den siste er rangert som en utenforkategori-stigning. 

Med andre ord er dette terrenget for sammenlagtfavorittene og de fjærlette klatrerne. For Alexander Kristoff, Marcel Kittel og de andre spurterne blir det derimot en kamp om å overleve. Å komme i mål innenfor tidsgrensen er det eneste spurterne har ambisjoner om, men det er ikke bare, bare på dager som denne.

– Det blir en krisedag - det blir sikkert lagtempo i gruppettoen. Så vi får lade opp til det, sier Kristoff til TV 2.

Gruppettoen, eller den siste, store gruppen som spurterne som oftest sitter i på harde fjelletapper, kommer sannsynligvis til å dannes tidlig på onsdag. Etappe 17 er nemlig både meget kupert og kort - «bare» 124,5 kilometer skal tilbakelegges mellom Saint-Gaudens og Pla d'Adet.

At den er relativt kort er ikke nødvendigvis til spurternes fordel. 

– Jeg tror det blir veldig hardt. Siden den er så kort, pleier det ofte å bli fullt kjør fra start, og med fire bakker kommer det til å bli på «limiten», sier Katjusja-rytteren.

Nordmannen mistet sin opptrekker i spurtene, Aleksandr Porsev, på lørdagens 14. etappe nettopp på grunn av at russeren ikke rakk tidsgrensen. 

Tidsgrensen rytterne må rekke varierer fra etappe til etappe. Antall minutter de kan komme i mål etter vinneren beregnes ut i fra tiden vinneren bruker, men denne prosentsatsen varierer igjen ut i fra vanskelighetsgraden på etappene.

Ideen er at rytterne får bedre tid på å fullføre de hardeste etappene enn de enkleste. 

For å beregne tidsfristen, blir etappene gitt en koeffisient fra en til seks avhengig av vanskelighetsgrad. De flateste etappene får koeffisient 1. På disse etappene får rytterne et lavt prosentmessig tillegg av vinnertiden. 

På en etappe som onsdagens, som har fått koeffisient 5, er prosentsatsen betydelig større. Skulle gjennomsnittsfarten på etappen være mellom 35 og 36 kilometer i timen, for eksempel, er prosenttillegget på 17 prosent. Altså får de siste rytterne på onsdagens etappe lov til å bruke 17 prosent mer i tid enn vinneren.