Kristoffer Skjerping, Oskar Svendsen og NM-vinner Tormod Hausken Jacobsen er blant dem blogger Ole Kristian Stoltenberg ser på som fremtidige sykkelproffer. Foto: Scanpix.
Kristoffer Skjerping, Oskar Svendsen og NM-vinner Tormod Hausken Jacobsen er blant dem blogger Ole Kristian Stoltenberg ser på som fremtidige sykkelproffer. Foto: Scanpix.

Talentene som kan gi mer norsk Tour-jubel

Med litt medvind kan vi ha tosifret antall nordmenn i Tour de France om noen år, skriver blogger Ole Kristian Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vår ene mann i Tour de France har så til de grader levert varene, men uansett drømmer vi om å få flere på start i fremtidige Tour-utgaver.

Med litt medvind mot nord nærmer vi oss tosifret i feltet innen fem år.

Vi har Alexander Kristoff (Katjusja), Edvald Boasson Hagen (Sky), Lars Petter Nordhaug (Belkin), Vegard Stake Laengen (Bretagne - Séché Environnement), Vegard Breen (Lotto-Belisol) og Sondre Holst Enger (IAM) ute på store lag allerede.

I tillegg signerte endelig Sven Erik Bystrøm for Katjusja-laget. Den elegante rytteren fra Haugesund blir det også meget spennende å følge inn på høyeste nivå i sykkelverden.

Kanskje er det flere som blir proff i løpet av sesongen, eller så tror jeg det skjer mer neste år, og i løpet av to til tre sesonger vil flere nordmenn være ute på profesjonelle lag. Rett og slett fordi Norge er fantastiske på U23-siden om dagen, dette er noen av guttene som står og dundrer på proffdøra:

Kristoffer Skjerping (21) –Team Joker: Det er fine meritter å være norsk U23 mester av 2013 og ha vunnet NM-gateritt på hjemmebane i Bergen i 2012. Men internasjonalt er han nok mest kjent for sin flotte 2. plass i U23-utgaven av Flandern rundt. Kjøresterk rytter med en god avslutning, tre andre- og en tredjeplass i internasjonale ritt i år.

Oskar Svendsen.
Oskar Svendsen.

Oskar Svendsen (20)- Team Joker: Er garantert på blokka til flere profflag allerede. Gullet fra junior-VM på Tempo i 2012 ble elegant fulgt opp i fjor med 5. plass i ungdommens Tour de France, Tour de L’Avenir. Alle foran Svendsen på lista var to eller tre år eldre. Flott 2. plass på bakketempo i det tøffe Giro della Valle d’Aosta. En fremtidig sammenlagtrytter med tempostyrke, har av og til noen «av»-dager, men våker når det gjelder.

Odd Christian Eiking (19) – Team Joker: Viste seg sterkt frem i Tour of Norway med 13. plass sammenlagt, og på etappen til Lillehammer lå han i tet, frem til han skled rett før mål. Under NM ble det bronse, og i nylig avsluttede Giro della Valle d’Aosta ble det en knallsterk andreplass sammenlagt på unggutten fra Bergen. Potensiell sammenlagtrytter. Ekstremt treningsvillig, uhyre spennende å se utviklingen videre.

Sindre Lunke (21) – Team Sparebanken Sør: Det er flere som kan blomstre blant Atle Kvålsvolls menn, og kanskje flere gjør det nå som Holst Enger ikke lenger er der som den klare kapteinen. Lunke viste seg frem også han i Giro della Valle d’Aosta med femteplass sammenlagt. Det betyr at han har mange av de samme egenskapene som Eiking og Svendsen, god i motbakkene. Det betyr også mye å vise seg frem i et internasjonalt utstillingsvindu som Giro della Valle d’Aosta, kjent som verdens tøffeste U23 ritt med flere tusen høydemeter. Jevnt fine resultater i år, men må nok prestere gjentatte ganger før han får proffkontrakt. Er på gang sammen med flere spennende lagkamerater. Vi har allerede sett gode takter av Bjørn Tore Hoem, Amund Grøndahl Jansen, Andreas Erland og Fridtjof Røinås på dette laget fra sør.

Daniel Hoelgård (21)- Etixx: Kjører på rekruttlaget til Omega Pharma-Quick Step sammen med sin et år yngre bror Markus. Ålgård-guttene er begge store talenter, storebror fremst i proffkøen per i dag. Knallsterkt av Daniel med fjerdeplass sammenlagt og etappeseier i Ronde de l’Oise nylig, står i tillegg med etappeseier i Tour de Bretagne fra årets sesong. Daniel er kjøresterk og har en meget god avslutning.

Tormod Hausken Jacobsen (20)- Team Øster Hus – Ridley: Til tross for sterk femteplass i fjorårets NM fellestart i Grimstad, var det en bombe da mannen med skjegget tok gullet og trøya under årets ritt på Eidsvoll. Som junior var han god og kjørte VM i København for Norge. I Øster Hus har det vært mye i hjelperollen, men det kan snu seg for mannen med mestertrøya. Trenger selvsagt å bevise flere ganger for å bli ordentelig proffaktuell, men det blomstrer i Stavanger om dagen og den regjerende norske mesteren blir fulgt med argusøyne det kommende året. Kjørestyrke kombinert med en god avslutning er gode egenskaper hos Jacobsen. Nå som Bystrøm forsvinner ut, blir det spennende å se om han tar kapteinsbindet.

I tillegg er det bare å si at det gror godt i flere lag og ikke minst klubber. Personlig har jeg lagt merke til blant annet førsteårssenior Anders Skaarseth, som sykler for Lillehammer CK i skrivende stund. Offensiv og kjørevillig, hadde også en sterk sjetteplass på NM tempoen. I juniorklassen har vi flere spennende typer, kanskje med Tobias Foss fra Lillehammer (bronse i junior-EM tempo) og Erlend Blikra fra Stavanger (vunnet europeisk ungdoms-OL). Øster Hus-Ridley har også flere talenter på gang - Fredrik Strand Galta og Håvard Blikra, bror til Erlend, har også vist gode takter. Vil også nevne Kristoffer «Doffen» Halvorsen, som dessverre har mistet mye av denne sesongen med sykdom.

Det gror godt i sykkel-Norge.

Det som skal legges til, for å dempe noe av optimismen, er at det nylig avsluttede EM gikk ikke så veldig godt for gutta i U23-klassen, men som nevnt, de imponerte i det prestisjetunge etapperittet Giro della Valle d’Aosta. Og snart er det Tour de L’Avenir, hvor lagleder Stig Kristiansen virkelig har et luksusproblem i å velge ut hvilke ryttere som skal kjøre for Norge. Det har definitivt ikke alltid vært sånn.

I år reiser den norske troppen til ungdommens Tour de France for å vinne.

Talentene er der, jeg tror utsiktene er gode for de nevnte og en god del flere. Minuset er at listen med arbeidsledige, og allerede etablerte proffer, bare vokser. Og det er enormt med talenter fra mange land.

Det må bare leveres resultater videre, i de rette rittene. Da kan drømmen om ti nordmenn på start i Tour de France om fem år få leve videre!