OPP OG NED: Start, Lillestrøm, Fredrikstad, Viking og Vålerenga er bare noen av klubbene Tom Nordlie har trent. Fotomontasje:Scanpix/Photoshop
OPP OG NED: Start, Lillestrøm, Fredrikstad, Viking og Vålerenga er bare noen av klubbene Tom Nordlie har trent. Fotomontasje:Scanpix/Photoshop

Tom Nordlie, her er ditt trenerliv

Opprykk, nedrykk, cupgull og varierende grad av vellykkethet i redningsaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Nordlie er klar for Sandnes Ulf, noe som blir 52-åringens åttende Tippeliga-klubb.

Sandnes-klubben ligger nederst på Tippeliga-tabellen med bare ti poeng, og har fire poeng opp til sikker plass når 14 kamper gjenstår av sesongen.

Det er et utgangspunkt Nordlie er godt kjent med.

For selv om trenerkarrieren på øverste nivå startet for over 15 år siden da han tok Odd fra 1. divisjon og etablerte dem i Tippeligaen, så er det som redningsmann for klubber i krise at trenernomaden er blitt landskjent.

Nordlie har aldri vært ansatt i mer enn to og et halvt år i samme klubb, og både Viking, Kongsvinger og Fredrikstad har tidligere benyttet seg av hans tjenester i tilsvarende situasjon som Sandnes Ulf befinner seg i. De to første klubbene oppnådde også stor suksess.

Eventyret startet i Odd
Men lenge før Nordlie ble kjent som en mann man snur seg etter i krisesituasjon så opparbeidet han seg et navn på helt andre måter.

For etter å ha vært landslagsspiller i vannpolo på 80-tallet, en habil svømmer og fotballtrener i lavere divisjoner i Oslo-området på første halvdel av 90-tallet gjorde han seg for alvor bemerket da han ledet Odd til Tippeligaen i 1998. 

Opprykket kom i hans første sesong i Skiensklubben og med hele elleve poengs margin til Skeid på 2. plass, før både han deretter opplevde en suksessfull førstesesong på øverste nivå med 7. plass.

Skiftet beite til Vålerenga - rykket ned
Det var nok til at Vålerenga viste interesse, og etter å ha sagt opp sin jobb i Odd ble han VIF-trener i desember 1999. Det skulle bli alt annet enn en lykkelig løsning.

Oslo-klubben lyktes ikke i å forbedre sin 11.plass fra året før, og med 12. plass i Nordlies debutsesong ble det kvalifiseringsspill for å overleve i Tippeligaen for storklubben.

Der ble Sogndal for sterke over to kamper, og dermed var eventyret over for Nordlie etter bare én sesong på Valle. 

Gjorde Sandefjord til seriøs Tippeliga-utfordrer
Deretter gikk turen ned et nivå også for Nordlie, som overtok Sandefjord Fotball som var et nyetablert lag som ble opprettet høstet 1998 etter sammenslåingen av IL Runar og Sandefjord Ballklubb.

Laget fra hvalfangerbyen ønsket seg til øverste nivå, og en 2001-sesong 18 poeng bak opprykk var langt ifra godt nok. Etter suksessen med Odd var Nordlie dermed sett på som mannen som kunne løfte dem det neste steget, og nærmere Tippeligaen kunne han neppe ha kommet. Både i 2002 og 2003 ble det 3. plass og kvalifiseringsspill, men ved begge anledninger ble Tippeliga-klubber for sterke.

Spesielt oppgjøret mot Vålerenga i 2003 er minneverdig, da man tapte 3-5 sammenlagt etter en forrykende avgjørende kamp i Valhall. Året før røk Nordlies lag 1-2 for Brann, og nærmere kom aldri Sandefjord under Nordlies ledelse. Opprykket kom i 2005, men da var allerede vår mann et helt annet sted.

Suksess i Start - nære sensasjon
Forut for 2004-sesongen var det nemlig Start sin tur til å nyte godt av Nordlies egenskaper. Ambisjonene om opprykk ble innfridd på første forsøk, med ti poengs margin til toer Aalesund i 1. divisjon, og det var knyttet store forventninger forut for sørlendingenes comeback i Tippeligaen i 2005.

At det nesten skulle bli seriegull var det dog ingen som hadde forventet. Under Nordlies bunnsolide ledelse var kristiansandsklubben med i kampen om ligatittelen helt til siste serierunde. Kristiansand var klar for gullfest da Fredrikstad gjestet byen, men i en kamp som for ettertiden blir mest husket på grunn av Dagfinn Enerlys grufulle skade klarte ikke de gule å vinne.

Dermed var det Vålerenga som ble seriemester, og Nordlies drøm om Tippeliga-gull brast. Den påfølgende sesongen slet man mer, og suksesstreneren fra de to foregående sesongene måtte forlate klubben da de lå på nedrykksplass sommeren 2006 etter tolv poeng på tolv kamper.

Reddet Viking etter utrolig sluttspurt
Samme høst var det i stedet en helt annen Tippeliga-klubb som var Nordlies ansvarsområde. Litt lengre oppover vestlandskysten hadde nemlig Viking hatt en marerittaktig start på sesongen under Tom Prahl, og da sju kamper gjenstod tok Stavanger-klubben affære.

Nordlie ble hentet til storklubben på en tremånederskontrakt for å redde plassen i norsk fotballs øverste divisjon, og med tre seirer på de første fire kampene så det med ett mye lysere ut. De mørkeblå hadde klatret over streken, men med to nye tap var man på ny på feil side av denne da de siste kampene av sesongen ble spilt.

I sesongens siste kamp skulle Viking møte sølvvinner Brann hjemme i Stavanger-regnet, og i en utrolig kamp vant til slutt Nordlies lag hele 5-0. Dermed passerte man både HamKam og Odd og klatret fra direkte nedrykk til sikker plass i løpet av sesongens siste 90 minutter.

Cupgull med Lillestrøm - trakk seg påfølgende vår
Nordlie var favoritt til å fortsette i jobben, men valgte i stedet å overta Lillestrøm - klubben fra der han er oppvokst.

2007-sesongen markerer den eneste med trofé for Nordlie, ettersom han i debutsesongen på Åråsen ledet kanarifuglene til cupgull. 4. plassen i Tippeligaen var også sterk, men det ble ingen oppfølgning av suksessen året etter.

Etter seks poeng på åtte kamper trakk Nordlie seg fra jobben allerede i mai 2008, etter at flertallet av spillerne ønsket ham fjernet fra klubben. 

GLEDE: På Ullevaal i 2007 kunne Tom Nordlie heve kongepokalen som cupmester med Lillestrøm. Foto: Stian L. Solum/Scanpix
GLEDE: På Ullevaal i 2007 kunne Tom Nordlie heve kongepokalen som cupmester med Lillestrøm. Foto: Stian L. Solum/Scanpix

Reddet Kongsvinger
Samme høst var det på nest øverste nivå man hadde bruk for Nordlies redningsmann-egenskaper, da Kongsvinger i september lå fem poeng under streken og trengte «mirakelmannen» for å redde plassen i 1. divisjon.

Det klarte den gamle storklubben til slutt med fem poengs margin, og var også i rute til opprykk den påfølgende sesongen da Nordlie på ny skiftet arbeidsgiver i august. For selv om «Vinger» rykket opp via kvalifiseringsspill høsten 2009 opplevde Nordlie selv en nedtur i samme kvalik.

Jobben med å redde 14.-plasserte Fredrikstad ble nemlig for tøff for Nordlie, og etter å ha havnet på samme plass til slutt måtte FFK ut i kvalik for å holde seg. Der tapte østfoldklubben mot naboene Sarpsborg 08 (som deretter tapte opprykksfinalen mot nettopp Kongsvinger), og etter noen tunge måneder ble det til slutt klart at Nordlie kom til å forlate FFK i januar 2010.

SKUFFELSE: Fredrikstad er den eneste av klubbene Nordlie har forsøkt å redde, som ikke har lyktes. Foto: Jon O. Nesvold/Scanpix
SKUFFELSE: Fredrikstad er den eneste av klubbene Nordlie har forsøkt å redde, som ikke har lyktes. Foto: Jon O. Nesvold/Scanpix

Les også: Nordlie krever beklagelse fra NRK: – Tåler ikke alt jeg heller

Tilbake i Kongsvinger - og andre idretter
Perioden i FFK er også Nordlies siste på norsk fotballs øverste nivå, for da han etter en fotballpause på 19 måneder gjorde comeback i Kongsvinger-trenerstolen i september 2011 var dette nok en gang i Adeccoligaen.

Les også: Nordlie var med i «Skal vi danse» - trakk seg

Med to poeng ned til nedrykksstreken og ni kamper igjen av sesongen så det ut til å bli en tøff høst for Nordlie, men nok en gang viste han prov på å snu en tøff situasjon. Etter sju seirer og to uavgjorte resten av sesongen endte til slutt Kongsvinger på 7. plass, hele 15 poeng foran det beste av de fire lagene som rykket ned.

Det så ut til å bli med den ene høsten for Nordlie, som ikke ble enig med klubben om ny kontrakt etter sesongen.

Les også: Nordlie ferdig i KIL: – Et gap mellom klubbens og mine ambisjoner

Etter nye diskusjoner valgte han dog allikevel å bli værende, men etter en 2012-sesong som endte med 9. plass var det endelig slutt.

DANSELØVE: Tom Nordlie ble presentert sammen med Nadya Khamitskaya i TV 2s «Skal vi danse», men trakk seg senere fra konkurranse. Foto: Berit Roald / Scanpix
DANSELØVE: Tom Nordlie ble presentert sammen med Nadya Khamitskaya i TV 2s «Skal vi danse», men trakk seg senere fra konkurranse. Foto: Berit Roald / Scanpix

Ryktene gikk om at Ullensaker/Kisa kunne bli neste arbeidsgiver, men noen fotballjobb uteble for nomaden.

Forrige høst skiftet Nordlie ikke bare arbeidsgiver, men også idrett. Han var nemlig involvert i Lørenskog ishockey som kommersiell direktør, en jobb han beholdt til juni i år. I tillegg har han også hatt foredragsvirksomhet, samt vært fotballekspert for NRK.

Nordlie har også vært involvert i svømmeklubben Lørenskog-Rælingen, klubben til stortalentet Henrik Christiansen.

Les også: Tom Nordlie blir ishockey-sjef
Les også: Tom Nordlie skal finne Rekord-Henriks (17) nye trener

Nå er det andre talenter som skal få nyte godt av Nordlie, og Sandnes Ulfs kamp for å redde plassen i Tippeligaen starter allerede lørdag når regjerende seriemester Strømsgodset gjester Sandnes stadion.