DOPFRI RETNING? Vincenzo Nibali har sluppet å svare på dopingspørsmål så langt i Touren. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.
DOPFRI RETNING? Vincenzo Nibali har sluppet å svare på dopingspørsmål så langt i Touren. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.

– Nibali har sluppet for lett unna dopingspørsmålene 

Johan Kaggestad synes det er rart at det er stille rundt Vincenzo Nibali mens det stormet rundt Chris Froome i fjor.

Bagnères-de-Luchon (TV 2): I løpet av to og en halv uke har det knapt vært stilt et eneste dopingspørsmål til Vincenzo Nibali. Det står i sterk kontrakt til hva Chris Froome opplevde i 2013. Sky-rytteren ble daglig konfrontert med spørsmål om doping. Også i 2012 haglet dopingspørsmålene i retning Bradley Wiggins.

Johan Kaggestad synes det er merkelig at Nibali har sluppet så lett unna.

- Jeg synes det er ganske interessant. Jeg ville sett på det som omvendt interessant. Det har ikke vært noen grunn til å mistenke Bradley Wiggins og Chris Froome. Sky har få historier som tenderer mot doping, bortsett fra ansettelsen av den nederlandske legen Geert Leinders. Sky har hatt et system under UK Sports, tilsvarende Olympiatoppen. Jeg ville vært mye mer kritisk til Nibali. Han har sluppet for lett unna, sier Kaggestad.   

DOPINGLEGE: Nibali har i flere år blitt koblet til den beryktede Michele Ferrari. Foto: AFP PHOTO/Nico CASAMASSIMA.
DOPINGLEGE: Nibali har i flere år blitt koblet til den beryktede Michele Ferrari. Foto: AFP PHOTO/Nico CASAMASSIMA.

Eksperten mener det er flere grunner til hvorfor man bør være skeptisk til italieneren.

- Han har hatt et samarbeid med Luigi Cecchini. I tillegg er det stor sannsynlighet for at han har hatt et samarbeid med Ferrari. Han har vært innkalt til forhør av CONI, Den italienske olympiske komité. Det burde vært langt flere dopingspørsmål til Nibali enn til Froome. Det kan være at man mangler noen av brodden til de britiske journalistene som var her i fjor, sier Kaggestad.

Nibali sykler for Astana, et lag som har et frynsete rykte. Ledelsen i laget har tidligere vært involvert i doping. Det gjør at Kaggestad ikke er helt trygg på Nibali.

- De har en håpløs historikk, og de har mange ryttere som har vært involvert i dopingsaker. Nå har de signert Luis Leon Sanchez, som det også er mistanke rundt. De har Guiseppe Martinelli som sportsdirektør, og jeg orker ikke engang å begynne på Vinokourovs dopinghistorikk. Martinelli var sentral rundt Marco Pantani. Jeg er skeptisk til Astana, og det har jeg vært lenge, sier Kaggestad.

Nibali dopingtestes daglig, men det trenger ikke nødvendigvis bety at han er ren.

- Jeg tror det er vanskelig å lure dopingmyndighetene her, men Mads Drange forteller jo at man kan slippe unna med mikrodoser EPO. Det kan være vanskelig å finne uregelmessigheter i blodverdier. Men Nibali påstår han har gjennomført en svært vellykket høydetrening før Tour de France. Han har gått litt ned i vekt og klatrer lettere. Jeg synes at folk i feltet ser mer normalt slitne ut, sier Kaggestad.

Dave Brailsford i Sky tror Nibali er ren. 

- Jeg ser ikke hvorfor vi ikke skal stole på Nibali, sier han til TV 2.

- Han har prestert bra siden junioralder. Han sykler en flott Tour, og jeg synes at vi skal vise ham den respekten han fortjener, sier Brailsford.

Han påpeker at det er journalistenes oppgave å stille spørsmål, ikke hans. 

- Man må stille spørsmål. Hvis det ikke stilles spørsmål, så må man spørre om hvorfor det er slik. Men vår oppgave er å sykle mot Vincenzo og laget hans, sier Brailsford.

Han synes det er naturlig at det ble stilt mange dopingspørsmål under fjorårets Tour og i 2012. 

- Vi hadde en klar plan da vi startet dette laget. Vi ville ha et britisk lag, vi ville ha en britisk Tour-vinner, vi ville gjøre det ved å sykle rent, og vi ville starte en sykkelrevolusjon i England. Vi har klart det. Men med nulltoleranse-politikken vår er det vår plikt å svare på dopingspørsmål, sier Brailsford.