- Dette bil-comebacket har overrasket mange! 

Riktig produkt til riktig tid - da selger du biler!

Mazda slet tungt og lå virkelig nede for telling i Norge da denne bilen kom. CX-5 har snudd situasjonen og har solgt svært bra de siste årene.
Mazda slet tungt og lå virkelig nede for telling i Norge da denne bilen kom. CX-5 har snudd situasjonen og har solgt svært bra de siste årene.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Hei Benny, som  Mazda-entusiast i mange år (jeg har vært med helt siden den tidlige RX-tiden), er jeg en av dem som gleder meg over å se Mazda høyt på salgsstatistikkene igjen. 

Slik jeg har skjønt det var Mazda nærmest dømt nord og ned i Norge i flere år, etter at den gamle importøren ga seg. Hva mener du det er som gjør at det snudde så fort, er det bare at flere har fått øynene opp for Mazda? Vi tenker nå på å kjøpe en litt høyere bil og da er selvfølgelig CX-5 et naturlig valg. Er du enig i det, eller er det andre konkurrenter som er enda bedre kjøp nå? Hilsen Jon Henrik.

Benny svarer:

 

Hei Jon Henrik. Jeg synes også det er moro at det har snudd så til de grader for Mazda her hjemme. Dette er jo et merke med lange og stolte tradisjoner på det norske markedet. Mazda solgte biler i bøtter og lass både på 70- og 80-tallet - før en langvarig nedtur startet.

For noen år siden var det virkelig blytungt å være Mazdaselger. Vi hørte om misfornøyde forhandlere og en importør som ikke hadde høy standing blant alle de rundt om i landet som solgte og reparerte Mazdaer. Og salget gikk bare ned og ned.

En slik situasjon er som regel svært sammensatt. Ofte virker det også selvforsterkende. Man mister litt troen på det man driver med - og det er aldri bra i en bransje med mye og tøff konkurranse.

Det er bare et par år siden det så virkelig mørkt ut for Mazda i Norge, med elendig salg og en modellrekke svært få lot til å være interessert i. Men så snudde det - så til de grader!

Det hadde en enkelt grunn: Nemlig en SUV som heter CX-5. Her fikk vi virkelig bevist at bare du har riktig produkt til riktig tid - ja da selger du biler!

Broom-Larssen testet den tidlig - les førsteinntrykket hans her:

Bra modellutvalg

Vi merket det også godt her på broom.no. Det kom plutselig veldig mange leserspørsmål rundt CX-5, det var tydelig at denne bilen traff noe ute i markedet, veldig mange pratet om den og var spente på om den var så bra som mange av oss biljournalister skrev. 

For Mazda var det nok spesielt gledelig at CX-5 også hentet inn mange nye kunder til dem, kunder som ikke tidligere hadde vurdert å kjøpe Mazda. Med kunder i butikken ser det brått mye lysere ut - og stemningen ute blant forhandlerne er nå en helt annen enn for noen år siden.

Utfordringener å bilkjøperne til å oppdage flere av Mazdas modeller. De har nå et veldig bra modellutvalg, der både 6 og 3 regnes som blant de beste bilene i sin klasse. Det er også en SUV/crossover hakket under CX-5 på vei, den bør absolutt ha stort potensiale.

Når det gjelder kjøp av CX-5 er det mange tøffe konkurrenter i denne klassen. Særlig nye Toyota RAV4 har nok "stjålet" endel kjøpere fra CX-5. Jeg ville også tatt med biler som Ford Kuga, Honda CR-V og Mitsubishi Outlander i vurderingen. Det er jo alltid lurt å skaffe seg oversikt og teste endel forskjellige biler før man bestemmer. Men du gjør absolutt ikke noe dumt hvis du går for en CX-5 - du heller!

Lykke til med valget.

LES OGSÅ: Norges nest mest solgte nybil - mot mange odds

 

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Tro det eller ei - dette er egentlig en 15 år gammel Mazda