SLÅ TIL: Nå er det på tide å slå til i Bolton-trøyen, Jermaine Beckford. Foto: Scanpix.
SLÅ TIL: Nå er det på tide å slå til i Bolton-trøyen, Jermaine Beckford. Foto: Scanpix.

Kan den ekte Jermaine Beckford vennligst reise seg?

Tabelltips Championship: Den Jermaine Beckford Bolton kjøpte er bare en skygge av målmaskinen fra noen sesonger siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16. plass i samarbeid med ChampionshipNorge.com:

I sesongen 2012/13 returnerte Bolton Wanderers tilbake til Championship etter elleve sesonger på øverste nivå.

Forventningene var store og Owen Coyle fikk muligheten til å lede The Trotters opp til Premier League igjen på første forsøk.

Til tross for en av ligaens sterkeste tropper på papiret, klarte ikke Coyle levere varene, og med bare tre seire på de ti første kampene, ble han nødt til å forlate managerstolen på Reebok Stadium.

Etter to uker med leting og papirarbeid, ble Dougie Freedman hentet inn som erstatter. Han hadde gjort en fantastisk jobb med Crystal Palace, og var på det tidspunktet en av de mest spennende managerne på hele balløya.

Dessverre fikk han en fryktelig start i den nye jobben, men avslutningen på sesongen ga håp om suksess for den kommende sesongen.

Alt om fotball: Alt om Championship

De fremsto som en maskin i fjor vår, og på hjemmebane feide de all motstand av banen. Laget ble ikke svekket i løpet av sommerferien, noe som ga meg troen på at The Trotters var et lag man måtte se opp for forrige sesong. Jeg tippet de på 2.plass på tabellen for andre gang på rad, men nok en gang skulle de gjøre tipset mitt til skamme. Sesongoppkjøringen var ikke imponerende, og de maktet ikke vinne en eneste treningskamp mot henholdsvis Rotherham United, Carlisle United, Real Betis og Shrewsbury Town. Denne dårlige formen tok de med seg inn i ligaen, for der gikk det virkelig galt. Ingen av de ti første kampene i ligaen ble vunnet, og i midten av august og frem til midten av september tapte de fire kamper på rad, samtidig som de røk ut av ligacupen mot Tranmere Rovers.

I begynnelsen av oktober lå de på en 23. plass med bare fem poeng etter ti serierunder, og mange trodde nok at styreformann Phil Gartside ville gjøre det samme med Freedman som han gjorde med Owen Coyle året i forveien. Den flotte formen fra våren var nok en viktig faktor i avgjørelsen om å la Freedman fortsette som sjef, og 6. oktober kom sesongens første seier i ligaen da de besøkte Birmingham City på St Andrews. Mål fra Neil Danns og Jermaine Beckford sikret den viktige seieren som skulle vise seg å være starten på en rekke med gode resultater. De gikk ubeseiret gjennom de fem neste kampene, og plutselig hadde de en luke på åtte poeng ned til nedrykk da en tredjedel av sesongen var unnagjort.

Etter litt ustabile prestasjoner i desember, startet de det nye året på forferdelig vis. Etter å ha tapt hele 5-3 i en ellevill kamp borte mot Leicester City, gikk de åtte kamper på rad i ligaen uten seier. Denne dårlige perioden inkluderte blant annet et ydmykende 7-1 tap borte mot Reading, og nok en gang ble det spekulert en del i om Dougie Freedman fortsatt var den riktige mannen til å lede The Trotters. Nok en gang klarte de snu den vonde rekken med dårlige resultater, og klemte til med en flott avslutning på sesongen for andre år på rad.

Fra 11. februar og ut sesongen tapte Bolton bare to kamper, og det var mot topplag som Leicester City og Brighton & Hove Albion. De eneste forskjellene denne gangen, var at de nå imponerte mest på bortebane, samtidig som avstanden til kvalifiseringsplass var for stor til å gjøre sesongavslutningen spennende. I siste serierunde så de ut til å sende Birmingham City ned en divisjon ettersom de ledet 2-0 med et kvarter igjen å spille, men Birmingham scoret to mål og reddet dermed plassen på overtid. Bolton på sin side, endte sesongen på en 14. plass med 59 poeng. Opp til 6. plass var det tretten poeng, og ned til nedrykk var det femten poeng. Nå får Freedman en ny sommer til å sette sitt preg på dette Bolton-laget, og kanskje kan de denne gangen unngå en fæl høstsprekk. Hvis ikke, spørs det om ikke Gartside velger å avslutte samarbeidet med Freedman.

Keeper:
The Trotters har ingen problemer med dekningen på keeperplassen. Ádám Bogdán er førstevalg mellom stengene, og der har han gjort det forholdsvis bra i sin Bolton-karriere. Han kom til Nord-Vest England tilbake i 2007 fra det ungarske hovedstadslaget Vasas Budapest da han bare var 19 år gammel. Etter et par sesonger med benkeslit og låneopphold hos Crewe Alexandra, fikk han sitt store gjennombrudd i sesongen 2011/12. Førstekeeper Jussi Jaaskelainen ble skadet, og Bogdan imponerte i hans fravær.

Sesongen var derimot ikke noen positiv opplevelse for Bolton, ettersom de rykket ned fra Premier League etter elleve strake sesonger på øverste nivå. Bogdán fikk prisen for årets spiller etter sesongslutt, og da Jaaskelainen valgte å forlate Bolton til fordel for West Ham United, hadde han plutselig kapret plassen som førstekeeper. I den første sesongen i Championship spilte han nesten samtlige kamper, til tross for hard konkurranse fra Andy Lonergan som hadde blitt hentet fra Leeds United før sesongstart.

KLAR FOR NY SESONG: David Wheater er klar for nye tøffe dueller i årets sesong. Her er det Blackpools Ricardo Fuller som får seg en trøkk. Foto Scanpix.
KLAR FOR NY SESONG: David Wheater er klar for nye tøffe dueller i årets sesong. Her er det Blackpools Ricardo Fuller som får seg en trøkk. Foto Scanpix.

Den rødhårede burvokteren var førstekeeper også forrige sesong, men fikk dessverre ødelagt deler av sesongen på grunn av skader. Dette førte til at han bare fikk 29 kamper fra start, men heldigvis for Bogdán klarte han levere flotte prestasjoner på tampen av sesongen. Dette var spesielt viktig ettersom hans spill tidligere i sesongen ikke var helt overbevisende. På det ungarske landslaget har Bogdán fått atten kamper siden han debuterte i 2011. I 2012 fikk han prisen for beste ungarske fotballspiller, og i fjor høst måtte han plukke åtte baller ut av nettet da Ungarn tapte hele 8-1 mot Nederland i VM-kvalifiseringen.

Skulle Bogdán få skadeproblemer denne sesongen også, eller rett og slett ikke være i form, vil Andy Lonergan kunne steppe inn slik han gjorde forrige sesong. Etter rikelig med spilletid for Preston North End i flere sesonger på rad, valgte han å forlate Deepdale til fordel for Leeds United sommeren 2011. Der gjorde han sine saker svært bra den ene sesongen han tilbrakte på Elland Road. Såpass bra at Bolton valgte å hente han for rundt £1m foran sesongen 2012/13, noe som frustrerte store deler Leeds-supporterne.

Dessverre for Lonergan har han blitt tvunget til å sitte på benken helt siden han kom til Bolton, men forrige sesong endret det seg litt. Bogdan gikk glipp av en del kamper på grunn av skade, og Lonergan fikk hele sytten kamper fra start i ligaen. Han gjorde sine saker greit på disse kampene, og enkelte mener at han nå bør foretrekkes foran Bogdán i den kommende sesongen. Jeg tror nok likevel at Bogdan kommer til å være førstevalg denne sesongen også, men han kommer definitivt til å bli hardt presset av Lonergan som puster han i nakken. Denne typen konkurranse er god å ha for manager Dougie Freedman, og bak disse to målvaktene finner vi en spennende sisteskanse i Jay Lynch.

Forsvar:
Det er i hvert fall ikke mangel på spillere i forsvaret til The Trotters. Spesielt på stopperplass er de godt rustet, og det blir interessant å se hva Freedman velger å gjøre i den posisjonen.

TØFFING: Mohamed Kamara blir en tøff mann å bryne seg på. Her i duell med Ross McCormak. Foto: Scanpix
TØFFING: Mohamed Kamara blir en tøff mann å bryne seg på. Her i duell med Ross McCormak. Foto: Scanpix

Tidlig i sommer sikret Bolton seg underskriften til Charlton Athletic-stopperen Dorian Dervite, og han har nok ikke reist nordover for å sitte på benken. Den 25 år gamle franskmannen ble hentet til Tottenham Hotspur for syv år siden, men der fikk han kun prøve seg på førstelaget i diverse cupkamper. Våren 2009 gikk han på lån til Southend United, og der imponerte han såpass mye at han kom på andreplass i kåringen av årets spiller. Året etterpå forlot han Tottenham permanent for å spille for Villarreal B i Spania. Han fikk 23 kamper i løpet av to år for den gule ubåten før han igjen returnerte til England for å spille for Charlton Athletic. Allerede i sin første sesong på The Valley ble han en fast brikke i forsvaret, og forrige sesong løftet han spillet sitt enda et hakk. Han er overraskende god med ball i beina til å være 1,91m høy, og scoret to mål for The Addicks. Etter sesongslutt gikk kontrakten hans med London-klubben ut, og da var Bolton tidlig ute med å lokke franskmannen til Macron Stadium.

Dervite kommer til å få tøff konkurranse på stopperplass av blant andre David Wheater og Matt Mills, men fyrtårnet Zat Knight har forlatt klubben denne sommeren. David Wheater har gått gradene i akademiet til Middlesbrough, og det pleier som regel være en god ting å ha på CVen. Han var med på å vinne FA Youth Cup i 2004, før han etterhvert ble en fast førstelagsspiller på Riverside Stadium. I januar 2011 ble den høyreiste stopperen hentet til Bolton, men her har han ikke helt fått det til. Hele 2011/12-sesongen ble ødelagt av en alvorlig kneskade, og i fjor høst fortsatte skadeproblemene. Etter syv kamper tidlig i sesongen, falt han plutselig helt ut av laget lenger ut på høsten. Det viste seg at han hadde et problem med kneet, som han måtte operere for å kunne spille videre. Den operasjonen ble gjennomført ved nyttår, og siden den gang har skadene holdt seg borte. Han fikk totalt 23 kamper forrige sesong, og hvis han nå klarer gå skadefri gjennom sesongoppkjøringen, skal man ikke se bort fra at det blir mange flere kamper denne sesongen.

STJERNE:  Lee Chung-Yong er Boltons stjernespiller og spilte VM for Sør-Korea. Her er han avbildet med lagkamerat Son Heung-Min under mesterskapet. Foto:  AFP PHOTO/ JUNG YEON-JE
STJERNE:  Lee Chung-Yong er Boltons stjernespiller og spilte VM for Sør-Korea. Her er han avbildet med lagkamerat Son Heung-Min under mesterskapet. Foto:  AFP PHOTO/ JUNG YEON-JE

Matt Mills er en annen spiller som ønsker å sikre seg en av stopperplassene på Bolton-laget. Forrige sesong var han den spilleren som figurerte oftest på stopperplass med sine 31 ligakamper. Han er i likhet med Dervite og Wheater veldig høy, og vinner de fleste duellene i luften. Mills er kanskje best kjent for å være en av de største floppene i Championships historie. Etter å ha blitt hentet til Reading av daværende Royals-sjef Brendan Rodgers, imponerte han stort i de to påfølgende sesongene. Hans siste kamp for The Royals kom i play-off finalen mot Swansea i 2011, og selv om han kom på scoringslisten i det oppgjøret, kunne han ikke forhindre et forsmedelig 4-2 tap på Wembley. I den påfølgende sommeren ble han den dyreste spilleren i Leicester Citys historie da Sven Gøran Eriksson hentet han fra Reading for rundt £5m. Han fikk tidlig kapteinsbindet i sin nye klubb, men Leicester-oppholdet ble en forferdelig opplevelse for Mills. Han fikk det aldri til på King Power Stadium, og etter bare 25 kamper for klubben ble han solgt til Bolton Wanderers den neste sommeren. Av den grunn blir han gjerne sett på som den største floppen i Championships historie. 

USTABIL: Bolton har vært ustabile under Dougie Freedmans ledelse. Foto Scanpix.
USTABIL: Bolton har vært ustabile under Dougie Freedmans ledelse. Foto Scanpix.

Etter forrige sesong ble Tim Ream kåret til årets spiller av klubben. Den amerikanske forsvarsspilleren ble hentet fra New York Red Bulls for to og et halvt år siden, men det var først i forrige sesong han virkelig fikk sitt gjennombrudd i den hvite trøya. Han gikk glipp av bare fire kamper, og fikk rikelig med spilletid på både stopperplass og venstrebacken. Han er veldig god med ballen i føttene, og har ikke overraskende fått mange beundrere etter den gode sesongen i fjor. Nå er det flere spillere på stopperplass, og på venstrebacken har Dean Moxey blitt hentet inn, derfor blir det spennende å se hvor Ream kommer til å få mest spilletid denne sesongen. Freedman har allerede gitt uttrykk for at Ream kommer til å bli brukt mer sentralt, og utelukker ikke at han vil bli brukt sentralt på midtbanen ved behov. Det eneste som er sikkert er at amerikaneren kommer til å få mye spilletid, og tidligere i sommer skrev han under på en ny treårskontrakt med The Trotters.

På backene har Bolton i skrivende stund Dean Moxey, Keving McNaughton og Marc Tierney tilgjengelige. Dean Moxey ble hentet fra Crystal Palace denne sommeren, etter at hans kontrakt med ørnene gikk ut. Etter rikelig med spilletid i Championship med Derby County og Crystal Palace, fikk han tjue kamper i Premier League forrige sesong. Han er en tøff spiller som aldri gir opp, og det er den typen innstilling som man lett blir glad i som supporter. Freedman skal lenge ha forsøkt å hente Moxey til Bolton, og nå har han endelig fått det ønsket innfridd. Jeg regner med at han kommer til å få rikelig med spilletid på backen denne sesongen. Marc Tierney ble hentet fra Norwich City i fjor sommer, men etter bare noen få kamper på høsten pådro han seg en skade som holdt han ute for resten av sesongen. Man hadde trodd at han ville komme tilbake til sommerens sesongoppkjøring, men det har han ikke gjort. Derfor spørs det om man får se noe særlig av Tierney med det første.

NYTT LÅN: Kevin McNaughton er klar for et nytt utlån fra Cardiff til Boltong. Foto Clint Hughes Scanpix.
NYTT LÅN: Kevin McNaughton er klar for et nytt utlån fra Cardiff til Boltong. Foto Clint Hughes Scanpix.

På høyrebacken har Bolton hentet Kevin McNaughton på lån igjen. Han tilbrakte deler av forrige sesong på lån fra Cardiff City, og presterte meget bra på høyrebacken. Han er en meget tøff spiller som ikke holder igjen i taklingene, og han er kanskje best kjent for sitt gråe hår. McNaughton startet sin seniorkarriere i Aberdeen, før han syv år senere gikk til Cardiff City. Han har spilt nesten tre hundre kamper for den walisiske klubben, men ettersom konkurransen på høyrebacken i Cardiff er knallhard for tiden, blir han altså nødt til å gå ut på lån for å få spilletid. Da McNaughton var 19 år gammel ble han tatt ut til det skotske landslaget av daværende landslagssjef Berti Vogts. Dessverre måtte han vente litt på debuten fordi han visstnok skal ha vært for nervøs ifølge Vogts. Debuten kom noen dager senere, og det har ikke sett ut som om den 31 år gamle backen har vært nervøs foran kamper de siste sesongene.

Midtbane:
Forrige sesong benyttet Dougie Freedman oftest en 4-2-3-1 formasjon, og av og til eksperimenterte han med to spisser fra start. Dette spesielt de gangene både Lukas Jutkiewicz og Joe Mason var på lån hos The Trotters. Jeg går ut fra at Freedman velger å starte i en 4-2-3-1 formasjon denne sesongen også, og derfor skal jeg prøve å presentere midtbanen ut fra det. I de to sentrale midtbaneposisjonene er det mange om beinet. Jay Spearing ble hentet permanent til klubben i fjor sommer etter et meget vellykket låneopphold i sesongen 2011/12 da han ble kåret til årets spiller. Han er født og oppvokst i Merseyside, og fra han var syv år gammel har han gått gradene i akademiet til den røde klubben fra Liverpool. Etter å ha ledet U18-laget til seier i FA Youth Cup i 2007, gikk det ikke lenge før han fikk være med førstelaget. Etter en del sesonger i Liverpool fikk han til slutt tretti ligakamper for storklubben, og var med på å vinne ligacupen i 2012. Han er en fantastisk kriger som aldri gir opp, samtidig som han er behagelig og rolig med ballen. I mine øyne er han en av Championships beste sentrale midtbanespillere, og forrige sesong hadde han to scoringer og seks målgivende pasninger. Fortsetter Spearing sitt gode spill på Macron Stadium, vanker det nok en retur til Premier League igjen i nærmeste fremtid.

Liam Trotter ble hentet på lån fra Millwall i januar, og etter sesongslutt ble han Bolton-spiller på permanent basis. Han er også en arbeidshest som med kommer til å gi flere motstandere juling takket være sin kraftige fysikk. Trotter liker seg også godt med ballen i beina, og han kommer til å spille både sentralt på midtbanen og på kanten denne sesongen. Det samme kan sies om Mark Davies. Han kan fint spille overalt på midtbanen, og når han er skadefri, er han utvilsomt en av de bedre spillerne i Championship. Dessverre går han sjeldent lenge skadefri, og forrige sesong fikk han bare fjorten kamper fra start.

Mohamed Kamara, eller Medo som han kanskje er best kjent som, er en spiller vi ble kjent med forrige sesong. Han ble hentet fra Partizan Beograd i januar i fjor, og har også en fortid i finsk fotball. Han er en herlig spiller som tråkker til i hver eneste duell, og som garantert ingen motspillere gleder seg til å møte. Ved flere anledninger fikk vi også se at han har en utrolig skuddfot, og det var ikke få ganger han traff treverket med sine kanoner i sin første fulle sesong som Trotters-spiller. Det ble bare to scoringer på Medo, men jeg ser ikke bort fra at det blir mer å juble for i den kommende sesongen. Darren Pratley har vært i klubben helt siden 2011, og fikk en del spilletid i debutsesongen som endte med nedrykk fra Premier League. Forrige sesong startet han med å score mål i sesongens to første kamper, men flere ligamål ble det ikke på Pratley. I februar pådro han seg en skade som holdt han ute for resten av sesongen.

Neil Danns kom til Bolton på lån i januar, og ble signert permanent senere på våren. Han var fast inventar på laget ut sesongen, og imponerte stort ved flere anledninger. Freedman valgte å bruke Danns både på høyrekanten, venstrekanten og i en slags offensiv midtbane-rolle sentralt på banen. Han kommer nok til å bli brukt litt rundt forbi denne sesongen, og på de kampene han spilte i vår, scoret han seks ganger og hadde fem målgivende pasninger. Det er liten tvil om at Danns blir en viktig brikke på dette Bolton-laget i den kommende sesongen. Sist vil jeg nevne evigskadede Stuart Holden. Han er teknisk sett klubbløs, men blir behandlet av klubben frem til han blir spilleklar, og kommer til å skrive under på en ny kontrakt med The Trotters når den dagen eventuelt kommer.

Angrep:
På spissplass ser det foreløpig litt tynt ut hos Bolton Wanderers. David N'Gog ble solgt til Swansea i januar, men det var strengt tatt ikke noe stort tap. Craig Davies var på lån hos Preston North End i vår, og der scoret han fem mål på de femten kampene han fikk for The Lilywhites. Det virket lite trolig at Davies hadde en fremtid i klubben, men Freedman skal ha uttalt at Davies ville få sjansen til å vise seg frem når sesongen begynner. Davis er bare 28 år gammel, men har likevel vært innom hele tretten forskjellige klubber. I 2006 gikk han til Hellas Verona, men til tross for at han skrev under på en femårskontrakt, fikk han bare en kamp for den italienske klubben. Davies ble hentet fra Barnsley i januar i fjor etter en imponerende start på sesongen 2012/13. Tom Eaves er en meget spennende spiss, som med sine 1,95m kan skape trøbbel for ethvert forsvar. Den 22 år gamle spissen har tilbrakt de siste sesongene på lån hos diverse klubber, og det vil ikke overraske meg om han reiser ut på et nytt låneopphold denne sesongen. Selv om han virker spennende, tror jeg ikke han er god nok for Championship per dags dato. 

En annen som ikke helt har slått til på dette nivået, er den tidligere Leeds United og Leicester City-spissen Jermaine Beckford. Han ble hentet til The Trotters fra Leicester City i fjor sommer, men ble alt annet enn en suksess for hvittrøyene. På 33 kamper scoret han bare 7 mål, og hans manglende evne til å fungere bakover på banen gjorde han ikke superpopulær blant Trotters-fansen. I kalenderåret 2014 har han bare scoret ett mål i ligaen, og det er ingenting som tyder på at han plutselig skal finne tilbake til nettmaskene igjen når den nye sesongen starter.

Beckford puttet over tjue mål i tre strake sesonger for Leeds United i League One, men så lenge han har vært i Championship eller Premier League, har han aldri kommet opp i tosifret antall scoringer. Derfor er det ingen overraskelse at Freedman er på intens spissjakt. I skrivende stund har han ikke fått napp, og han var spesielt skuffet da Lukas Jutkiewicz ble hentet av lokalrival Burnley. Han var på lån hos Bolton denne våren, og gjorde sine saker såpass bra at Freedman hadde et sterkt ønske om å hente han tilbake på permanent basis. Det eneste som er sikkert er at Bolton kommer til å ha en ny spiss på plass før sesongen starter.

Som jeg nevnte under midtbanespillerne, vil nok både Neil Danns og Mark Davies få en del spilletid på kantene, men det er tre andre spillere som må nevnes på kantene. Liam Feeney var på lån hos Blackburn Rovers i vår, og der utrettet han så og si ingenting. Han fikk et par innhopp og startet en kamp for Rovers, men det er nok ikke en eneste Rovers-supporter som savner hans bidrag. I Bolton har de derimot troen på han, noe som resulterte i at de hentet han da kontrakten hans gikk ut etter sesongen, men jeg tror ikke han kommer til å spille noen viktig rolle for Bolton. Han innehar en utrolig hurtighet som skaper problemer for enhver back, men dessverre er hans innlegg og valg ikke bra nok. En annen hurtig spiller som mangler litt når det kommer til avslutninger og innlegg, er den tidligere West Ham United-spilleren Robert Hall. Den 20 år gamle vingen fikk 22 kamper for The Trotters forrige sesong, men scoret bare ett mål. Dog er han fortsatt ung, og man vet aldri om han plutselig kan gjøre det bedre denne sesongen. Lee Chung-yong er en av Boltons store stjernespillere, og mange trodde han skulle forlate klubben da de rykket ned fra Premier League for to år siden. Det gjorde han ikke, og forrige sesong gikk han bare glipp av en eneste kamp i ligaen. Han ble brukt overalt på midtbanen, og det vil han sikkert gjøre denne sesongen også. Han har en herlig teknikk, gode dribleferdigheter og smarte løp. I sommer var han med Sør-Korea til verdensmesterskapet i Brasil, og der spilte han samtlige kamper, og ble også tildelt rollen som visekaptein.

Trener:
Forrige sesong så jeg på Dougie Freedman som nøkkelen til opprykk fra Bolton Wanderers, men der tok jeg grundig feil. Han klarte som kjent ikke følge opp den gode avslutningen på sesongen 2012/13, men til tross for det er han fortsatt en av de mest spennende managerne i Championship. Etter en lang spillerkarriere i klubber som Barnet, Wolverhampton og Southend, endte han tilslutt opp som manager hos klubben han tilbrakte mest tid hos, nemlig Crystal Palace. Totalt spilte han over tre hundre ligakamper for ørnene fra Selhurst Park, og det var derfor veldig populært at nettopp han skulle bli lagets nye sjef. Han ble ny manager for Palace på årets første dag i 2011, etter at George Burley hadde blitt sparket. Freedman var egentlig assistent manager på denne tiden, men etter kort tid som midlertidig manager, ble han etterhvert bekreftet som manager på permanent basis. Han reddet laget fra nedrykk i sin første halve sesong, før han imponerte stort i ligacupen i sin første fulle sesong. De endte på 17.plass den sesongen, men det virket som om Freedman hadde noe spennende på gang. I sesongen 2012/13 startet de på fantastisk vis, og Palace seilet tidlig frem som en potensiell utfordrer i kampen om opprykk til Premier League. Dessverre fikk han ikke være på opprykksfest med Palace på slutten av sesongen, ettersom han i slutten av oktober valgte å takke ja til den ledige managerjobben hos Bolton Wanderers.

Freedman fikk ingen bra start for Bolton, og på de tjue første ligakampene som Trotters-sjef ble det bare fire seire. I slutten av februar lå de bare fire poeng over nedrykk, og hadde på det tidspunktet hele tolv poeng opp til kvalifiseringsplass. Hva Freedman gjorde eller sa til laget etter uavgjortkampen mot Derby County den 19.februar, vites ikke, men noe må han nesten ha sagt. Bolton hevet seg betraktelig, og ble etterhvert det store formlaget i fjor vår.

Ni av de tolv neste kampene endte med seier, og plutselig var The Trotters med i kampen om kvalifiseringsplass. Helt utrolig med tanke på hvor de lå noen måneder i forveien. Etter poengdeling borte mot Cardiff City i nest-siste serierunde, var situasjonen enkel foran sesongavslutningen. Med seier hjemme mot Blackpool, ville de sikre seg en plass blant de seks beste på tabellen. Bolton hadde åtte strake seire hjemme på Reebok Stadium foran kampen mot Blackpool, men klarte likevel bomme når det gjaldt som mest. Kampen endte 2-2, og Leicester City stakk av med den siste plassen i playoffen. Forrige sesong ble det status quo for Freedman og hans Trotters, med en svak høst og flott vår.

Nå blir det interessant å se om Freedman har lært av den elendige starten forrige sesong, hvis ikke kan det fort komme til å brenne under føttene på Bolton-sjefen.

Overganger:
Det har skjedd mye hos Bolton Wanderers denne sommeren. Ikke bare har stadion skiftet navn fra Reebok Stadium til Macron Stadium, men også blant spillermateriellet har det skjedd en del endringer. Marvin Sordell ble lenge sett på som et stort talent, men dessverre klarte han aldri få sitt gjennombrudd i Bolton. Zat Knight har vært en viktig brikke i forsvaret, men måtte denne sommeren forlate klubben.Alex Baptiste er en god spiller, men hadde ingen god debutsesong for Bolton. Dette mente han selv skyldtes at Freedman brukte han i alt for mange uvanlige posisjoner.

Inn har man hentet inn dyktige spillere som har vist at de ikke har problemer med nivået i Championship. Likevel sitter jeg med følelsen av at det ikke er spillere som kommer til å løfte laget noe særlig. Dorian Dervite gjorde mye bra for Charlton, men mye bedre enn de som allerede er på stopperplass hos Bolton er han ikke. De to spillerne fra Millwall er ikke spillere som hører hjemme på høyere nivå enn Championship, men Neil Danns er en signering de kan være fornøyd med. Kevin McNaughton og Dean Moxey har begge vært med på å rykke opp til Premier League, samt fått spilletid for henholdsvis Cardiff City og Crystal Palace i Premier League. Det kan bli interessant å se hva de to kan få til på backene denne sesongen.

Vurdering:
I to sesonger på rad har jeg tippet opprykk for Bolton Wanderers, men begge gangene har de skuffet meg stort. Denne gangen har jeg liten tro på opprykk for hvittrøyene, og kanskje er lavere forventninger akkurat det Bolton trenger for å kunne være med i toppen. De har definitivt spillermateriell som er bra nok til å kjempe høyt oppe på øvre halvdel, men fremover på banen imponerer de meg ikke stort.

Jermaine Beckford og Craig Davies er ikke spissene som skyter lag til Premier League, selv om førstnevnte tidligere har vist at han vet hvor nettmaskene er. Dessverre har han ikke en gang minnet om den spilleren som banket inn lastebillass med mål for Leeds United for noen år siden, så lenge han har vært i Bolton. Bortsett fra mangelen på offensive kvaliteter, er det de lange periodene uten seire som uroer meg mest. Jeg kan fint seg for meg at de kommer til å møte på lignende formsvikt i den kommende sesongen, som det de har hatt de to foregående sesongene. Dougie Freedman har fått lov til å fortsette i jobben de siste gangene, men kanskje er en ny formsvikt akkurat det som skal til for at klubben velger å sparke han.

Klarer de ikke unngå lange rekker med kamper uten tap denne sesongen, tror jeg heller ikke på opprykkskamp. Derfor blir det en ny skuffende sesong for The Trotters. 

Spådom: 16.plass