SENTRAL PERSON: Thor Hushovd har en høystjerne i sykkelverden.
SENTRAL PERSON: Thor Hushovd har en høystjerne i sykkelverden.

– Hushovd kan være en døråpner for den evige drømmen

Ole Kristian Stoltenberg blogger om å få et norsk profflag i sykling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den evige drømmen - eller kan Norge snart få seg sitt eget profflag?

Relevant nok, så dukker spørsmålet opp hver eneste sommer. Sykkelgale Norge har lyst på sitt eget profflag. Forståelig nok også, det skal mye til å matche nordmenns sykkelinteresse.

Vil i alle fall anta at i prosent av befolkningen er det neppe noen annen nasjon enn vertslandene selv som slår oss i publikumsoppmøte langs løypa. TV-tallene er også gode. I juli snakkes det sykkel rundt om i de tusen sommerhete hjem. Og spørsmål om norsk profflag er like vanlig i juli som en viss herre med hvitt skjegg i desember. Tour de France-feber.
Til tross for at vi i år har kun en mann med i rittet.

Er vi da gode nok til å ha vårt eget lag på et av de to høyeste nivåene? Jeg mener ja, definitivt. Et profflag består sjelden av kun ryttere fra samme nasjon. Norge har også flere gode syklister sittende hjemme, og som av forskjellige årsaker ikke kom på start i årets Tour de France. Den ene mannen vi har med i årets ritt gjør det dessuten mildt sagt fantastisk! I tillegg gror det vanvittig bra bak proffene våre. Norge har blant annet hevdet seg både i spurtene og ikke minst i fjellene i U23-klassen de siste par sesongene. Sondre Holst Enger, Oscar Svendsen, Sven Erik Bystrøm, Kristoffer Skjerping, Odd Christian Eiking, brødrene Hoelgård, Tormod Hausken Jacobsen, og Sindre Lunke. Med mange, mange flere.

Til fortsatt å være en liten sykkelnasjon så har vi enormt med gode talenter. Og noen skikkelige spydspisser. Jeg mener det bør være nok til å komme i gang, krydret med noen utenlandske navn. Se på Sør Afrikanske MTN-Qhubeka, 26 ryttere og noen få stjerner. Men det gir mange ryttere god mulighet for utvikling, og de får invitasjoner til en god del ritt. En slik modell er et bra sted å starte.

Men selv for å komme dit, ha et lag med utspring i Norge, er vi nødt til å ha med de fleste av de beste norske, samle alle de gode kreftene for at det skal være noe poeng. Det tror jeg dessverre er verre. Alexander Kristoff har kontrakt ut neste sesong med Katsusja, og de er villige til å forlenge denne kontrakten. Og de har mye penger. Edvald Boasson Hagen er på jakt etter en ny og god kontrakt i disse dager. Med mindre noen har et ess i ermet i forhold til et norsk lag i skrivende stund, så kan det bli en stund til Edvald igjen er ledig på markedet. Det samme kan gjelde Lars Petter Nordhaug, mens Thor Hushovd legger opp etter årets sesong.

VIKTIG: Stoltenberg mener Norges største stjerner må stille opp om drømmen om et profflag skal gå i oppfyllelse..
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIKTIG: Stoltenberg mener Norges største stjerner må stille opp om drømmen om et profflag skal gå i oppfyllelse.. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jeg mener at uten disse spydspissene våre er det umulig. Og det spørs om de er villige til eventuelt å ta et lite skritt tilbake i karrieren. Satser man bare på talentene vil man knapt ha resultater som man trenger mye av, for å få starte i de store rittene. Uten de store norske profilene blandet med noen internasjonale stjerner, får man neppe wild card-invitasjon til særlig mange større ritt.

For jeg tror som nevnt det er der man må starte, med et lag på nivå to, som trenger invitasjon til start. Et procontinentallag aller først, et lag som er en divisjon opp fra der alle de norske lagene er per i dag, men et nivå under World Tour. Det vil ta litt tid å bygge et lag i sistnevnte kategori.
Hvis ingen stiller opp med mye penger. 100 millioner eller der omkring i årlig budsjett.
Da er vi der.
Men vi har vel ingen Oleg Tinkoff i Norge? Eller et firma som ser verdien av stor internasjonal eksponering timesvis på TV-skjermen i Europa, dag ut og inn? Vi trenger rett og slett noen investorer som er villige til å bli med på moroa.

Jeg kjenner ikke til noen slike prosjekter, har heller ikke hørt noen særlig troverdige rykter, kun drømmer. Drømme kan vi, men jeg tror fortsatt vi er langt unna. Hvis ikke Thor Hushovd med sin standing og kontaktflate klarer å ta ting videre. Oksen fra Grimstad kunne vært en perfekt døråpner.
Jeg håper jeg tar feil, men i mine øyne så er vi like langt unna som i fjor. Eller året før. Det blir som mannen med et hvite skjegget i desember. Vi vil gjerne tro på det, men innerst inne innser vi at det er noe som ikke stemmer. Men hvis vi ønsker oss noe hardt nok og lenge nok, så kanskje vi får det. Og bare for å ha sagt det, det er veldig godt mulig at ting er på gang uten at jeg vet noe om det fra sofaen hjemme i Krokstadelva. Det håper jeg inderlig.
Men det jeg tror, er at dette fortsatt ligger et stykke inn i fremtiden.
Og at om et år dukker det samme spørsmålet opp.
La oss uansett nyte at vi er sånn omtrent best i årets Tour de France. Med vår ene mann. Det holder. Gi oss en til, Alexander!