TENKER PÅ SINE LANDSMENN: Andrej Grivko er den eneste ukrainske syklisten i årets Tour de France-felt. I hjemlandet sitter familien og opplever urolighetene på nært hold. Foto: AP Photo/Claude Paris.
TENKER PÅ SINE LANDSMENN: Andrej Grivko er den eneste ukrainske syklisten i årets Tour de France-felt. I hjemlandet sitter familien og opplever urolighetene på nært hold. Foto: AP Photo/Claude Paris.

– Det russiske diktaturet tar over mens jeg sykler rundt i Frankrike

Ukrainske Andrej Grivko har større bekymringer enn å forsvare Vincenzo Nibalis gule trøye om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir sagt at idrett og politikk ikke hører sammen. Om det er reelt kan diskuteres, men det er hevet over enhver tvil at idrettsutøvere lar seg påvirke av det politiske klimaet de lever i. 

Torsdag forrige uke ble et passasjerfly skutt ned over Ukraina. Samtlige 298 passasjerer skal ha omkommet. 

Søndag ble det kjent at seks spillere for det ukrainske fotballaget Sjakhtar Donetsk ikke møtte opp på flyet tilbake til Ukraina etter en treningskamp i Frankrike. Flyet skulle til Donetsk-regionen - samme region som det malaysiske passasjerflyet styrtet i.

Sykler for fred
En ukrainsk idrettsutøver som for tiden befinner seg i Frankrike er Andrej Grivko. 

Syklisten er en av sammenlagtleder Vincenzo Nibalis mest betrodde hjelperyttere på Astana-laget, men mandagens hviledag i Tour de France er ikke like avslappende som hviledager i verdens hardeste sykkelritt kanskje burde være.

– Det er vanskelig å konsentrere seg om sykkelen når du vet at familien din er i Ukraina. Foreldrene mine og søsteren min bor i Simferopol på Krim-halvøyen. Tankene mine har vært hos dem i flere måneder allerede. Vår frihet og vår sikkerhet er truet. Utover min jobb for Nibali, ser jeg på min tilstedeværelse her i Touren som et oppdrag. Jeg er her med en beskjed om fred, sier han til den franske sportsavisen l'Équipe, skriver Cycling Weekly

Ukrainske myndigheter hevder pro-russiske separatiststyrker skjøt ned flyet, og Grivko er ikke i tvil om at dette er tilfellet.

– Dette er en stor tragedie som ikke er avgrenset til Ukraina og Russland. Dette angår hele verden, og spesielt Europa. Alle bør få vite at terrorisme står bak flystyrten - Russland er skyldige og har skitnet til ryktet til hjemlandet mitt. 

– De vil kaste oss ut av hjemmet vårt
En folkeavstemning i tidlig mars endte med et klart flertall for at Krim-halvøyen skulle bli en del av Russland, men ifølge Grivko fikk innbyggerne ikke muligheten til å stemme imot.

All den tid Grivko dog sykler for et kasakhstansk lag, vil han ikke snakke for mye om det som foregår i hjemlandet. Kasakhstan har nemlig en historisk og kulturell tilknytning til Russland.

– Så snart jeg går av sykkelen, har jeg rett til å uttrykke mine politiske synspunkter, sier han, og legger til:

– Denne situasjonen gjør meg sint - jeg har et inntrykk av at russerne vil kaste oss ut av vårt eget hjem. Det russiske diktaturet tar over mens jeg sykler rundt i Tour de France.