KAN SMILE ALLIKEVEL: Natalia Pogonina smilte etter VM-gull i 2012. Nå kan resten av det russiske kvinnelaget også smile.
KAN SMILE ALLIKEVEL: Natalia Pogonina smilte etter VM-gull i 2012. Nå kan resten av det russiske kvinnelaget også smile.

De russiske kvinnene får allikevel være med i OL

De ansvarlige for sjakk-OL i Tromsø ombestemte seg,

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske kvinnelaget blir allikevel å se i sjakk-OL i Tromsø. Det bekrefter Børge Robertsen, administrativ direktør for mesterskapet, overfor TV 2 Sporten.

– Styret har behandlet saken i helgen, og man har besluttet at de lagene som ikke hadde registrert seg innenfor fristen får lov til å delta, sier han.

– Men dere står fremdeles ved at dere har tolket reglene rett?

– Vi ønsker ikke å være altfor prinsippfaste og regelryttere. Vi står på at vi har rett i vår tolkning av regelverket, og det har også FIDE bekreftet på mail i begynnelsen av juni, men ingen er tjent med at denne konflikten skal fortsette. Vi ønsker flest mulig lag til Tromsø og vi ønsker tidenes arrangement, sier Robertsen.

Det var tirsdag i forrige uke at nyheten - som rystet det internasjonale sjakkmiljøet - kom om at russerne var ett av ti land som ikke fikk delta fordi de ikke meldte på lag innen fristen. 

Avgjørelsen var spesielt oppsiktsvekkende siden kvinnene er regjerende verdensmestere. De sikret seg tittelen i Istanbul for to år siden.

Sjakktopper raste, og visepresidenten i FIDE (Verdenssjakkforbundet) Israel Gelfer gikk så langt som å hevde at hele mesterskapet burde bli avlyst.

Les også: Sjakktopp mener Tromsø-OL bør avlyses

Også presidenten Kirsan Iljumzjinov reagerte, og ba om full retrett i samtlige konfliktsaker.

– Som president klager jeg sterkt på de siste avgjørelsene og oppførselen til organisasjonskomiteen i Tromsø. FIDE kan ikke akseptere måten nasjonale forbund behandles på. Som FIDE-president informerer jeg herved arrangøren om at delegasjonene fra Russland, Afghanistan, Gabon og Pakistan tillates å delta i OL, skrev han i et åpent brev i forrige uke.

Robertsen sier at presset har vært merkbart.

– Det er ikke til å legge skjul på det. Sjakk-OL er et stort arrangement. Det engasjerer mange, så vi hadde forventet at det skulle bli litt støy. Men det er viktig for oss å vise at man som arrangør har noen retningslinjer å forholde seg til, sier han.

Les også: Sjakkpresidenten i strupen på Tromsø-OL

Robertsen poengterer at de i organisasjonskomitéen er opptatt av likebehandling.

– Et regelverk er satt for at man skal ha forutsigbarhet når man arrangerer verdens fjerde største arrangement, som sjakk-OL er. Da er det viktig at land overholder fristen. Det kunne vært 40 eller 50 lag. Det spiller ingen rolle. Det var ti lag i dette tilfellet, men vi har åpnet opp for at alle skal få komme, sier han.

Mesterskapet avholdes fra 1. til 14. august.