Her avdekkes kortsvindel en gang i timen

MO I RANA / OSLO (TV 2): I fjor ble det registrert kortsvindel for 140 millioner kroner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en godt bevoktet bygning på Mo i Rana sitt noen av verdens fremste kortsvindeljegere.

TV 2 er de første fra media som får lov til å slippe inn i kontrollsentralen til Evry, som brukes av noen av de største bankene i Norden.

Mens TV 2 er på besøk, avdekkes flere svindelforsøk rundt om i verden.

– Her ser vi svindelforsøk som vi har registrert det siste døgnet. Her er det blant annet et kort som ble kopiert i Italia, og blir misbrukt i Indonesia og Filippinene, sier kundeansvarlig Ken Ronny Johansen.

Velorganisert kriminalitet

De vanligste svindelmetodene er kopiering av kortinformasjon fra minibanker og hacking fra utenlandske datamaskiner.

– I de verste tilfellene kan titalls millioner kort bli tatt i ett angrep. Dette er velorganisert kriminalitet, og mye av den kriminaliteten skjer om sommeren, sier Johansen.

I fjor ble det registrert kortsvindel for 140 millioner kroner. Så langt i år har DNB alene avdekket mer enn 10.000 mistenkelige transaksjoner, og med et potensielt tap på flere hundre millioner.

Minst en gang i timen avdekkes det svindelforsøk fra hele verden hos Evry. Til tross for at antallet transaksjoner og svindelforsøk har eksplodert, klarer overvåkningssystemene på få sekunder å stoppe en mistenkelig transaksjon.

Hos DNB har kortsvindelen blitt halvert på noen få år.

– Bare i mai i år hadde vi 135 millioner transaksjoner på nordmenn, men 0,018 av disse er forsøk på svindel. Så det er fortsatt veldig trygt, sier banksjef i DNB på Mo i Rana, Eirik Røtnes.

Brukt i USA mens Pilon var i Afrika

Sivilingeniør Pilon Todsen var på jobbreise på kysten av Afrika da han ble kontaktet av banken sin. Da var det mistanke om at VISA-kortet hans var misbrukt. Kortet hans var nemlig brukt på vestkysten av USA.

– De kalte det med en gang forsøk på kortsvindel. De hadde kopiert kortet mitt.

Svindelforsøket var på 300 dollar, men det ble stoppet. Nå oppfordrer Todens folk til å være forsiktige med kortene sine.

– Ikke ha så mye penger på kortene, og ha to forskjellige kort til to forskjellige konti. Ikke skriv koden noe sted, og ikke legg fra deg kortet noe sted.