Sjekk denne overlegne Kristoff-seieren

– Men jeg følte meg råtten hele dagen, sier Alexander Kristoff etter nok en etappeseier i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Nimes (TV 2): Alexander Kristoff viste nok en gang frem superkreftene og vant søndagens Tour de France-etappe på overlegent vis.

Se og nyt den overlegne vinnerspurten i videovinduet øverst!

Kristoff var ganske alene i finalen, men plasserte seg smart og slapp løs kreftene akkurat på rett tid.

OVERLEGEN SPURT: Her smadrer Alexander Kristoff alt og alle. FOTO: TV 2
OVERLEGEN SPURT: Her smadrer Alexander Kristoff alt og alle. FOTO: TV 2

– Jeg er så glad. Det er deilig. Det er utrolig deilig. Jeg må benytte anledningen til å hilse til mine kjære hjemme: Maren og Leo. Jeg er utrolig glad over at jeg klarte å vinne her og gi de noe å juble for, sier han til TV 2.

– Jeg slet hele dagen

Men Kristoff hadde ikke helt troen på seier tidlig på etappen.

– Jeg visste at jeg kunne ha en sjanse i dag, men jeg følte meg egentlig helt råtten hele dagen. Jeg slet gjennom hele dagen. Men mot slutten begynte folk å bli veldig slitne, men da hadde jeg krefter igjen. Det er ofte når man er sliten at man har litt igjen mot slutten, forteller han.

– I spurten følte jeg at jeg hadde kontroll, men vi hadde ikke kontroll på de to foran, legger Kristoff til.

Og har helt helt rett.

For seieren satt veldig langt inne. Dagens tomannsbrudd - bestående av Jack Bauer og Martin Elminger - holdt nemlig ut helt til oppløpet, og så lenge ut til å snyte spurterne for festen.

Kristoff klarte likevel akkurat å ta igjen Bauer rett før målstreken.

– Det var veldig nære. Bruddet var sterkt og lå godt foran i den siste rundkjøringen. Det var vanskelig å hente de inn. Vi var heldige som klarte det, sier Kristoff.

Da feltet var i ferd med å hente inn brudduoen så ble det litt kaotisk, og ingen spurttog klarte å danne seg.

– Tony Martin støtet, men det var ingen som ville dra. Jeg visste ikke hvor de andre spurtlagene var, men prøvde å holde meg foran. Jeg fant (André) Greipel og la meg på hjulet hans. Heldigvis kom jeg meg forbi. Jeg følte meg mye sterkere enn dem i dag, forteller Kristoff.

Lauritzen: – Er helt stum

Seieren er Kristoffs andre i årets Tour de France, og den andre på bare fire dager.

Triumfen er også den 16. norske seieren siden Dag Otto Lauritzen klatret opp til den aller første i 1987.

Nettopp Lauritzen lot seg også imponere nok en gang av Kristoffs prestasjoner.

– Jeg er helt stum. Det var fantastisk kjørt av Alexander. Vi har sagt at han er en kandidat foran hver flate etappe, men det var måten han gjorde dette på. Det er utrolig, sier han til TV 2.

– Det var mann mot mann, og han var ved siden av Greipel. Alexander viste en utrolig akselerasjon. Det så ut som Greipel sto stille, sier Lauritzen.

Sykkeleksperten tror 27-åringen hadde fordel av at etappen ble tung og kraftanstrengende.

– Det var litt samme forhold i dag som under Milano-Sanremo. Det var mye regn, det var et langt ritt og mange ryttere er slitne. Det var helt fantastisk av Alexander, sier Lauritzen.

Og påpeker:

– Det var mange som at Kristoff vant sin første etappeseier fordi (Marcel) Kittel og (André) Greipel ikke var med. Men i dag var Kittel for sliten og Greipel ble slått på oppløpet. Det var det jeg vil kalle en rå spurt.

Boasson Hagen: – Rått

Også Edvald Boasson Hagen - som selv tok to etappeseirer i Touren i 2011 - ble imponert over landsmannen. 

– Det var rått det han gjorde på denne etappen. Alle var jo med denne gangen. Han er sterk. Jeg vil tro han føler seg fin nå, og det er en god følelse å legge seg til og sove etter en slik dag, sier Boasson til NTB.

En god følelse hadde i hvert Kristoffs lagkamerat Gatis Smukulis, som gjorde en heltemodig innsats inn mot avslutningen.

– Det er helt utrolig. Han er har ofte gode bein når alle andre er slitne. Og han hadde åpenbart gode bein i finalen. Det er fantastisk. Han gjorde det han kan aller best, sier han til TV 2.

Katjusjas sportsdirektør Torsten Schmidt smilte også bredt i målområdet.

– Alexander vant etter en fantastisk spurt. Dette var virkelig en stor suksess. Han er en av de beste rytterne i en spurt og en hard finale som i dag. Det er ingen tvil om det. Han har nå to seirer. Det er fantastisk, sier han til TV 2.

Den tidligere proffen er ikke overrasket over at Kristoff leverte varene i regnet i Sør-Frankrike.

– Han er fra Stavanger og Norge, og ikke fra Spania. Han er vant til regnet, sier Schmidt og ler.

Nibali holder på gul trøye

Det ble ellers ingen store endringer i sammendraget. Vincenzo Nibali kom trygt inn med feltet og holder trygt på sin gule ledertrøye.

Italieneren leder fortsatt med 04.37 til Alejandro Valverde og 04.50 til Romain Bardet. Sistnevnte holder på den hvite ungdomstrøyen med 16 små sekunder ned til Thibaut Pinot.

Peter Sagan holder på sin side på den grønne poengtrøya, og har langt på vei sikret seg seieren så lenge han fullfører til Paris.

Ellers ble det ikke delt ut noen klatrepoeng på etappen, så Joaquim Rodriguez vil kjøre med klatretrøyen også på tirsdagens etappe.