DØD: Biermann på en pressekonferanse i 2012. Foto: MICHAEL LUCAN
DØD: Biermann på en pressekonferanse i 2012. Foto: MICHAEL LUCAN

Eks-fotballproff Andreas Biermann (33) død etter flere års depresjon

Han snakket åpent om hvordan han slet med depresjon og hadde forsøkt å ta livet sitt flere ganger. Fredag ble Andreas Biermann funnet død i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Biermann fikk sin debut i 2. Bundesliga for FC St. Pauli i 2008. I november året etterpå ga han et åpenhjertig intervju om sine psykiske utfordringer og hvordan han bare en måned i forveien hadde forsøkt å ta sitt eget liv.

– Jeg er gift, far til to barn og en profesjonell fotballspiller. I flere år har jeg vært plaget med depresjon, fortalte han den gang, ifølge Die Welt.

– Jeg og min familie ønsker å være åpen om dette overfor andre, slik at jeg muligens kan gi noen andre som sliter med det samme mot til å være åpen og å søke hjelp, fortalte han.

Andreas Biermanns bok fra 2011.
Andreas Biermanns bok fra 2011.

Etter dette la han proffkarrieren på hylla, og fikk dermed bare ti kamper for FC St. Pauli. Men tross dette, overvant han dessverre ikke depresjonene. 

Lørdag kveld bekreftet FSV Spandauer Kickers 1975, hans siste klubb, at Biermann har gått bort. Han ble fredag funnet død i den tyske hovedstaden Berlin.

– Andreas Biermann kunne ikke overvinne sin depresjonssykdom, og døde i går morges. Våre tanker går til familien hans, skriver klubben på sin Facebook-side.

Biermann ga i 2011 ut en bok om sykdommen sin, «Rødt kort for depresjon», om hvordan sykdommen ble slutten på karrieren. Etter dette begynte han å studere idrettspsykologi, nettopp for å kunne hjelpe andre i samme situasjon.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Tyskland, særlig fordi Biermann har bidratt til å gi mennesker med depresjon en stemme i den offentlige debatten.

Et bilde av Robert Enke midt i et hav av lys utenfor Hannover 96' stadion i november 2009. Foto: AP
Et bilde av Robert Enke midt i et hav av lys utenfor Hannover 96' stadion i november 2009. Foto: AP

Det sendte også sjokkbølger gjennom den tyske fotballoffentligheten da Robert Enke, den tidligere landslagskeeperen, tok sitt eget liv i 2009. På det tidspunktet var ekspertene skjønt enige om at han var favoritt til å vokte buret for Tyskland under VM i 2010.

I etterkant fortalte enken Teresa at han hadde slitt med depresjon i seks år. Noen år tidligere, i 2006, døde også datteren hans Lara.