Norsk supertalent blir proff allerede i høst

– Han er den neste Thor Hushovd, skryter IAM-sjefen.

Det norske sykkeltalentet Sondre Holst Enger hadde allerede en såkalt stagiaire-kontrakt - eller lærlingkontrakt - med det sveitsiske profflaget IAM Cycling fra 1. august.

Nå avslører imidlertid IAM-ledelsen at 20-åringen i stedet får skikkelig proffkontrakt, og er sikret to år i proffsirkuset.

– Vi har ham fra 1. august som neopro. Jeg tror faktisk 1. august blir den første gangen han sykler med vår trøye også, i et gateritt hjemme i Norge. Det er det vi har avtalt. Det første ordentlige rittet hans med oss blir Arctic Race of Norway, sier sportsdirektør Serge Beucherie til TV 2s Dag Otto Lauritzen.

BEDRE KONTRAKT: Sondre Holst Enger har fått oppgradert sin kontrakt med IAM Cycling. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BEDRE KONTRAKT: Sondre Holst Enger har fått oppgradert sin kontrakt med IAM Cycling. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi måtte ta ham

Beucherie - som tidligere var sjef for Thor Hushovd i Credit Agricole - forventer store ting av Holst Enger.

– Jeg har hatt kontakt med Atle Kvålsvoll, ettersom han kom med Thor Hushovd i sin tid. Thor Hushovd er jo vår baby. Han var med oss i ti år. Nå er det Sondre som overtar stafettpinnen. Og igjen er det Atle som har anbefalt ham, forteller franskmannen.

– Vi stoler på Atle, og han sier at Sondre er den neste Hushovd. Da kunne vi ikke si imot ham. Vi måtte ta ham, sier Beucherie og smiler.

Holst Enger: – Skal vinne sykkelritt

Holst Enger selv - som sykler for det norske laget Team Sparebanken Sør i noen dager til - er naturlig nok fornøyd med sin nye kontrakt.

– Det lå alltid i kortene at dette skulle ende i en to års kontrakt, men det er klart det er veldig stas å bli riktig proff allerede nå, sier Holst Enger til Sparebanken Sørs hjemmeside.

– Målet mitt blir å vise meg frem fra den gode siden i høst. Jeg kommer til å fortsette og prøve å vinne sykkelritt. Det skal jeg prøve på allerede under Arctic Race, sier han offensivt.

– Sondre er proff

Holst Enger har allerede markert seg blant proffene, blant annet i Tour of Norway. Den munnrappe Horten-gutten har solide kvaliteter både i spurter og bakker.

Det har IAM-ledelsen fått med seg.

– Absolutt. Det la vi merke til under Tour of Norway i fjor. Vi så det i år igjen. Jeg tror det var på den nest siste etappen. Det var to-tre kilometer med stigning hvor han sprengte de andre, forteller Beuchiere.

Og fortsetter skryten:

– Han er en veldig god rytter, og har også vært inne hos oss tidligere i år. Han er en kjekk gutt med gode holdninger. Han er proff. Sondre deler innstillingen og filosofien til IAM Cycling.

Hvilke ritt Holst Enger vil få sjansen i neste sesong er ikke helt klartlagt. 

– Han vil raskt venne seg til proffmiljøet. Det har han allerede vist. Han har hatt veldig gode resultater på høyeste nivå. Programmet for året er ikke helt bestemt, men Arctic Race er spikret. Så ser vi det litt an frem til slutten av året, forteller Beuchiere.

– Vil helt sikkert være med i Touren

Men han utelukker ikke helt neste års Tour de France.

– Siden han er så talentfull, tror jeg han kommer til å få rask framgang. Men det er altfor tidlig å si noe om Touren neste år. Han er ung, så vi tar det trinnvis, som vi gjorde med Thor Hushovd, forteller Beuchiere.

Og legger til med et smil:

– Det er helt sikkert at han snart skal være med i Touren, men vi vet ikke om det blir neste år.