Den siste krisen i leiren til det britiske storlaget var gårsdagens sprekk for den nye kapteinen Richie Porte. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani.
Den siste krisen i leiren til det britiske storlaget var gårsdagens sprekk for den nye kapteinen Richie Porte. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani.

Hva nå, Team Sky?

Det går utforbakke for Team Sky om dagen. Det er dumt når Tour de France avgjøres oppover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siste krise i leiren til det britiske storlaget var gårsdagens sprekk for den nye kapteinen Richie Porte. Australieren ramlet fra å være den fremste utfordreren til Vincenzo Nibali, til nå å være utenfor topp 15 og over 11 minutter bak mannen i gult. Plan A har feilet, plan B har feilet.

Det blir feil å gi Porte skylden for årets «SKY-fall.»

Han skulle egentlig hjelpe den store forhåndsfavoritten Chris Froome til seier. Fjorårets vinner var uheldig og ramlet. Tre ganger. Det ble brudd og brutt. Uhell. Men man kan jo lure på om Porte hadde vært i stand til å hjelpe Froome skikkelig med det han viste oss i går? Jeg tror faktisk det. Porte har av og til hatt en mørk dag i treukersrittene. Som i går da det smalt. Er du hjelperytter på et sterkt lag merkes det ikke så godt, som ny kaptein er det kritisk. Og er du kaptein på forhånd forbereder du deg litt annerledes. Porte gjorde et forsøk, men var ikke i nærheten. Men som hjelper tror jeg han hadde vært solid.

Kanskje skyldes det SKY opplever i årets Frankrike rundt rett og slett uhellene. Eller kanskje må de fornye seg og rydde opp i intern uro. Kanskje er problemet at de ikke er like sterke som det de var.

Omega Pharma mistet sin store stjerne før målstreken på første etappe. Et lag som i det store og hele var bygd opp for at Mark Cavendish skulle sanke etappeseire. De snudde uhellet til noe positivt. Trentin, Martin og nære på Renshaw. Og jeg tror ikke de er ferdige med å kjempe om etappeseire.

Team SKY endret ikke taktikk, de endret bare kaptein. Det gikk dessverre ikke så bra. Nå håper jeg de viser seg frem, lager litt kaos og redder stumpene med å kjempe hardt for etappeseire. For SKY er ikke en topp 10 i sammendraget noe å kjempe om. De har vunnet og dominert de to siste utgavene i totalen. Jeg mener det er pallen eller etappeseire. Derfor håper jeg de endrer taktikk til det sistnevnte. Kall det gjerne plan C.

Jeg tror selvsagt mye hadde sett annerledes ut uten uhellene til Chris Froome. Men Team SKY anno 2014 er etter mitt syn ikke det samme SKY som vi hadde på start i 2012. For meg var det et magisk lag som kunne styre hele rittet. Noe av det beste sammenlagtlaget i tiden etter dopingskandalene. Jeg er rett og slett usikker på om de hadde klart det samme og vært like dominante i år selv med Froome uten uhell.

Bradley Wiggins er en for god rytter til å sitte foran TV’en. Mads Kaggestad sa det fint på TV 2 Nyhetskanalen i dag, Wiggins og Froome er godt betalte utøvere som lederne burde kreve at var profesjonelle nok til å samarbeide. Sterk og tydelig ledelse etterlyses.

Team SKY er ikke sterkere enn at de bør bruke de beste der det er viktigst, på det de satser hardest på. Og det å beholde styrken de har, er lettere enn å erstatte den.

Edvald er en rytter som kanskje er på vei ut. Ikke bare fordi jeg er norsk, men det er ikke så lett å erstatte Edvald og finne andre ryttere med samme CV. Joda, han har slitt litt et par sesonger, men det er forskjell på å bli kjørt for på utvalgte etapper til å få noen sjanser etter å ha jobbet hardt for laget på de fleste andre dagene. Jeg tror Edvald har mer inne og det blir et tap for SKY hvis de mister nordmannen. Men jeg håper han finner et annet lag hvor han blir satset skikkelig på igjen.

Etter etableringen kom Team SKY raskere til topps enn det de hadde planlagt. De har lov til å svinge ned og jobbe seg tilbake til toppen. Men det krever bestemte sjefer, som sier at slik gjør vi det. Slik at alle trekker i samme retning. Det er mulig de gjør det, men det virker for meg som noe ikke stemmer når ting ikke går etter planen.

For meg virket det annerledes i Omega Pharma. Et sammensveiset lag. Er stjernen Cavendish ute gjør vi det annerledes. Vi angriper, vi kjører for mannen vi har mistet. Hos SKY er jeg usikker på om de kjører for Froome som veltet ut, eller Wiggins som sitter hjemme? Skal du gi det lille ekstra må du ha noen å ofre det for.

Jeg er ikke i tvil om at Team SKY slår tilbake. Først får de prøve å vise seg skikkelig frem i årets utgave av sommerens heteste eventyr. Så får de reise hjem og gjøre som på Monopol-spillet: Rykke tilbake til start. Bygge opp felleskapet og få med de beste der det gjelder som mest. Slik at alle gir de lille ekstra. Da tar de fort sykkeltronen tilbake.

Det har muligens ikke vært langt unna suksess i år heller. Ingen har garanti mot velt. Ingen kan vite at en så god rytter som Porte sprekker. Men skal det stige til himmels igjen for SKY, tror jeg de må ned på roten og justere. Skape ro internt, og uro ute på veiene. Det er slik vi ønsker å se den britiske storheten. Wiggins og Froome, sammen. Da kan både haien og andre klatregeiter få trøbbel.