MANGE SKADDE: Fredag kveld blusser angrepene i Gaza opp igjen. Foto: AP
MANGE SKADDE: Fredag kveld blusser angrepene i Gaza opp igjen. Foto: AP

Voldsomme angrep på Gazastripen

TEL AVIV (TV 2): Et døgn etter bakkeinvasjonen fra Israel pågår det fredag kveld kraftige angrep på Gazastripen. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 300 personer skal være drept de siste tolv dager med intenst bombardement på Gazastripen, ifølge helsepersonell i Gaza.

Ifølge FN skal én av fem drepte de siste tolv dagene være barn.

Etter en ti dagers opptrapping av konflikten i Midtøsten besluttet statsminister i Israel Benjamin Netanyahu å gå inn i Gaza torsdag kveld.

Vil trappe opp

Fredag har Netanyahu gjentatte ganger advart mot at invasjonen vil utvides de neste timene. 

Israelske styrker går stadig tyngre inn i Gaza by med både stridsvogner, raketter og tusenvis av soldater. I tillegg pågår det nå kraftige luftangrep.

Ifølge CNNs journalist Ben Wederman skal minst ni personer ha mistet livet den siste timen fredag kveld. 

I løpet av fredagen har det vært rolige perioder, men fredag kveld er det igjen voldsomme angrep. 

<blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p>Sirener og eksplosjoner her i <a href="https://twitter.com/hashtag/telaviv?src=hash">#telaviv</a> nå. Voldsomt bombardement av <a href="https://twitter.com/hashtag/Gaza?src=hash">#Gaza</a></p>&mdash; Fredrik Græsvik (@TV2Fredrik) <a href="https://twitter.com/TV2Fredrik/statuses/490199081357033473">July 18, 2014</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Talspersoner fra FN sier at de fordømmer raketter som blir skutt inn i Israel fra Gaza, og at de er skremt av Israels kraftige respons

Generalsekretær Ban-Ki-moon reiser til Midtøsten lørdag. 

President i USA, Barack Obama snakket med Netanyahu fredag, og gjentok den amerikanske støtten i det han sier er Israels rett til å beskytte seg mot Hamas. Han sa også at han håpet tapet av sivile ville minskes. 

Mange skadde barn

Den norske legen Mads Gilbert jobber på Shifa sykehus i Gaza by, og har vært vitne til resultatet av bakkeinvasjonen.

PÅ JOBB: Den norske legen Mads Gilbert på jobb ved Shifa Hospital i Gaza. (AP Photo/Hatem Moussa)
PÅ JOBB: Den norske legen Mads Gilbert på jobb ved Shifa Hospital i Gaza. (AP Photo/Hatem Moussa)

– Det strømmet inn omkring 100 skadde i natt, også har det vært roligere her på dagen. Nå i kveld merker vi at det trappes opp igjen, sier Gilbert til TV 2. 

Han forteller at det er svært mange barn som kommer inn på sykehuset, hvorav to av dem er drept. Det var et barn på fire-fem år og et på halvannet år. 

– Stemningen er uhyggelig, men det jobbes konsentrert og vi gjør det vi kan, sier Gilbert. 

Han sier kapasiteten ved sykehuset er på det ytterste. I løpet av foregående natt og fredag kveld skytes det jevnt med raketter over byen. 

– Det skytes med store granater med liten treffsikkerhet. Mange av de som er såret har vært i sine egne hjem. De skyter derfor på bolighus, og det er brutalt, sier Gilbert. 

Vil ha beskyttelse av sykehusene

Den norske legen forteller at skadene folk kommer inn med er splintskader, og de er metallfragmenter fra granatene som eksploderer. Splintene trenger inn i kroppen og skaper dødelige blødninger. 

– På Shifa-sykehuset mangler det alt. VI har strøm fra aggregat og vi mangler alle forsyninger. Jeg føler meg ikke trygg, og kunne ønske at noen nå kunne fått beskyttet sykehusene i Gaza, sier Gilbert. 

Ifølge palestinske helsemyndigheter har minst 271 palestinere mistet livet og over 2000 er skadet. Flesteparten av de drepte er sivile.