SV-Audun: – Mange menn ser på kvinner som et objekt til egen forlystelse

Audun Lysbakken mener seksuell trakassering av kvinner viser at Norge ikke er et så likestilt land som vi liker å tro.

Denne uken skapte Kristin Thue (19) debatt om seksuell trakassering i Norge da hun skrev en kronikk i Aftenposten der hun hevdet at hun ikke kjente en eneste kvinne på hennes egen alder som ikke hadde vært utsatt for seksuell trakassering.

– Jeg ble så sint!

Hun var sammen med SV-leder og tidligere likestillingsminister, Audun Lysebakken invitert til å snakke i programmet «Sommertid» på TV 2.

SE INTERVJUET OVER

Kronikkforfatter i «Likestillingslandet» Kristin Thue i Sommertid. Foto: TV 2
Kronikkforfatter i «Likestillingslandet» Kristin Thue i Sommertid. Foto: TV 2

– Jeg skrev kronikken da etter å ha gått en kort tur i Oslo sentrum opplevde å bli seksuelt trakassert av i hvert fall ti godt voksne menn. De slengte kysselyder og slibrige kommentarer og ekle blikk. Jeg ble så utrolig sint og jeg er så lei av at alle «aksepterer» dette uten at vi snakker om dette som et ordentlig samfunnsproblem, fortalte Thue i «Sommertid».

– Det handler om mangel på respekt

Det ble i 2002 lovfestet et vern mot seksuell trakassering, likevel viser SSB's levekårsundersøkelse fra 2013 av hver tiende kvinner føler seg jevnlig seksuelt trakasser. Dette mener Audun Lysebakken viser at vi kanskje ikke bor i et så likestilt land som vi liker å tro.

– Dette handler om manglende respekt for kvinner. Mange menn ser dessverre på kvinner som «objekter» for sin egne lyster og ikke som et fritt individ. Det er skammelig, konstaterte SV-lederen.

– Vi trenger å endre kulturen

– Hjelper det da med lover, spurte programleder Ida Fladen.

– Ja, det tror jeg at det gjør fordi lovverket er med på å bestemme hva vi bør akseptere i et samfunn, og det er viktig for å danne holdninger. Men vi trenger å endre kulturen og derfor er det viktig med denne debatten, forklarte Lysebakken til TV 2.

Ber unge menn engasjere seg

Thue mener det er svært viktig at unge gutter og menn aktivt engasjerer seg i debatten og handler dersom de ser at noen blir seksuelt trakassert.

– Det er ditt ansvar som samfunnsborger å gjøre noe med dette. Dersom du for eksempel ser en full kvinne på en fest bli dratt inn på et rom, da SKAL du hente henne ut igjen, oppfordret Thue.