HELSEFRIK: Gwyneth Paltrow har skrevet flere bøker om økologisk mat. Her avbildet på Toronto internasjonale filmfestival i 2005. Foto: Scanpix
HELSEFRIK: Gwyneth Paltrow har skrevet flere bøker om økologisk mat. Her avbildet på Toronto internasjonale filmfestival i 2005. Foto: Scanpix

«Helsefrik» Gwyneth Paltrow: – Ikke gi barna dine melk!

Skuespiller og helseguru Gweneth Paltrow advarer foreldre mot å gi barna sin melkeprodukter. Les hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespilleren Gwyneth Paltrow (41) har de siste årene engasjert seg sterkt innenfor helse og kosthold og har blant annet gitt ut flere bøker om emnet der hun oppfordrer leserne til å ha fokus på hva slags næring de gir kroppen sin.

Advarer mot melkeprodukter

Flere eksperter mener hun går for langt i sine påstander om at visse type næringer kan kurere sykdommer og i noen tilfeller også psykiske lidelser.

Nå går Paltrow ut og advarer småbarnsforeldre mot å gi melkeprodukter til barna sine. Grunnen er at hun mener melkeprodukter kan gi barn kroniske øreinfeksjoner. I tillegg mener Paltrow at barn med kroniske magesmerter skyldes for mye gluten og at barns humør kan bedres med mer zink i maten.

– Kutt ut i en måned

Hun rekommanderer i sin nye bok om barns kosthold at foreldre følger sin magefølelse og kutter ut visse matprodukter i en måned ved mistanke om helseproblemer.

– Den eneste måten å vite om maten er dårlig for barnet ditt er å se etter tegn på irritasjon, forteller hun til Daily Mail.

Hun oppfordrer foreldre til å være mer på vakt etter tegn på helseproblemer grunnet matinntak.

– Du og din barn sin kropp vil fortelle deg hvis den ikke tåler noe med utslett, smerter eller store humørsvingninger, fortsetter hun.

Helsemyndighetene her hjemme anbefaler melk i små barns kosthold. Foto: Colourbox
Helsemyndighetene her hjemme anbefaler melk i små barns kosthold. Foto: Colourbox

Norske helsemyndigheter uenige

Helsedirektoratet har følgende råd til små barns inntak av melk:

«Melk er en viktig del av småbarns kosthold fordi den gir kalsium og andre viktige næringsstoffer. Drikke til brød- og kornmåltider bør være melk. Barnehagen bør bruke magre melketyper, slik som skummet melk, ekstra lett lettmelk eller lettmelk både i matlaging og til måltidene.», skriver de på sin egen hjemmeside.

Men som tørstedrikk anbefaler Helsedirektoratet vann.

Hevder vann har følelser

Gwyneth Paltrow har tidligere blitt beskyldt for å være for radikal i sine kostholdtips og enkelte har også stilt spørsmål rundt hennes egen helse. Sist da hun hevdet at vann også har følelser.