Nibali hedret avdød Tour-rytter etter maktdemonstrasjonen

– Det er spesielt for meg å vinne på årsdagen til dødsfallet til Fabio Casartelli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Chamrousse (TV 2): Vincenzo Nibali slapp å stå imot noen angrep på fredagens tøffe fjelletappe i Tour de France. Italieneren tok nemlig kommando selv og angrep i den siste bakken opp til mål.

Nibali - med kallenavnet «Haien» - viste stor klatrestyrke og tok etappeseieren i ensom majestet. Dermed økte Astana-kapteinen sin sammenlagtledelse ytterligere, og virker å ha et jerngrep på den gule trøya etter bare én Alpe-etappe.

Se Nibali sikre seg etappeseieren i videovinduet øverst!

– Husker Casartellis dødsfall godt

Etter målgang var Nibali forståelig nok en svært lettet og fornøyd mann. Men tankene gikk også til den avdøde sykkelrytteren Fabio Casartelli, som mistet livet etter en stygg velt under Tour de France i 1995.

Nibalis seier kom nemlig på dagen 19 år etter at Casartelli mistet livet.

– Det er en flott seier for meg, med tanke på årsdagen før dødsfallet til Casartelli. Jeg var liten da det skjedde, men jeg husker det godt. For meg er det veldig spesielt å vinne på denne dagen, sier Nibali.

29-åringen var elllers svært fornøyd med utbyttet av dagen. Ikke minst fordi hans allerede solide ledelse ble ytterligere styrket.

– Hva skal jeg si? Jeg er veldig glad, fordi mitt mål i dag var å forsøke å ta sekunder på mine nærmeste konkurrenter (Richie) Porte og (Alejandro) Valverde. Porte falt av i begynnelsen av siste bakke da det var krig der fremme, så da var det bare Valverde igjen. Derfor prøvde jeg å ta flest mulig sekunder på Valverde, forteller han.

Varmen stekte godt ned på Tour-rytterne også i dag. Det merket Nibali, som selv er fra solrike og varme Messina.

– I dag var det virkelig en utrolig varme. Det var nesten som å være i Palermo eller når det er 40 grader i Messina. Det manglet bare den friske brisen, sier Nibali og smiler.

Kaggestad: – Han er den beste

Rafal Majka tok 2. plassen, mens Leopold König ble nummer tre på etappen. Alejandro Valverde tok 4. plassen, og tapte hele 50 sekunder til Nibali i sammendraget.

Italieneren leder nå Touren med 03.37 til Valverde, mens Romain Bardet innehar 3. plassen 04.24 bak.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror det blir svært vanskelig å frarøve Nibali seieren nå.

– Det var en maktdemonstrasjon av Nibali. Akkurat nå er han den suverent beste i Tour de France-feltet. Det er det ingen tvil om. Han har et bra lag rundt seg også, selv om noen hadde uhell i dag og virket tomme, sier han.

SUVEREN: Vincenzo Nibali var overlegen på fredagens fjelletappe. FOTO: AP Photo/Peter Dejong
SUVEREN: Vincenzo Nibali var overlegen på fredagens fjelletappe. FOTO: AP Photo/Peter Dejong

Ekspertkollega Dag Otto Lauritzen er enig.

– Det var helt fantastisk av Nibali. Han viser at han er den sterkeste rytteren. Han har også gode hjelperyttere, slik Johan sier. Men denne prestasjonen så sier Nibali til de andre at 'Dere kan bare prøve dere', sier han.

– Samtidig er det fortsatt langt til Paris, og denne Touren er ikke avgjort. Vi har sett mye skjedd i Touren tidligere. Bare se på Porte i dag, selv om vi egentlig forventet at han skulle ha en dårlig dag i fjellene, sier Lauritzen.

Tinkoff Saxo-veteran Michael Rogers - som opprinnelig skulle være en av Alberto Contadors viktigste hjelperyttere - tror ingen kan true Nibali før Paris.

– Jeg ser ingen svakhetstegn hos Nibali enn så lenge. Han kjører bra og har et sterkt lag rundt seg. De kjører smart og virker å ha full kontroll. Det blir veldig vanskelig for noen å slå Nibali, sier australieren til TV 2.

Sky-kaptein tapte over åtte minutter

Richie Porte var den store sammenlagttaperen opp til Chamrousse. Sky-kapteinen lå opprinnelig på 2. plass, men gikk på en skikkelig smell i den siste bakken og tapte flere minutter til konkurrentene.

Til slutt kom Porte over åtte minutter bak Nibali i mål. Dermed er sammenlagthåpet til Sky lagt i grus for denne gang.

Sky-sjef Dave Brailsford tok likevel nederlaget med fatning.

– Det ble en vanskelig dag, men vi skal kjempe på videre. Vi har hatt noen fantastiske prestasjoner her i Touren de siste to årene, og vi vil gjerne ha flere. Vi skal slå tilbake, sier han til TV 2.

Sky-sjef: – Kan ikke alltid gå etter planen

Brailsford snakket såvidt med Porte etter målgang, og kunne bekrefte det åpenbare:

– Porte er selvsagt skuffet. Det er ingen unnskyldninger heller. Det var bare ikke den beste dagen for ham i dag.

– Dette er ikke noe mareritt for oss. I sykkelsporten så er det oppturer og nedturer. Vi må bare ta et steg tilbake og se hva vi kan gjøre. Alt kan ikke gå etter planen hele tiden. Slik er sporten. Nå må vi beholde roen og kjempe på, sier Brailsford.

Kristoff: – Utrolig mange nordmenn

Alexander Kristoff tok det rolig på etappen og plasserte seg tidlig i gruppettoen. Han rakk tidsfristen med god margin.

Etter målgang var han mest opptatt av alle nordmennene som sto i løypa.

– Det var utrolig mange nordmenn. De ropte 'Kristoff' hele veien. Det føltes nesten som det ble heiet mest på meg, sier han til TV 2 og ler.

– Det var ellers en tung dag i dag. Jeg sliter i disse lange bakkene, forteller Kristoff.