Ikke glem mannen bak Alexander Kristoff

Tour-blogger Ole Kristian Stoltenberg trekker frem stefar og trener Stein Ørn etter Kristoffs første etappeseier i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En nordmann, en etappeseier. Det var det vi drømte om og ønsket oss.

Resten nå er bare bonus.

Stein Ørn er mannen bak Alexander Kristoffs fremgang på sykkelen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Stein Ørn er mannen bak Alexander Kristoffs fremgang på sykkelen. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Superlativene har helt korrekt trillet ut med en spurters hastighet i ulike medier siden i går ettermiddag, det hele var vidunderlig levert! Alexander Kristoff tok sin første etappeseier i rittet nordmenn har lært seg å elske.

Det er ingen tvil om at seieren i Milano-SanRemo er en større prestasjon, å vinne et av de fem monumentene i sykkelverden er en gigantisk bragd. Men kanskje er gårsdagens etappeseier i Tour de France viktigere for anerkjennelsen i Norge.

Sommer er nemlig sykkel på TV-tid. Det har vært hederlige andreplasser, det har vært nesten perfekt opptrekk og det har vært magetrøbbel. Det måtte ikke komme, men det kom. Endelig fikk de fleste med sykkelinteresse i Norge se råskapen, det dyriske, det lille ekstra som Alexander Kristoff har å by på.

Og jeg satt foran TV-en og fikk «Paasche-hud», en følelse flere har lengtet etter en stund nå.

For å sitere mannen som genialt tar i mot norske sykkelbragder med åpne armer:

- Rett og slett vakkert!

På en jubeldag er det vel lov å sitere seg selv også, jeg trodde nemlig Alexander Kristoff er raskere enn mange VAR klar over. Jeg tror fortsatt han er tøffere og trener hardere enn de fleste forstår. Han, i likhet med andre toppidrettsutøvere, har selvsagt mange å takke. Ingen blir god alene. De kjære og de nære.

Og den geniale planen. Utformet av stefar og trener gjennom mange år, Stein Ørn. Et tospann som har jobbet tålmodig, hardt og langsiktig. Ett tråkk av gangen. De grundige analysene. Analyser som har vist at Alexander lenge har vært på rett vei. Vi andre har bare ikke sett det så tydelig.

De færreste har sett at Kristoff har spurtet veldig bra i tidligere sesonger også, for i kaoset bak de aller beste har Alexander kjempet seg frem. Til hederlige resultater. Han har alltid gitt alt inn mot mål, tatt det som trening, nye steg på veien mot større mål. Gradvis blitt bedre, for så å slå ut i full blomst denne sesongen.

Jeg skal ikke påberope at jeg vet så mye om alle detaljene rundt hvordan Alexander Kristoff og Stein Ørn jobber. Jeg bare forstår at de er grundige og at det har gitt resultater. Jeg kan bare ane at de er utrolig gode på å balansere den knallharde treningen med hvile til rett tid. For det er nøkkelen til å finne frem formen når den trengs.

Den var der til 12. etappe av årets Tour de France. En etappe som hadde noen småtøffe kneiker, utmattelse før det ble spurt til slutt, for de som var igjen i feltet. Kristoff var der, fantastisk å ha igjen så mye krefter når det gjelder. Det handler om å være forberedt på det. Trener du hardere enn det du møter, selv i tøffe ritt, da stiller du forberedt.

Jeg la også merke til sykkelekspert Johan Kaggestad sine ord på gårsdagens sending:

«Kristoff er en av de aller best trente spurterne, han har en enorm utholdenhetsbase».

Samarbeidet med Stein Ørn er virkelig spennende. Ifølge Kaggestad noe av det mer spennende som har skjedd innen utholdenhetsidrett i Norge. Det er sterke ord fra en som vet og har sett det meste. Der har mange garantert mye å lære. Jeg tror noe av den lærdommen er det enkle:

Ha en langsiktig og god plan, som du tror på. En plan med sjekkpunkter som viser at man er på rett vei. Og så må du orke. De uendelig lange oppkjøringsturene. Den ensomme ferden langs saltede vinterveier med kilometermerkene fra Statens vegvesen som dine eneste venner. Økta du hater, den som gjør mest vondt, der hvor hverken pressefolk eller podiumsdamene dukker opp. Og ikke minst en som tror på deg og daglig følger opp planen dere har lagt sammen.

Jeg vil til slutt bare stille meg i rekken av gratulanter! Takke for det magiske sykkeløyeblikket, takke for at den gode planen førte frem. Stein Ørns falkeblikk for utvikling. Alexander Kristoffs talent, vilje og motivasjon.

Jeg bare minner om at både den 15. og den 19. etappen kan ende i spurt. For de som orker. Det er nemlig litt kupert. Som i går. En etappe for de som ikke har stått over noen av de planlagte øktene.

Jeg kjenner til en som passer den beskrivelsen.