Tidligere norske etappevinnere hyller Kristoff

– Det var rått å se Alexander, sier Edvald Boasson Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Saint-Étienne (TV 2): Alexander Kristoff skrev nok et kapittel i norsk sykkelhistorie med torsdagens etappeseier i Tour de France.

Gjenopplev vinnerspurten i videovinduet øverst!

Seieren er den 15. norske etappetriumfen i Touren siden Dag Otto Lauritzen klatret opp til den første i 1987.

Boasson Hagen: – Rått å se Alexander

Etter det har Thor Hushovd kapret ti seirer, Edvald Boasson Hagen tatt to, mens Kurt Asle Arvesen står med en strålende etappeseier.

Boasson Hagen sto bak den forrige norske etappetriumfen, på den 17. etappen fra Gap til italienske Pinerolo i 2011.

Han hyller landsmannen Kristoff etter torsdagens triumf.

– Jeg fikk med meg de siste fem kilometerne av sendingen i dag, så det var bra timet sånn sett. For det var rått å se Alexander. Jeg er veldig imponert. Han har vist styrke gjennom hele Touren, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Han timet spurten sin veldig bra og så veldig sterk ut. Alexander var en favorittene, ettersom Kittel og Greipel hadde falt av. Men det er alltid vanskelig å vinne slike spurter, sier Boasson Hagen og vet hva han snakker om.

Sky-rytteren har selv vært nær flere ganger siden Tour-debuten i 2010.

Årets Tour går imidlertid uten en skadet Boasson Hagen i feltet. Opplendingen innrømmer at det klødde i sykkelbeina underveis.

– Det går greit å se Touren på tv, men jeg skulle gjerne vært med og gjort det samme som Alexander. Løypa som var i dag kunne ha passet meg bra også. Jeg håper jeg kan komme tilbake til Touren neste år, sier Boasson Hagen.

Lauritzen: – Han er en vinner

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen slenger seg også med på hyllesten.

- Jeg vet at han har en fantastisk god følelse nå. Jeg var ikke den type rytter som Kristoff er. Han kan vinne mange etapper i Tour de France hvis han holder seg frisk, spesielt hvis han kommer på et lag som er enda bedre samkjørt i spurten, sier Lauritzen.

Og fortsetter:

- Kristoff er en vinner. Han har plukket enormt med World Tour-poeng i år. Bare det å vinne Milano-Sanremo er kjempestort. Han har etappeseier i Tour de France og to 2. plasser. Han er der hele tiden. Kristoff er en tøff rytter. Han tåler dårlig vær, og han tåler ekstremt varmt vær. Han behersker mye.

– I tillegg har han taklet sykdommen bra. Det var ikke så langt unna at han måtte gi seg siste dagen før hviledagen. Han bet tennene sammen og kom til mål. I går var han smart. I dag klarte han på imponerende vis å posisjonere seg alene. Det er ekstra imponerende at han klarer det uten et tog som et godt timet, sier Lauritzen.

Sykkeleksperten tror Kristoff vil slite med å finne roen i kveld. På en positiv måte.

– Det blir et glass eller to champagne i kveld. Men for Kristoff handler det om følelsen han har i kveld når han snakker med media, med kjæresten og med familien. Jeg tror ikke han kommer til å sove mye i natt. Han kommer til å være full av adrenalin, sier Lauritzen.

Arvesen: – En utrolig god følelse

Kurt Asle Arvesen er med i Touren som sportsdirektør for Sky. Også han fikk naturlig nok med seg Kristoffs triumf - og frydet seg stort over det.

– Det var en fantastisk spurt. Han har vært tett på en seier lenge, så det var bare et spørsmål om når den skulle komme. Han gikk «all in» i dag, og det viste seg å være smart, sier Arvesen til TV 2.

– At Kristoff skulle vinne en etappe har ligget i kortene lenge. Han er mer enn god nok til å vinne etapper her nede, sier eresfjordingen.

Arvesens seier inn til Foix i 2008 skapte også utrolige gledesscener. Veteranen hadde vært nære på seier tidligere, og endelig var det stang inn.

Derfor forstår han veldig godt hvordan Kristoff har det nå. 

– Det er en utrolig god følelse man har etter en slik seier. Det er helt herlig. Og ikke minst er det en stor lettelse. Endelig har du lykkes. Det er stort, forteller han.

– Vi jublet i Sky-bussen

Arvesen fulgte for øvrig spurten i Sky-bussen. Og der sto jubelen i taket.

– Ja, vi jublet godt her i bussen. Ettersom vi ikke hadde med noen spurter selv, så heiet vi på Alexander. Sky-trener Tim Kerrison hadde plukket ut Kristoff som sin favoritt, så derfor ble det litt ekstra jubel også.

– Men jeg jublet selvsagt som nordmann også. Dette betyr mye og er utrolig gøy, sier Arvesen.

Han tror Kristoff fint kan vinne flere etapper i årets Tour.

– Dette var helt sikkert ikke den siste etappeseieren hans i Tour de France. Han kan vinne flere allerede i år. Denne seieren vil styrke ham og viser at det er mulig. Ikke minst er han også frisk etter mageproblemene, sier Arvesen.

På spørsmål om det «ikke var på tide» med en norsk etappeseier igjen, smiler Arvesen godt.

I GODT SELSKAP: Alexander Kristoff følger i Tour-fotsportene til blant annet Edvald Boasson Hagen, Dag Otto Lauritzen og Kurt Asle Arvesen.  FOTO: Scanpix
I GODT SELSKAP: Alexander Kristoff følger i Tour-fotsportene til blant annet Edvald Boasson Hagen, Dag Otto Lauritzen og Kurt Asle Arvesen.  FOTO: Scanpix

– Det kan man kanskje si, men samtidig så er det ikke enkelt å vinne en etappe i Tour de France. Nordmenn er blitt bortskjemte med alle årene med Thor Hushovd, og også Edvald Boasson Hagen. Det er én nordmann med i årets Tour og han har nå vunnet en etappe. Det er veldig imponerende, sier Arvesen.

Falk: – Hadde størst trøkk

Sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund kastet seg også på hyllesten av Norges nye sykkelkonge.

– Jeg er like imponert som alle andre. Dette er utrolig gøy for Alexander. Han har vist over tid at han har kapasiteten til å vinne etapper i Tour de France. Det er stor forskjell på å vinne og bli nummer to, sier Falk til NTB.

– I dag hadde han størst trøkk av alle. En av Alexanders største styrker er at han er blant de aller sterkeste spurterne, men i Katjusja har han ikke så mange opptrekkere rundt seg. Cannondale har til sammenligning fem mann til å hjelpe Peter Sagan. Men i dag var Katjusja flinke og ga Alexander et perfekt opptrekk. Spesielt Luca Paolini gjorde en kjempejobb.