Dette er den terrorsiktede nordmannen Anders Dale (35)

Den militante islamisten Anders Cameroon Østensvig Dale betegnes som en «svært farlig».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det klart at PST over lengre tid har etterforsket Anders Cameroon Østenvig Dale (35), som amerikanske myndigheter har satt på sin terrorliste.

– Vi bekrefter at vi har en pågående etterforskning mot nordmannen som er terrorlistet av USA, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, til TV 2.

Radikalisert i 2008

35-åringen er født av norske foreldre, og oppvokst på Nesodden. Han konverterte ifølge den britiske avisen Sunday Times til islam i 2008, og ble raskt radikalisert. 

Tidligere har det blitt hevdet at han var en del av det venstreradikale Blitz-miljøet i hovedstaden, men dette har blitt tilbakevist av Blitz

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser at han dro til Jemen for første gang i 2008. Han skal ha returnert flere ganger. I 2009 skal familien hans ifølge NRK ha kontaktet politiet, etter at 33-åringen deltok i flere voldelige demonstrasjoner mot blant annet Israels ambassade.

I slutten av 2011 dro han til Jemens hovedstad Sanaa, der han fikk terrortrening av al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Her skal han blant annet å fått opplæring i å lage bombebelter, improviserte bomber og større eksplosiver som bilbomber. 

Terrorforsker ved politihøgskolen, Cato Hemmingby, mener dette er en av de farligste delene av terrororganisasjonen. 

– Etter at de ble fordrevet fra områdene i Afghanistan og Pakistan, så er Jemen og Somalia de to nye kjerneområdene for al-Qaida. Etter 2009 har de vist seg som noen av de mer aktive óg farligste delene av nettverket, sier Hemmingby til TV 2.

Siste registrerte adresse på Dale er på Torshov i Oslo. Han er registrert utvandret fra Norge i februar i fjor. 

Ifølge amerikanske myndigheter befinner han seg fortsatt i Jemen. Han har flere aliaser, blant annet «Muslim Abu Abdurrahman», «Abu Abdurrahman the Norwegian» og «Abu Abdurrahman the Moroccan».

«Svært farlig»

TV 2 vet også at 35-åringen før han dro til Jemen gikk til store skritt for å slette eller skjule spor etter ham på internett. 

I 2012 ble han ettersøkt av flere lands etterretningstjenester, og betegnes som svært farlig. 

Da ble det fryktet at mannen skulle utføre et terrorangrep i forbindelse med OL i London. 

Ifølge VG er det lenge siden Dale har gitt livstegn fra seg, men han skal ha vært i kontakt med familien hjemme i Norge etter 2012. Politiets sikkerhetstjeneste har avhørt 35-åringens nærmeste familie i løpet av de siste årene.

Etterforsket i lengre tid

– Vi har jo holdepunkter som er tilstrekkelig i hvert fall for å si at han er en del av al-Qaida. Nøyaktig hva han gjør og hvor han befinner seg, ønsker jeg ikke å kommentere, sier fungerende assisterende sjef i PST, Thomas Blom til TV 2.

PST sier at de har etterforsket nordmannen i lengre tid, uavhengig av den amerikanske etterretningstjenesten.

– Vår etterforskning har pågått over tid, og vi har gjort våre egne vurderinger uavhengig av listeføring, selv om vi for så vidt deler mange av de bekymringene og det som er grunnlaget for selve listeføringen i USA.

Vestlige konvertitter ofte de farligste

En av grunnene til at han er verdifull for al-Qaida, er hans vestlige utseende, mener den tidligere journalisten og forfatteren Kjetil Stormark.

– Det blir oppfattet som verdifullt å rekruttere en personer med den type bakgrunn, sier Stormark til TV 2. 

Han påpeker at det er lettere å reise for konvertitter dersom han får en ny identitet.

– Det er óg grunnen til at vi ser at man lager videoer med personer med vestlig bakgrunn, slik at de profileres og løftes fram av ulike deler av al-Qaida for å kunne bidra til ytterligere rekruttering av personer med den type bakgrunn.

Stormark mener det ikke er unikt at en med vestlig bakgrunn får terrortrening av typen Anders Dale har fått. 

– Vi har sett mange andre som konverterer til islam og blir militante islamister. Det er ofte de som blir de farligste, fordi de føler at de må bevise at de er lojale mot den ene sanne sak. 

Dale ble tirsdag satt på en liste over spesielle globale terrorister av USAs utenriksminister John Kerry.

I kunngjøringen heter det blant annet at Dale har «utført, eller utgjør en stor risiko for å utføre terrorhandlinger som truer amerikanske borgere eller den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikk eller økonomien til USA»

Siktet etter terrorparagrafer

Onsdag ble det klart at PST har siktet mannen for overtredelse av flere terrorparagrafer.

– Vedkommende er mistenkt for overtredelse av straffelovens paragraf 147 a og siktet for paragraf 147 d, sier Alsén.

Paragraf 147 a vil si «en straffbar handling som [...] anses som en terrorhandling», og som kan straffes med fengsel i opptil 21 år.

Paragraf 147 d vil si «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Sistnevnte paragraf er den samme som norsk-chileneren Bastian Vasquez ble siktet for overtredelse av tidligere i juli, etter at han figurerte i en propagandavideo fra terrorgruppen ISIS, publisert på nettstedet LiveLeak.