David Perkins er foreløpig den eneste midtbanespilleren i stallen til Blackpool, som teller åtte mann. Foto: Scanpix.
David Perkins er foreløpig den eneste midtbanespilleren i stallen til Blackpool, som teller åtte mann. Foto: Scanpix.

Blackpool er blitt ligaens sirkus-klubb

Tabelltips Championship: Har åtte utespillere i stallen, ingen keeper og tippes på nedrykksplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med ChampionshipNorge.com:

24. plass: Jeg traff nesten blink med tabelltipset på Blackpool forrige sesong, men utover høsten så det ut som om The Seasiders skulle gjøre tipset til skamme.

Til tross for en haug med usikkerhetsmomenter før sesongstart, som for eksempel om Tom Ince ville forsvinne fra klubben, startet de meget bra. De siste signeringene kom på plass like før sesongen startet, og hvis de ikke hadde gjort det, ville ikke Blackpool hatt nok spillere til å stille med fullt lag.

Kanskje var det tilfeldig, men det virket som om Paul Ince hadde jobbet knallhardt med forsvarsspillet i løpet av sommerferien. Blackpool var bunnsolide, og midt i forsvarsrekken fant vi en fremragende Gary MacKenzie. Av Blackpools seks første ligakamper, endte hele fem av kampene med seier. Sesongens første nederlag kom i syvende serierunde da Millwall ble for sterke hjemme på The Den, men ingen av de syv neste kampene endte med tap.

Dermed hadde Blackpool bare ett nederlag på de fjorten første kampene, og de lå flott plassert i toppen av tabellen.

ÅTTE MANN: Spiller-troppen til Blackpool får du glatt inn på en A4-side.
ÅTTE MANN: Spiller-troppen til Blackpool får du glatt inn på en A4-side.

Det mest spesielle med denne fantastiske starten var kanskje det faktum at nesten samtlige kamper hadde vært av det jevne slaget. Gang på gang vippet marginene til The Seasiders fordel, og man kunne bare tenke seg hva som ville skje den dagen de ikke hadde Fru.Fortuna med på sin side lenger. Det fikk The Tangerines smertelig erfare, og fra 3.desember og frem til 11.mars vant de ikke en eneste kamp i ligaen. Hele sytten ligakamper på rad uten seier, og dermed falt de fra 4.plass og opprykkskamp, til 18.plass og nedrykksstrid.

Altomfotball.no: Alt om Championship.

I slutten av januar forsvant Paul Ince fra klubben etter en blanding av dårlige resultater og mye tull utenfor banen, og i stedet for å hente inn en erfaren manager, valgte styreformann Karl Oyston å gå for Barry Ferguson som spillende manager. Det ga ingen suksess, og Blackpool var strengt tatt elendige ut sesongen. Bare tre kamper ble vunnet i løpet av våren, og hadde sesongen vært litt lenger, er jeg ikke i tvil om at Blackpool ville spilt i League One neste sesong. Til slutt endte de på en 20. plass med to poeng ned til Doncaster Rovers som rykket ned.

Denne sommeren har Blackpool stukket av med det meste av oppmerksomheten i Championship, og det av helt feil grunner. De er blitt ligaens sirkusklubb, og det ser dessverre ikke ut som om det kommer til å ende godt for laget med de sjarmerende draktene.

Helt siden Blackpool var i Premier League har Oyston-familien som eier Blackpool valgt å prioritere seg selv og sine forretninger, i stedet for klubben de eier. Dette har ført til at The Seasiders ikke har fått nyte godt av pengene som de tjente i Premier League, og det hele har resultert i at klubben gradvis har blitt dårligere. De dårlige valgene fra ledersiden har kommet som perler på en snor, og et av deres valg kunne fort ha ført til nedrykk denne våren. Da Paul Ince forlot Blackpool i januar, kunne styreformann Karl Oyston hentet inn en erfaren manager til å lede klubben, men han valgte i stedet for å satse på klubbens midtbanespiller Barry Ferguson. Han hadde ingen erfaring som manager, men fikk likevel i oppgave å lede lagkameratene i det som ble en tøff kamp mot nedrykk.

Etter sesongslutt forlot nesten hele troppen klubben da deres kontrakter gikk ut, og The Seasiders ble sittende igjen med bare seks spillere. Inn kom Jose Riga som ny manager, etter at han hadde sikret plassen for Charlton Athletic i vår. Han har likevel ikke fått hentet inn støtteapparatet som han ønsker seg, og det har bare blitt signert to spillere så langt i sommer. Det betyr at klubben nå bare hare åtte spillere, noe som førte til at de dermed ble nødt til å utsette sesongoppkjøringen en uke. Når treningene endelig kom i gang, så det ut som en kompisgjeng som spilte fotball på løkken. Det kan ikke være særlig motiverende å være profesjonell fotballspiller når man knapt er tosifret antall spillere på treningene.

Oyston har som vanlig snøret igjen pengesekken, og Riga kommer nok bare til å få lov til å hente billige eller gratis spillere, og han kommer garantert ikke til å få lov til å gi ut store lønninger. Jeg vil bli overrasket hvis ikke Blackpool har ligaens laveste lønnsbudsjett denne sesongen, og da sier det seg selv at det blir vanskelig for Riga å hente inn kvalitetsspillere. Fansen er i harnisk over den elendige ledelsen av klubben, og det fikk man for eksempel se da de protesterte i en kamp mot Burnley i påsken. Supporterne som for ikke lenge siden levde ut drømmen i Premier League, opplever nå et mareritt som mest sannsynlig ender med tårer.

Keeper:

Matt Gilks kontrakt gikk ut etter forrige sesong, og Blackpool hadde nok ønske om å forlenge hans opphold på Bloomfield Road. Dessverre for The Seasiders hadde de ikke gode kort på hånd med tanke på interessen Gilks fikk fra større klubber. I begynnelsen av juli skrev Gilks under for Burnley og kommer mest sannsynlig til å være reservekeeper i Premier League denne sesongen. Ettersom begge reservekeeperne Tony Warner og Mark Halstead også forlot klubben da kontraktene deres gikk ut etter forrige sesong, betyr det at Blackpool i skrivende stund ikke har en eneste keeper i troppen.

Det nærmeste de kommer en målvakt er Connor Hunt som vokter buret på juniorlaget. Han fikk tilbud om profesjonell kontrakt tidligere i vår, og kommer nok til å være med førstelaget litt denne sesongen. Noen førstekeeper er han nok uansett langt fra å være klar for. Med all respekt for den talentfulle Hunt, ville det vært galskap å satse på han som førstevalg mellom stengene allerede nå.

Forsvar:

Tony McMahon er en av tre forsvarsspillere i Blackpool.
Tony McMahon er en av tre forsvarsspillere i Blackpool.

I forsvar har Blackpool tre spillere på bok. Gary MacKenzie kom til MK Dons da han forlot Dundee FC og skotsk fotball tilbake i 2010. I League One gjorde han sakene sine bra, og Paul Ince hentet han inn på lån til Blackpool helt på tampen av 2012/13- sesongen. Han presterte svært bra allerede da, og scoret to mål før sesongslutt. I fjor sommer ble han hentet permanent til The Seasiders, og en stund så det ut som om han kunne være sommerens aller beste signering i Championship. MacKenzie var nemlig helt fantastisk i fjor høst da Blackpool imponerte med bunnsolid forsvarsspill, og med en gang han gikk glipp av kamper på grunn av skader og suspensjoner, begynte de å slippe inn mange mål. Han både scoret mål og ble kåret til banens beste spiller et par ganger i løpet av høsten, men etter halvspilt sesong ble MacKenzie en helt annnen spiller. Han gikk fra å være en solid bauta, til å bli et usikkerhetsmoment i forsvarsrekken til The Seasiders. Han hadde skylden i flere baklengsmål, og det så ikke ut som om han var i nærheten av Championship-nivå. Det blir spennende å se om MacKenzie klarer finne tilbake til høstformen når sesongen begynne igjen, for Blackpool har ikke råd til å ha en forsvarsspiller som gir bort flere mål grunnet lite konsentrasjon.

Tony McMahon ble Blackpools andre signering denne sommeren. Han var en del av Middlesbroughs fantastiske akademi og spilte sin første seniorfotball hos nettopp Boro. De første sesongene ble det bare innhopp og en kamp fra start i ny og ne, men etter et låneopphold i Sheffield Wednesday i starten av 2008/09-sesongen fikk han mer tillit på førstelaget. I de tre påfølgende sesongene fikk han rikelig med spilletid, før han skrev under for Sheffield United sommeren 2012 etter at han ikke fikk en ny kontrakt hos Middlesbrough. Der var han førstevalg på høyrebacken i halvannen sesong, før Blackpool hentet han til Bloomfield Road på lån i januar. Ikke lenge etterpå valgte Blackpool å gjøre overgangen permanent, og McMahon fikk atten kamper før sesongslutt.

Den siste forsvarsspilleren Blackpool har i troppen, er den 21 år gamle venstrebacken Charles Dunne. For fire år siden spilte han for det meste bare fotball i parken, men valgte da å prøvespille for ungdomslaget til Wycombe Wanderers. Der gjorde han det veldig bra, og ble belønnet med en ungdomskontrakt, før han ett år senere fikk sin første profesjonelle kontrakt. Totalt fikk han over førti kamper for The Chairboys før han ble snappet opp av Blackpool i fjor sommer. Som en del av avtalen ble Dunne lånt tilbake til Wycombe forrige sesong, men på slutten av høsten sørget et benbrudd for at han ikke fikk noe særlig med spilletid. Nå skal han muligens få spille fotball for Blackpool i Championship, til tross for at han bare så vidt fikk spille noe særlig for lag som nesten rykket ut av Football League forrige sesong.

Midtbane:

David Perkins er  Blackpools eneste midtbanespiller for tiden.
David Perkins er  Blackpools eneste midtbanespiller for tiden.

På midtbanen finner vi i skrivende stund bare én spiller. Det ligger med andre ord til rette for at hovedtrener Jose Riga kommer til å gå for en veldig spenstig 3-1-4 formasjon. David Perkins er en dyktig spiller som jeg virkelig har sansen for, men at han skal styre midtbanen alene for Blackpool tror jeg blir litt for vanskelig for han. Perkins ble hentet gratis fra Barnsley i januar, og har bare kontrakt ut denne kommende sesongen. Han har en herlig spillestil som enkelt gir han mange beundrere på tribunen. Han jobber nemlig utrettelig gjennom hele kampen, og det går alltid raskt både når han har ballen, og når han løper rundt uten ball. Han er som regel overalt på midtbanen, sånn sett er nok Perkins mannen jeg ville hatt på laget hvis jeg bare hadde hatt en midtbanespiller. Forrige sesong gikk han bare glipp av en kamp, og han kommer definitivt til å spille en viktig rolle for dette Blackpool-laget. Han kjennes godt igjen på sin lyse hårmanke, og han minner strengt tatt litt om H.P Baxxter i den tyske techno-gruppen Scooter.

Angrep:

Utrolig nok har ikke Blackpool store problemer på spissplass per dags dato. Halvparten av lagets åtte spillere er spisser, men strengt tatt er det bare Steven Davies som har potensial til å komme opp i et tosifret antall scoringer. Han ble hentet fra Bristol City for rundt £500k i fjor sommer, men ble alt annet enn en suksess i sin første sesong på Bloomfield Road. Han scoret i debuten mot Doncaster Rovers, men bare to mål i resten av sesongen førte til at han ved enkelte kamper fikk kjenne på vreden fra sine egne supportere.

Davies er født og oppvokst i Liverpool, og startet sin karriere i Merceyside-klubben Tranmere Rovers. Han scoret bare fem mål på de seksti kampene han fikk i Rovers, men ble likevel hentet til Derby County sommeren 2008 da hans kontrakt med Rovers gikk ut. I hans tre første sesonger på Pride Park scoret han bare åtte mål, men i 2011/12-sesongen tok han seg sammen foran mål. Han endte opp som klubbens toppscorer med tolv mål, men da han avslo et tilbud om en ny treårskontrakt den påfølgende sommeren, valgte Nigel Clough å sette han på overgangslisten. Da hentet Bristol City han til Ashton Gate for rundt £750k, og der fortsatte han sin fine form fra sesongen i forveien. Han scoret tretten mål for City i sesongen som dessverre endte med nedrykk, og nedturen fortsatte som nevnt i Blackpool hvor han bare scoret tre mål på en sesong.

Hvis ikke Blackpool henter inn en kvalitetsspiss i løpet av sommeren, vil de være avhengig av at Davies finner tilbake til formen fra 2012/13-sesongen. Tom Barkhuizen er en spiller som Blackpool-fansen har stor tro på, spesielt på grunn av hans lokale røtter. Han er født og oppvokst i Blackpool, og kom til klubben da han var 16 år. Før det hadde han spilt ungdomsfotball for Blackpool Rangers. Spissen har nå blitt 21 år gammel og det er på tide å vise at han er god nok for dette nivået. Han har ved enkelte anledninger vist glimt av fantastiske ferdigheter, men har fortsatt ikke klart å vise dette over tid. Forrige sesong ble også ødelagt av en del skader, men flere av skadene var av det uheldige slaget, og trenger ikke bety at han er spesielt skadeplaget. Totalt fikk han tolv kamper i ligaen forrige sesong, men det ble bare én scoring.

Bobby Grant ble hentet i fjor sommer etter en meget imponerende sesong på Spotland med Rochdale. Han scoret 16 mål på 28 kamper, og valgte da å be om å få lov til å forlate klubben. Blackpool tok sjansen på den 24 år gamle spissen, men det i ettertid kan man trygt si at de sannsynligvis gjorde en feil ved å gjøre det. Han fikk bare fem kamper for The Seasiders forrige sesong, og i tre av kampene ble han brukt på venstrekanten. Etter skadeproblemer og lite spilletid, valgte han å gå på lån til League Two-klubben Fleetwood Town i slutten av februar. Der pådro han seg en ny skade i debuten, og fikk ikke flere kamper resten av sesongen. Derfor blir det både spennende å se om han kan holde seg skadefri, samtidig som det ikke er noe som tyder på at han faktisk skal være god nok til å holde nivået i Championship. Bare to ganger i sin karriere har han scoret mer enn ti mål i en sesong, og det har vært i League One og League Two.

Jose Riga er ny manager for Blackpool. Nå må han handle spillere. Fort.
Jose Riga er ny manager for Blackpool. Nå må han handle spillere. Fort.

Den andre spilleren som ble hentet i sommer og som gjorde at antallet Blackpool-spillere gikk opp i åtte, er den estiske landslagsspissen Sergei Zenjov. Han ble hentet fra den ukrainske klubben FC Karpaty Lviv, hvor han tilbrakte over seks sesonger uten å imponere noe særlig. Han scoret totalt 23 mål på 139 kamper, og klarte aldri score mer enn ni mål på en sesong. Den eneste gangen i karrieren han har scoret tosifret antall mål, var da han spilte for den estiske toppklubben FC TVMK Tallinn tilbake i 2007. På det estiske landslaget har han spilt 33 kamper, hvor hans høydepunkt kom i 2010 da han sendte Estland i ledelsen mot Italia i EM-kvalifiseringen, i en kamp som til slutt endte med 1-2 tap. Det er ingenting med karrieren til Zenjov som tyder på at han skal tilføre noe på dette nivået, og jeg kan ikke helt forstå hvorfor i alle dager de har hentet han til England.

Trener:

Spillende manager Barry Ferguson fikk ikke fornyet kontrakten sin og forlot dermed klubben etter sesongslutt, og skal nå lede den skotske League Two-klubben Clyde. Det betydde at styreformann Karl Oyston måtte ut på trenerjakt før han kunne ta ferie. I begynnelsen av mai lovet han Blackpool-fansen at en ny hovedtrener ville være på plass innen syv til ti dager, men det var en frist han på ingen måter klarte holde. Etterhvert gikk det rykter om at Oyston tok med seg en lokal journalist da han skulle intervjue kandidater til den ledige trenerjobben, men det har foreløpig ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Karl Oyston, Blackpool-eier.
Karl Oyston, Blackpool-eier.

Utover juni måned ble det mer og mer klart at valget hadde falt på den belgiske treneren Jose Riga, som vi ble kjent med i vår da han ledet Charlton Athletic til sikker plass i Championship. Den 11. juni ble Riga presentert som ny sjef på Bloomfield Road, og da hadde det gått mye lenger enn en måned siden Oyston lovet at en ny hovedtrener ville være på plass innen kort tid. Riga er en veldig spennende hovedtrener, som i motsetning til de fleste andre på dette nivået, ikke har en spesielt imponerende spillerkarriere å se tilbake på. Han spilte for de belgiske klubben C.S Vise og JS Haccourt på 70- og 80-tallet. I sistnevnte klubb fikk han sine første erfaringer med hva trenerjobben hadde å by på, og han ledet Haccourt i fem år før turen gikk videre til Espanola Liege. Der var han i fire år før han returnerte til C.S Vise, som han tidligere hadde spilt for i nesten ti år. Etter det gikk turen til Sprimont Comblain Sport og R.A.E.C Mons, før hans store trenergjennombrudd kom i 2011.

Han var da en del av støtteapparatet til Standard Liege, og fikk overraskende prøve seg som hovedtrener for den belgiske storklubben da nåværende Charlton-eier Roland Duchatelet ble ny eier i klubben. Han var trener i Standard Liege i en sesong, og på den sesongen gikk de helt til kvartfinalen i Europa League. Gleden over suksess i Europa ble derimot ikke stor ettersom de trynet skikkelig i hjemlig liga. De endte på en 5. plass i ligaen og klarte dermed ikke kvalifisere seg for spill på kontinentet den kommende sesongen. På grunn av dette valgte Riga å forlate klubben til fordel for det kjente Aspire Acadamy i Qatar, hvor de jobber hardt med å fostre frem dyktige spillere foran VM i 2022.

Etter mye sol og erfaringer i Qatar, har han hatt selveste AC Milan som arbeidsgiver, og der har han jobbet med ungdomsavdelingen til den italienske storklubben. Dette gjorde han frem til Charlton hentet han til England i vår, og der sikret han en ny sesong for The Addicks i Championship. Det var jobben han ble hentet til klubben for å gjøre, men til tross for det så ikke hans Charlton-mannskap veldig solide ut til tider. Som for eksempel da de tapte 1-2 hjemme mot Barnsley, og 1-3 hjemme mot Blackburn Rovers. Det blir interessant å se om han kan få suksess med et Blackpool-lag som ikke har alt på stell utenfor banen for tiden. Skulle han derimot mislykkes, trenger han ikke henge med hodet av den grunn. Han er nemlig utdannet innenfor IT, og har over tjue år med erfaring fra jobb i IT-bransjen.

Overganger:

Det er liten tvil om at Blackpool kommer til å være et av de mest aktive lagene på overgangsmarkedet denne sommeren. Med bare åtte spillere i troppen, er de nødt til å hente inn minst ti spillere i løpet av de neste tre ukene for å kunne stille fullt lag i første serierunde. Ettersom flere av de åtte spillerne de har til rådighet nå muligens ikke er gode nok på dette nivået, skal man ikke se bort fra at Blackpool blir nødt til å hente inn mange flere enn ti spillere.

En del kommer nok til å bli hentet på lån, og spesielt på lånemarkedet er de nødt til å opptre klokt. Bortsett fra lån, blir det nok klubbløse spillere, samt billige signeringer som kommer til Bloomfield Road. Med lavt lønnsbudsjett, spørs det om de klarer finne noe særlig bra blant de klubbløse spillerne. Av spillerne som har forlatt klubben etter sesongslutt, er det bare Farius Haroun og og Ángel Martínez som muligens kommer til å fortsette. Begge er teknisk sett klubbløse, men i skrivende stund er førstnevnte på prøvespill og Martínez vurderer fortsatt et kontraktstilbud som klubben har gitt til han. I tillegg skal den tidligere Barnsley-spilleren Jacob Mellis være på prøvespill, og det ville vært en god signering.

Med nesten tretti spillere ut av klubben foran denne sesongen, og bare to spillere inn, kan man enkelt konkludere med at Blackpool har blitt kraftig svekket foran den nye sesongen. Dog blir det svært spennende å se hva slags kaniner Jose Riga klarer dra ut av hatten før sesongen starter.

Vurdering:

Blackpool er det letteste laget å plassere i tabelltipsene denne sommeren. De har alle ingrediensene som trengs for å få en fiaskosesong, og da er det vanskelig å se hvordan de skal klare unngå nedrykk. De har en trener som ikke har overbevist meg, ikke nok spillere til å stille lag, et stramt budsjett og dårlig stemning i klubben.

Det er selvsagt vanskelig å vurdere Blackpool skikkelig ettersom de kommer til å hente inn et tosifret antall spillere før sesongen starter, men jeg tviler på at de får inn skikkelige kvalitetsspillere. Derfor klarer jeg ikke se hvordan dette skal ende med annet enn jumboplass i Championship denne sesongen.

Spådom: 24.plass