Tysklands store helt: Mario Götze avgjorde VM-finalen

– Jeg visste ikke helt hva som skjedde. Jeg bare skjøt.

Tyskland 1-0 Argentina (etter ekstraomganger)

Begge lag hadde store sjanser. Begge lag ga alt i duellene.

Men for tredje VM-finale på rad måtte det ekstraomganger til for å skille lagene.

Der dukket Mario Götze opp.

22-åringen dempet ballen på brystet og satte inn vinnermålet i en høydramatisk VM-finale. 

– Jeg visste ikke helt hva som skjedde. Jeg bare skjøt. Det er helt utrolig. Jeg klarer ikke å beskrive det, sa en overlykkelig matchvinner etter kampen.

– Verdig vinner

Fotballstormakten hadde ikke vunnet VM siden 1990. 

De tapte finalen i 2002, og var svært nær en finale også på hjemmebane i 2006. I kveld ble det full klaff.

– Dette var en høyst verdig vinner av et fantastisk VM, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre direkte etter kampslutt.

– Tyskland har vært laget med mest eget spill i løpet av turneringen. De har vært offensive, konstruktive og forsøkt å vinne samtlige kamper gjennom en dominerende stil. Dette er i aller høyeste grad en verdig vinner, fortsetter han.

Petter Myhre er godt fornøyd med kveldens forestilling

– Det var en underholdende kamp. Vi ser tydelig at det er to gode lag, som begge skaper sjanser. Det er ikke bare en verdig vinner, men også en verdig finale.

Petter Myhre har kommentert en rekke kamper for TV 2 i Brasil og har aldri vært med på noe større.

– For meg er dette tidenes VM. Det er med god margin de beste opplevelsene jeg har hatt, både underholdningsmessig og med tanke på atmosfære. 

Knuste argentinere

Alejandro Sabella var førstemann til presserommet etter kampen. 

Argentinas trener var rolig, men naturlig nok svært skuffet. Han følte de kunne vunnet kampen.

– Vi måtte gjøre en perfekt kamp, men vi manglet effektiviteten foran mål, erkjente han.

– Hvordan er stemningen i garderoben nå?

– Den er naturlig nok ikke god. De er bitre og svært lei seg. Det er jeg også. Vi hadde en drøm om å vinne dette, men jeg er stolt over det de har gjort. De ga alt og kan se seg selv i speilet uten å skamme seg, sa Sabella.

Sabella forlot pressekonferansen til applaus fra journalistene. På veien leverte han en sympatisk melding til de nybakte verdensmesterne.

– Gratulerer til Tyskland. Det er alt jeg kan si. De har levert et ekstraordinært VM.

Ekstatiske tyskere

Kaptein Philipp Lahm fikk æren av å løfte pokalen for Tyskland. Den æren har han ventet lenge på å få.

– Det er helt utrolig hva vi har oppnådd. Vi har forbedret oss gjennom hele turneringen og lot oss ikke bli trykket ned når ting kladdet. I stedet fortsatte vi å gjøre det vi hadde planlagt. Nå står vi her som verdensmestere. Det er en utrolig følelse.

Manuel Neuer var minst like lykkelig.

– Det er helt utrolig. Laget har gjort en fantastisk jobb, men ikke bare spillerne. Støtteapparatet fortjener også ros for jobben de har gjort. 

Mange gir også nettopp Joachim Löw æren for den tyske fremgangen.

– Vi startet dette prosjektet for ti år siden og det som skjedde i dag er et resultat av mange års hardt arbeid. Det startet med Jürgen Klinsmann og siden har vi gjort kontinuerlige fremskritt med hardt arbeid og tro på prosjektet. Lagmoralen de har utviklet er intet annet enn utrolig, sa Löw etter kampen.

Overraskelse i Tysklands ellever

Sami Khedira ble skadet under oppvarming og måtte erstattes like før kampstart.

Valget var av den vågale sorten: Borussia Mönchengladbach-spiller Christoph Kramer (23) fikk spille VM-finale - etter kun fire landskamper tidligere.

Kramer var ikke med i den opprinnelige 30-mannstroppen, men like før mesterskapet bestemte Joachim Löw seg for å droppe André Hahn og gjøre plass til Kramer. 

Hos Argentina var det ingen store overraskelser. Ángel di María ble ikke klar etter skaden, og måtte innfinne seg med å ta plass ved sidelinjen. Ezequiel Lavezzi fikk dermed starte VM-finalen.

Higuain sløste bort kjempesjanse

Tyskland åpnet best, men på kontringer fikk de kjenne at det ikke akkurat kom til å bli en enkel finalekamp.

Både Messi og Lavezzi angrep det tyske midtforsvaret på fart, og særlig Hummels så ut til å slite.

Det var imidlertid en kjempetabbe fra Toni Kroos, ikke tempoproblemer, som skulle sende Gonzalo Higuaín alene med Manuel Neuer. 

Midtbanestrategen headet tilbake i retning av sin keeper, men verken utførelsen eller timingen var god. Higuaín lå nemlig og jaktet mellom Tysklands forsvar og keeper, og kom alene med Neuer.

Heldigvis for Kroos hadde også Higuaín store problemer med både utførelse og timing. Superspissen sendte ballen håpløst utenfor.

Halvtimen inn i kampen skulle Gonzalo Higuaín få slippe jubelen løs. Problemet denne gangen var at han ble vinket av for å stå en drøy meter i offside.

Knallharde taklinger

Det gikk hett for seg i finalen.

Nevnte Kramer måtte forlate banen etter å ha blitt smadret av Garays skulder. André Schürrle kom inn for unggutten og var nær ved å sende Tyskland i ledelsen ti minutter før pause.

Höwedes fikk gult kort etter å ha stemplet Zabaleta høyt på låret. Nicola Rizzoli kunne meget vel gitt rødt kort uten at noen kunne klaget på det.

Messi kom deretter nært et ledermål, men det var Tyskland som skulle komme nærmest i førsteomgang. Helt på tampen av omgangen raget Höwedes høyest og headet i stolpen. På returen så det også farlig ut, men Thomas Müller ble korrekt avblåst for offside. 

Messi nær

I begynnelsen av andre omgang var Argentina nær ved flere anledninger. Særlig da Lionel Messi ble sendt på løp inn bak Tysklands forsvarsrekke.

Fra noe skrå vinkel plasserte han avslutningen få centimetere utenfor Neuers venstre stolpe.

Deretter ble det ordentlig kontroversielt da Manuel Neuer tilsynelatende bestemte seg for å kopiere landsmannen Toni Schumacher fra VM-semifinalen i 1982.

Den tyske målvakten kom ut i voldsom fart og nærmest overfalt Gonzalo Higuaín. Utrolig nok presterte den italienske dommer Nicola Rizzoli å gi frisparket til Tyskland.

Deretter overtok også Tyskland mer og mer av kampen, uten at de nødvendigvis klarte å komme til de helt store sjansene.

Blodige ekstraomganger

For tredje VM-finale på rad måtte det ekstraomganger til for å skille lagene. Der virket begge lagene like skarpe.

Først kom Schürrle nær en avgjørelse, men en kombinasjon av dårlig førsteberøring og et trangt straffefelt gjorde at sjansen rant ut i sanden.

Deretter kom Palacio fri og forsøkte en lobb på Manuel Neuer. Ballen pakket utenfor.

Det sendte tankene til semfinalen, hvor Palacio hadde en nesten identisk mulighet med like dårlig utnyttelse.

De to lagene fortsatte å gå hardt til i duellene, noe særlig Bastian Schweinsteiger fikk erfare. Agüero, som allerede hadde gult kort, traff midtbanespilleren med en knyttneve i hodeduell, og tyskeren måtte ut til behandling med blodet fossende nedover kinnet.

Så falt avgjørelsen.

Helten Götze

Åtte minutter før slutten av andre ekstraomgang landet ballen hos Mario Götze. Stortalentet dempet ballen på brystet og kastet seg rundt.

Ballen havnet i nettet og 112 minutter med nerver ble sluppet løs. I form av glede for tyskerne, og sorg for argentinerne.

Argentina forsøkte desperat å få utligningen, men etter 120 minutter med utmattende VM-fotball, blåste Nicola Rizzoli av.

Og tyskerne kunne endelig slippe jubelen løs. For fjerde gang i VM-historien.

– Det er en helt utrolig følelse. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det. Jeg visste ikke hva som skjedde og sendte bare avgårde et skudd. For oss har drømmen nå blitt til virkelighet, sa helten etter kampen.