FRANSKE HÅP: Tony Gallopin sykler i gult på nasjonaldagen. Thibaut Pinot (innfelt) er et av de største franske håpene for etappeseier.
FRANSKE HÅP: Tony Gallopin sykler i gult på nasjonaldagen. Thibaut Pinot (innfelt) er et av de største franske håpene for etappeseier.

– Kan nesten ikke skjønne rekkevidden av fransk suksess på denne dagen

Lite er større for en franskmann enn å vinne en Tour de France-etappe på nasjonaldagen. Det er de også ganske gode til. 

– Det var Bastilledagen, og utrolig mye folk var langs veien. Alle heiet på meg. Jeg ble utrolig motivert og emosjonell, for jeg gjorde så mange landsmenn stolte av å være fransk. Det er et av de beste øyeblikkene i min karrière.

Bernard Thévenet detroniserte Eddy Merckx, vant Tour de France to ganger, og vant i tillegg Vuelta a España i sin fornemme karrière. Likevel er det en etappeseier i 1975 han holder som et av sine aller største øyeblikk. Etappen gikk nemlig 14. juli, på selveste Bastilledagen, Frankrikes nasjonaldag. 

Ingenting er større enn det for franske syklister.

– Kan nesten ikke skjønne rekkevidden av det
Årets etappe på 14. juli går fra Mulhouse til La Planche des Belles Filles.

Med syv stigninger, fire av de førstekategorier, og målgang på 1035 meter, er det den første virkelige testen for Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Richie Porte, Alejandro Valverde og de andre som fortsatt har et håp om å stå igjen i Paris med gult over skuldrene. 

Men bak kampen om sammenlagttriumfen vil de franske lagene og syklistene kjempe en desperat kamp om etappeseieren. 

Statistikken har de på sin side. 90 etapper har blitt holdt på 14. juli. Frankrike har vunnet 31 av de. Det er hele 14 ganger mer enn nummer to på listen.

Se oversikt over vinnerne på 14. juli i faktaboksen til høyre!

En som dog ikke trenger å stresse nevneverdig for å vinne etappen er Tony Gallopin. Lotto-Belisol-rytteren sikret seg den gule trøyen på søndag og kan vente seg en hyllest fra tilskuerne i samtlige 161,5 kilometer.

- For en franskmann er det fantastisk å sykle med gul trøye 14.juli. Vi kan nesten ikke skjønne rekkevidden av at en franskmann får kjøre med gul trøye på Bastille-dagen. De har savnet en sammenlagtrytter siden Laurent Fignon. Nå har de en franskmann som leder Tour de France etter over en uke, selv om jeg tror Gallopin vil miste trøyen ganske fort, sier Dag Otto Lauritzen. 

– Noe man drømmer om
Lauritzen bør vite hva han prater om.

Ett-tallet ved siden av «Norge» i faktaboksen står nemlig den nåværende TV 2-eksperten for. Han syklet ikke i gult på Bastilledagen, men han vant sin eneste Tour-etappe på den datoen i 1987 på Luz Ardiden - et av de mer mytiske fjellene i Pyreneene. 

Gallopins største seier så langt i sin karrière, endagsløpet Clásica San Sebastián, tok han bare et par timers kjøretur unna Luz Ardiden. På mandag handler det nok mer om å nyte dagen enn å prøve å overgå den bragden.

- Det er fantastisk å ha den gule trøyen. Det er noe man bare drømmer om. Jeg gjorde mitt beste på åpningsetappene, for jeg visste det ville bli en mulighet for å bli med i brudd. I dag vil jeg prøve å nyte å kjøre i den gule trøyen på Bastilledagen. Det kommer til å bli tøft, men det er utrolig å kjøre i den gule trøyen på nasjonaldagen. Akkurat nå er jeg veldig fornøyd, så får vi se hva som skjer på etappen, sier franskmannen.

Ifølge Johan Kaggestad er det bare å glede seg.

- Det betyr voldsomt mye. Det kommer til å være mange mennesker langs løypen i morgen. De vet at det er en franskmann i gul trøye. Han kommer til å bli hyllet fra start til mål, sier TV 2-kommentatoren.

– Pekte meg ut denne etappen for lenge siden
Gallopin er dog ikke den franskmennene vil sette sin lit til for å sette en stopper for den lengste rekken uten hjemmeseier på nasjonaldagen.

De har kanskje vunnet flest etapper 14. juli, men sist gang var helt tilbake i 2005. Så lenge har Frankrike aldri tidligere gått uten triumf på Bastilledagen.

Romain Bardet og Thibaut Pinot blir levnet størst sjanse av bookmakerne, og sistnevnte har en ekstra grunn (om det skulle være nødvendig) til å jakte seier i morgen.

Den klatreglade, men fartredde 24-åringen er født i landsbyen Mélisey. Det er cirka 18 kilometer fra dagens neste siste stigning, Col de Chevrères - eller «vesle Col du Galibier», som de lokale kaller den. 

– Jeg har tenkt mye på denne etappen. Jeg ser frem til en fantastisk og solrik 14. juli i mine hjemtrakter. Jeg pekte meg ut denne etappen for lenge siden - men det gjorde nok mange andre også. Etappen er en av de hardeste i årets Tour, sier Pinot til FDJ.fr.

Etter Col de Chevrères venter dagens siste stigning: La Planche des Belles Filles. 

Førstekategoristigningen er med i Touren bare for andre gang. Første gang var i 2012 - da vant Chris Froome. Beste franskmann da? Pierre Rolland på syvendeplass. Åtte plasser lenger bak fulgte Pinot.