FÅR TI: Messi ti på skalaen, og Neuer ni. Foto: Scanpix/montasje.
FÅR TI: Messi ti på skalaen, og Neuer ni. Foto: Scanpix/montasje.

– Kun Lionel Messi får ti på skalaen

Kim Robin Haugen har vurdert Tyskland og Argentina - spiller for spiller. Sjekk vurderingen og si din mening!

Snart smeller det på legendariske Maracana stadion i Rio De Janeiro. Tyskland - Argentina jakter henholdsvis sitt fjerde og tredje VM trofee, i et mesterskap som går inn i historiebøkene som et av de beste til dags dato.

Begge lag mønstrer spillere av svært høy kvalitet, uavhengig av om enkeltspillere er mislikt fordi de kanskje spiller på et klubblag man på ingen måte liker!

Jeg har tatt for meg begge lag, satt opp de elleve jeg tror starter for de respektive lag og gitt hver enkelt spiller karakter på skalaen 1-10. Jeg har lagt mest vekt på hvordan de faktisk presterer pr. dags dato, men også noe med tanke på hvor kapable de kan være. Noen vil kanskje reagere på at alle spillere får høye karakterer, men det er ikke merkelig for meg. De spiller på verdens to beste landslag og det er på ingen måter tilfeldig i forhold til deres kvaliteter, såpass tillit bør man gi Low og Sabella, som tross alt har litt bedre grunnlag enn oss her hjemme, når de tar ut sine spillere.

Før kampen er det usikkerhet rundt skader hos Hummels, Mascherano og Di Maria, særlig hos sistnevnte. Dette kan selvsagt bety at vi vil få se enkelte rokkeringer på lagene, som f. eks at Mertesacker, Lavezzi og Perez starter, men jeg vil bli overrasket om det er store avvik fra det jeg ellers har satt opp.

Mine vurderinger og karakterer er selvfølgelig høyst subjektive, slik vil det alltid være. Så er du rykende uenig, ja pust dypt og tenk at dette bare er en vurdering blant veldig mange der ute.

Tyskland:

Manuel Neuer 28 / B. Munchen: 9
– Verdens beste keeper. Svært god på streken, sikker i feltarbeidet. Glimrende sweeper, kommuniserer godt og har et stødig tilslag. Gjør sjelden feil. og har naturlig autoritet.

Benedikt Howedes 26 / Schalke 04: 7
– Primært midstopper, der ville han fått 8. Løst oppgaven på venstreback bra. Leser spillet svært godt. Sterk 1 mot 1. Lederskikkelse. Kan bli bedre i pasningsspillet.

Mats Hummels 25 / B. Dortmund: 9
– Verdens beste stopper sammen med Silva. God i lufta, meget sterk i duellspillet. Leser spillet godt og posisjonerer seg riktig, noe som dekker over for et middels tempo.

Jerome Boateng 25 / B. Munchen: 8
– Anvendelig forsvarsspiller. Inn i midtforsvaret for Mertesacker. Stor duellkraft med sine 1.92. Bra tempo og stor innsats. Kan til tider slite litt med posisjoneringen.

Phillipe Lahm 30 / B. Munchen: 9
– En av verdens beste høyrebacker gjennom alle tider. Kaptein og over 100 landskamper. Rask, god med ball, vanskelig å passere, svært klok spiller.

Sami Khëdira 27 / Real Madrid: 8
– Imponerende comeback etter langtidsskade. Boks til boks spiller som dekker store rom. Kvikk og mobil med et godt skudd.

Bastian Schweinsteiger 29 / B. Munchen: 8
– Enorm rutine med over 100 landskamper. Gode pasninger, tungt skudd, farlig på dødballer og sterk i posisjoneringene. Styrende kraft på midten for Tyskland.

Mesut Özil 25 / Arsenal: 7
– Uomtvistelig talent, men et skuffende VM for undertegnede. Vanvittige ferdigheter med ball, ser åpninger der andre tror døra er stengt. Tilrettelegger av ypperste klasse når han vil...

Toni Kross 24 / B. Munchen: 9
– Har det meste i seg for å bli en av de største tyske spillerne. Tungt skudd, strør om seg med klassepasninger, målfarlig, bevegelig og smart. Nesten komplett midtbanespiller.

Thomas Muller 24 / B. Munchen: 9
– På god vei til å bli mestscorende i VM historien i en alder av 24! Svært anvendelig. Smart spiller med stor arbeidskapasitet. God tilrettelegger og ikke minst avslutter. Kan virke usynlig, men slår til når man minst aner det.

Miroslav Klose 36 / Lazio: 7
– Toppscorer i VM gjennom alle tider (16 mål). Enorm erfaring med sine 36 år og snart 150 landskamper. Hardtarbeidende og ærlig spiller. Svært god i lufta og ofte på rett plass til rett tid. Er til en viss grad avhenig av de rette ballene, da han ikke er den typiske spilleren som drar av motstander med finter eller rykk.

Argentina:

Sergio Romero 27 / Sampdoria: 7
– Godt VM av Romero. Avgjørende i semifinalen mot Nederland hvor han reddet straffer fra Vlaar og Sneijder. Stor rekkevidde og god skuddstopper.

Marcos Rojo 24 / Sporting: 7
– Svært spennende sideback med stor duellkraft og generelt gode ferdigheter. Slitt litt med småskader. Kan også spille midtstopper.

Ezequiel Garay 27 / Zenit: 8
– Meget god midtstopper som endelig har fått det definitive gjennombruddet på landslaget. Nylig signert for russiske Zenit fra Benfica. Uforståelig at ikke større klubber hentet han. Meget god i lufta. Sterk i duellene og lederskikkelse. Alle forutsetninger for å bli en 9 på skalaen.

Martin Demichelis 33 / Man City: 8
– En spiller som mange av mine kollegaer, samt premier league supportere i tabloid og lettvint stil liker å kritisere. Meget god etter at han kom inn for Fernandez på laget. Sterk sesongavslutning i England. Bøttevis med kamper og trofeer for Bayern Munchen. God til å lese spillet, sterk i lufta og farlig på dødballer. Blitt flinkere til å kamuflere manglende tempo.

Pablo Zabaleta 29 / Man City: 8
– Klassespiller med stor erfaring fra spill i Argentina, Spania og England. Stor løpskraft. God en mot en både offensivt og defensivt. Stor lagspiller.

Javier Mascherano 30 / Barcelona: 9
– Stor karriere med over 100 landskamper og spill i blant annet Liverpool og Barcelona. God som midtstopper, ennå bedre som defensivt midtbaneanker. Dekker svært store rom, god tackler, leser spillet og med utpregede lederegenskaper. Enorm kamp mot Nederland og det blir helt avgjørende for Argentina at Mascherano fungere mot Tyskland.

Lucas Biglia 28 / Lazio: 8
– Etter mitt syn en svært undervurdert spiller. Sterkt innhopp mot Sveits som ga han startplass mot Belgia og holder Gago ute av laget. Stor arbeidskapasitet, fin pasningsfot, lederegenskaper og gir rom til en spiller som Di Maria.

Angel di Maria 26 / Real Madrid: 8
– Har kapasitet til å lukte på en 9'er, men ikke overbevist i VM. God til å føre ball og utfordre i stor fart, tilrettelegger og med evne til å binde opp forsvarsspillere som igjen frigjør medspillere. Svært viktig for Argentina at di Maria blir spilleklar til finalen.

Sergio «Kun» Agüero 26 / Man City: 8
– Nok en spiller som har kapasitet til en 9'er på skalaen. Mange vil sikkert spørre hvorfor han ikke får dette når Muller og Kroos gjør det. Aguero har slitt med skader og er for øyeblikket et godt stykke unna det absolutte toppnivået, som udiskutabelt er verdensklasse. Svært målfarlig og scorer i nesten annen hver kamp for Argentina. Aguero er sterk, rask, god til å skjerme ballen og jobber hardt. Hvis han starter, har han kvaliteter til å lykkes mot en hver forsvarsspiller.

Gonzalo Higuain 26 / Napoli: 7
– I utgangspunktet en meget god angriper med sterkt scoringssnitt både på klubb og landslag. Jobber hardt, men har ikke vært sylskarp foran kassa. Viktig for Argentina at Higuain fungerer, særlig med spørsmålstegn rundt Di Maria og Agüero.

Lionel Messi 27 / Barcelona: 10
– En av verdens beste spillere gjennom alle tider, ferdig snakket. Fantastisk balanse, teknikk og ballkontroll. Svært målfarlig og med et rykk som er meget vanskelig å forsvare seg mot. Vunnet alt mulig på klubbnivå. Mange mener at en VM tittel vil føre han forbi Diego Maradona som den største. Vi får vente å se....

Uenig, enig ? Si din mening, jeg svarer!