TATT FOR DOPING: Men ingen visste om det - før nå. Denis Mentsjov mister derfor pallplassen sin fra Tour de France 2010. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
TATT FOR DOPING: Men ingen visste om det - før nå. Denis Mentsjov mister derfor pallplassen sin fra Tour de France 2010. Foto: AP Photo/Christophe Ena.

Mensjov fratatt pallplass i Tour de France 

– Dette ligner på Lance Armstrong-tiden. Man dekker over positive prøver, sier Mads Kaggestad.

En ny dopingskandale rammer sykkelsporten.

Lørdag ble et dokument fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) lagt ut på deres hjemmesider. Dokumentet inneholder en liste over dopingtatte utøvere - og der står en tidligere storrytter med pallplass i Tour de France oppført.

Han ble tatt våren 2013, men først nå får verden vite om det.

– Man dekker over positive prøver
Denis Mensjov er mannen - den store russiske syklisten som i sin aktive karrière blant annet vant Vuelta a España og Giro d'Italia.

I slutten av mai i fjor la den daværende Katjusja-rytteren opp. Ifølge ham selv skal det ha vært på grunn av en kneskade, men nå, som da, spekuleres det i om det var noe helt annet som fikk ham til å gi seg. 

Mensjov har nemlig blitt utestengt i to år for avvik i sitt biologiske pass. Utestengelsen strekker seg til 9. april 2015 - han ble altså utestengt litt over en måned før han la opp på grunn av «knesmerter» i fjor vår.

– Spørsmålet er jo hvor mange tråder Igor Makarov, lagsjefen i Katjusja, har trukket i. Han er en mektig mann i internasjonal sykkelpolitikk og russisk forretningsliv. Og ikke minst er han president i Det europeiske sykkelforbundet. Det er ikke nødvendigis en påstand fra meg om han har trukket i tråder - det er et spørsmål fra miljøet. Dette er utrolig alvorlig - det ligner på det vi så i Lance Armstrong-tiden. Man dekker altså over positive prøver. Han ble tvunget til å legge opp, men det ble ikke informert om den positive prøven, sier Mads Kaggestad, og legger til:

– Det er tydeligvis noen som har trukket i tråder her. Men hvem har så mye makt?

– Men kan Katjusja dekke over dette selv? Har ikke UCI en plikt til å informere om positive prøver?

– Man trodde jo at systemet var transparent og at prøver ble delt med uavhengige organer. Det her har tydeligvis gått under radaren. Straffen for ham ble jo å avbryte karrièren - han ble tydeligvis tvunget til det. Han har fått en straff, men ingen visste om det. Man skal jo vite om ryttere tester positivt. I stedet så bare «forsvinner» de, sier Kaggestad.

– Kan bli «blank» plass på pallen
Mensjov mister resultatene sine fra Tour de France 2009, 2010 og 2012.

I 2010 ble han nummer tre sammenlagt - bak Alberto Contador, som selv ble fratatt seieren på grunn av doping. 

I teorien skulle da Samuel Sánchez, som ble nummer tre det året, bevege seg opp til andreplass, mens Jurgen Van den Broeck, som ble nummer fire, bevege seg opp til tredje.

Enn så lenge er det usikkert om det faktisk skjer.

– Vi har akkurat fått informasjonen fra UCI. Vi har ennå ikke bestemt oss for hva vi skal gjøre. Det kan være det blir en «blank» plass på pallen, sier Mathieu Desplats i ASO, Tour de France-arrangøren.

Ryktene om at det var doping som fikk Mensjov til å gi seg svirret i fjor. 

Da benektet UCI at det var tilfellet.

– Det er ikke åpnet noen disiplinærsak på bakgrunn av det biologiske passet, sa en talsmann til Cycling Tips da.

I en kunngjøring på sin nettside lørdag kveld, skriver UCI:

«UCI kan bekrefte at de har ilagt den russiske syklisten Denis Mensjov en to år lang utestengelse etter å ha brutt dopingreglementet. Dette er basert på hans biologiske pass. Rytteren kan ikke sykle igjen før 9. april 2015, og er diskvalifisert fra Tour de France i 2009, 2010 og 2012 - konkurranser hvor tydelige avvik ble funnet. Saken ble påbegynt i 2013».

Les hele kunngjøringen her.