PÅ JAKT: Alberto Contador er blant dem som jakter Vincenzo Nibali i Tour-sammendraget. Her under den sjette etappen av Tour de France 2014. FOTO: AP Photo/Laurent Cipriani
PÅ JAKT: Alberto Contador er blant dem som jakter Vincenzo Nibali i Tour-sammendraget. Her under den sjette etappen av Tour de France 2014. FOTO: AP Photo/Laurent Cipriani

Nå kan «Haien» Nibali selv bli spist

Mange kommer til å glefse etter den gule ledertrøyen til Vincenzo Nibali. Tour-blogger Ole Kristian Stoltenberg går gjennom etappene som vil avgjøre Tour de France.

Etter syv etapper endrer Tour de France karakter. Når det gjelder sammendraget går vi fra å finne tapere til å begynne å kåre vinnere.

Det er haien fra Messina, Vincenzo Nibali, som leder i totalen før siste 2/3 av rittet. Det er bare å holde på hjelmen i Astana, nå begynner bakkene. Dermed vil de som har kommet helskinnet gjennom brostein og glatte veier, starte å sikle på ledertrøya til kapteinen på det kasakhstanske laget.

Astana er ganske sterke. Minus for laget med mannen i gult, siden Tanel Kangert gikk i bakken på slutten av fredagens etappe, skadeomfang foreløpig ukjent. Men Vincenzo Nibali har også danske Jakob Fuglsang med seg.

Syvendemann fra fjorårets Tour de France er verdt sitt O2-opptak ganger tusen i Kasakhstanske oljefat. I tillegg er rutinerte Michele Scarponi blant årets ni utvalgte, men er det noen som har sett Scarponi så langt i rittet..? I følge resultatlista er den tidligere Giro d’Italia-vinneren visstnok med i løpet fortsatt. Nå må du våkne Michele, jeg tror landsmann Nibali virkelig trenger deg de kommende dagene!

For angrepene vil komme. Astana er sterke og rutinerte, men det spørs om de klarer å styre dette like godt som Team SKY har gjort det de siste par utgavene.

Jeg tviler på det, men Nibali har en hyggelig ledelse etter en strålende brosteinsetappe, så jeg tror det blir action, jeg tror definitivt ingen venter til tempo nest siste dag for å knipe inn sekunder på italieneren. Jeg tror det blir et skikkelig fyrverkeri videre!

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor det smeller, men her er en liten titt på etapper som normalt sett vil prege kampen om sammenlagtseieren, og for en løype:

8. etappe: Med 26 kilometer igjen av denne lørdagsetappen må formen hos sammenlagtkapteinene begynne å vise seg. Det begynner å stige, tre bakker på menyen på slutten av etappen.

Totalt har disse tre bakkene tolv kilometer stigning med solid stigningsprosent. Siste bakke er bare 1,8 kilometer, men med hele 10,3% i snitt. Hørte jeg Alberto Contador..?

9. etappe: Har hele seks motbakker hvor det deles ut klatrepoeng, totalt 37,1 kilometer med kategoriserte stigninger. Men siste topp er 43 kilometer fra mål. Med mindre Nibali sprekker, han er nemlig veldig sterk utfor, er det like greit å vente med å angripe. Det lukter bruddseier på denne etappen med få endringer av betydning i sammendraget.

10. etappe: Bli ikke forundret om Astana-bilen sender ut et høylytt «MAYDAY» på denne etappen. Det er lagt opp til blodslit på Bastilledagen, 44 kilometer kategoriserte motbakker med bra snitt på stigningsprosenten. En haikjeft av en etappe skulle passe Nibali utfra kallenavnet, spørsmålet er om han tåler dette hardkjøret.

Første bakke starter allerede etter 20 kilometer, og herfra og inn går det enten rett opp eller rett ned de «siste» 140 kilometerne. Avsluttes med toppfinish. Vanskelig å spå, men her kommer noen til å sprekke…! Og rakner det litt for tidlig her, da er det ingen skam å bare snu.

11. etappe: Etter hviledagen kommer en middels kupert etappe. Siste (ikke kategoriserte) topp med cirka 15 kilometer igjen til mål. Utfor er som nevnt en styrke hos Nibali, og dette kan fort være dagen for brudd igjen, med ufarlige sammenlagtryttere. Men vi har sett de siste årene at det er ikke alltid det smeller på de tøffeste dagene.

Kanskje trår noen til mot de siste små toppene og kjører som gærne nedover. Jeg tviler, men kan gi noen små endringer i toppen av sammendraget.

12. etappe: Lightversjonen av 11. etappe. Har nesten mer troen på utbrytere, eller eventuelt Alexander Kristoff, enn noen av sammenlagtkanonene. Men tar denne etappen med her, siden det ikke er en klassisk flat spurtetappe.

13. etappe: Toppfinish til Chamrousse! Avsluttes med 18, 2 kilometer motbakke, stigningsprosent 7,3 i snitt. Du skal være i god form for å glede deg til en slik avslutning. Det er nesten nødt til å bli nye endringer i totalen.

14. etappe: 177 kilometer lang, omtrent uten en eneste slette! Tre lange fjell. Først Col du Lautaret til 2058 moh, en 34(!) kilometer lang stigning (3,9% i snitt). Deretter årets høyeste fjelltopp, Col d’Izoard med sine 2360 moh, motbakken er 19 kilometer lang og har snitt 6%.

Så avsluttes det med en toppfinish, Montée de Risoul (1855 moh) med 12,6 kilometer oppoverbakke og 6,9% i snitt. Du bør ha med deg slynge, mat og drikke selv i sofaen for å overleve denne monsteretappen! Eventuelt avtal langesone i stua med noen kjente.

16. etappe: Årets lengste med sine 237,5 kilometer. For de med ambisjoner i sammendraget handler det om Port de Balès (1755 moh)som kommer mot slutten. Med sine 11,7 kilometer motbakke og stigningsprosent på 7,7 er det et tøft fjell, men fra toppen og inn er det 21,5 kilometer nedover og lett kjørt. Kan bli action på begge sider av dette fjellet.

17. etappe: En ny haikjeft med tre førstekategori- og en HC-bakke. De drøye 39 kilometerne i motbakke på denne knallharde etappen har til sammen nesten 8 i snitt i stigningsprosent. Toppfinish, bør gi nye utslag i kampen om den gule trøya. Bakken til målgangen på Pla d’Adet er 10,2 kilometer lang med snitt 8,3%.

18. etappe: Jeg blir jo sliten av å skrive om alle disse fjellene! Har du lest helt hit, orker du resten. Avsluttes med toppfinish til Hautacam (13,6 km / 7,8%). Bare for å «varme opp» til finalen, passeres legendariske Col du Tourmalet på veien. 2115 meter over havet, bakken på 17,1 kilometer med snitt-stigningsprosent på 7,3.

20. etappe: Her avgjøres totalen, for de som fortsatt orker og er med. 54 kilometer lang og kupert tempo. Kampen mot klokka, mann mot mann, skjebnen i sammendraget rundt den 101. utgaven av Tour de France skal besegles.

Konklusjon: Jeg ser at Vincenzo Nibali sitter fint i det med sin ledelse, for eksempel på 2,37 til Alberto Contador, men her kan det skje utrolig mye. Personlig kjenner jeg melkesyra kommer snikende bare jeg tenker på hva som gjenstår av utfordringer på de neste fjorten etappene.

For ikke å snakke om gåsehuden! God fornøyelse!

PS: De øvrige etappene er omtalt i bloggen om Alexander Kristoff sine muligheter.