– Markedsverdien er tidoblet siden han forlot Vålerenga i vinter

Karlsen plukker ut spillere som har blitt hete på markedet i løpet av VM. 

Hvilke spillere har blitt hetere på overgangsmarkedet etter sin VM-deltakelse?

Få nordmenn kan besvare spørsmålet bedre enn Tor-Kristian Karlsen.

Med en fortid som speider, sportssjef og daglig leder i store klubber som Bayer Leverkusen, Zenit St. Petersburg og Monaco, har han bedre oversikt over markedet enn de aller fleste.

Før VM-magasinet fredag kveld ble han utfordret til å trekke frem noen spillere som har økt sin markedsverdi betydelig i løpet av mesterskapet. 

Det er trist lesning for et økonomisk hardt presset Vålerenga.

Het: Giancarlo González (Midtstopper, Costa Rica/Columbus Crew, 26 år)

Costa Rica ble omtalt som «litt norsk» i løpet av mesterskapet. Årsaken var de mange spillerne som hadde en fortid i Tippeligaen. En av disse var Giancarlo González, krumtappen i Costa Ricas forsvar.

Midtstopperen spilte to sesonger i Vålerenga, før klubben i vinter måtte selge ham på grunn av sin dårlige økonomiske situasjon.

Siden den gang har det bare gått oppover for Giancarlo González, og Karlsen vet at interessen nå er stor for midtstopperen.

TIDOBLING: Ifølge Karlsen kan Columbus Crew nå selge González for omtrent ti ganger mer enn de betalte til Vålerenga i vinter. Foto: AP
TIDOBLING: Ifølge Karlsen kan Columbus Crew nå selge González for omtrent ti ganger mer enn de betalte til Vålerenga i vinter. Foto: AP

– Jeg er veldig overrasket over González i dette mesterskapet. I mine øyne var han blant de fem til syv beste stopperne i turneringen. Jeg vet at det er veldig stor interesse i markedet for ham, sa Karlsen.

Etter sendingen utdypet han situasjonen rundt González.

– Columbus Crew krever nå omtrent 20 millioner kroner for ham, så det dreier seg om rundt en tidobling av prisen Vålerenga fikk. På et halvt år.

Karlsen tror midtstopperen fort kan havne i England, Tyskland eller Belgia, og forventer at noe skjer i løpet av august. 

Het: Enner Valencia (Angriper, Ecuador/Pachuca, 24 år)

Valencia var Ecuadors mest kjente spiller før mesterskapet. Antonio Valencia, altså. Det var imidlertid navnebror Enner som endte opp med å stjele alle overskriftene.

Angriperen leverte tre mål på tre kamper, og ble dermed den eneste som scoret for Ecuador i løpet av mesterskapet. .

– Enner Valencia har vært en overraskelse for meg. Jeg kjente ikke til ham før mesterskapet, annet enn at jeg hadde hørt navnet. Han er egentlig en ving, men ble flyttet inn sentralt da Caicedo sviktet. Han har enormt med driv, fart og spenst. De fleste trodde det var Jefferson Montero som skulle bli solgt, men nå er det Valencia som er het, sa Karlsen.

Begge Milano-klubbene skal, ifølge Karlsen, ha vært i dialog med den mexicanske klubben Pachuca. Karlsen forventer imidlertid at angriperen havner i en klubb midt på tabellen i Premier League, og i skrivende stund ser West Ham ut til å være nærmest. 

Het: Juan Cuadrado (Ving, Colombia/Fiorentina, 26 år)

Cuadrado har i lengre tid vært et spennende navn i Serie A, men det var først denne sesongen at han virkelig eksploderte.

Vingen var deleid mellom Fiorentina og Udinese og etter denne sesongen betalte Fiorentina rundt 120 millioner kroner for å sikre seg Udineses andel. Det skulle bety at markedsprisen lå rundt 240 millioner kroner - før VM.

Med ett mål og fire målgivende på fem kamper, har Colombias energiske ving neppe blitt kaldere på overgangsmarkedet.

– Han var en stor suksess i Serie A forrige sesong. Som tidligere back er mye ved ham basert på å føre ball og drible med ball. Cuadrado slår gode innlegg og skyter veldig bra. Han blir nå koblet til store klubber i Italia, Tyskland, Spania og England, forteller Karlsen.

Het: James Rodriguez (Offensiv midtbane, Colombia/Monaco, 22 år)

I likhet med Cuadrado var han på ingen måte ukjent før mesterskapet, men VM har gjort James Rodriguez til en virkelig stor stjerne i internasjonal fotball. 

Tor-Kristian Karlsen var delaktig i å hente Rodriguez til Monaco forrige sommer. I VM leverte talentet seks mål, noen av dem helt vidunderlige, og en målgivende pasning på fem kamper.

– James er kanskje en av de største profilene i mesterskapet. Han ble kjøpt for 375 millioner kroner i fjor, tilsvarende utkjøpsklausulen. Det er ikke mange spillertyper som James Rodriguez igjen i fotballen. Han er en typisk playmaker som man kan bygge et lag rundt, sa Karlsen.

Også her ville Karlsen utdype litt etter sending. 

– Real Madrid er åpenbart svært interesserte i å signere ham. Det er en interesse som ikke kommer til å legge seg etter at Suárez nå gikk til Barcelona. Personlig tror jeg han blir et år til. Prisen vil ikke falle med den profilen han har skaffet seg. I tillegg er Monaco nå med i Champions League. Hvis han forlater Monaco, vil jeg tro at prisen ligger mellom 500 og 600 millioner kroner.

Het: Gary Medel (Defensivt midtbane/stopper, Chile/Cardiff, 26 år)

Midtbaneterrieren ble hentet til Cardiff for 110 millioner kroner, men kunne ikke forhindre at Solskjærs mannskap rykket ned ved sesongslutt.

På ryktespaltene var det stort sett stille rundt Medel. Inntil VM startet. Under Jorge Sampaolis lederskap ble han brukt som midtstopper og leverte varene for et chilensk mannskap som var svært nær ved å sende Brasil ut av VM. 

Siden den tid har Cardiff bekreftet at flere klubber er interessert i Medel. Inter har selv bekreftet sin interesse, og skal ifølge italienske Sky være nær en avtale.

NÆR: Chile gikk ut på straffespark etter å ha vært svært nær ved å sende Brasil ut av VM. På tampen av andre ekstraomgang traff Pinilla tverrligger. Foto: AFP
NÆR: Chile gikk ut på straffespark etter å ha vært svært nær ved å sende Brasil ut av VM. På tampen av andre ekstraomgang traff Pinilla tverrligger. Foto: AFP

– Jeg liker Medel svært godt, selv om han rykket ned med Cardiff. Dette er en spiller som absolutt er for god til å spille i Championship. Han har fantastisk holdning, og det ser ut til at han havner i Inter.

Karlsen mener Cardiff bør avvente situasjonen.

– For meg virker det som om Cardiff har hastverk. Det kan kanskje ha noe med høye lønnskostnader å gjøre. Hvis de venter til august kan de fort få mer penger for ham, mener Karlsen.